Surimi en krabsticks als je zwanger bent

Zodra je zwanger bent veranderd hetgeen je mag eten want niet alles is even goed voor jouw zwangerschap. Dit brengt vragen met zich mee zoals mag ik surimi eten als ik zwanger ben? Volgens het Voedingscentrum mag je gewoon surimi eten gedurende je zwangerschap.

Zwanger surimi eten

 

Wat is surimi eigenlijk?

Surimi staat ook wel bekend als krabsticks en het grappige is dat het eigenlijk imitatiekrab is. Het is namelijk gemaakt van vis en niet van krab. Witvis om precies te zijn. Kabeljauw, koolvis en blauwe wijting worden hiervoor gebruikt. Na de vangst van de vis wordt deze ontdaan van onder andere de huid, kop en ingewanden. De geur en smaak wordt verwijderd door de vis schoon te spoelen. Vervolgens de vis gemalen en worden er smaakmakers, eiwitten, zetmeel, zout en suiker aan toegevoegd voordat het gekookt wordt. Surimi is dus gepasteuriseerd en daarmee veilig om te eten gedurende de zwangerschap.

 

Is surimi gezond tijdens de zwangerschap?

Vette vis staat bekend als een belangrijk onderdeel van het ideale dieet voor zwangere vrouwen. Aangezien surimi gemaakt wordt van witvis valt surimi hier niet onder. Dit is namelijk geen vette vis. Wel wordt surimi gemaakt met relatief weinig suiker en is daarmee ook caloriearm. Het is rijk aan eiwitten, zo’n 15,5 gram eiwit per 100 gram en is verder voor 75% gemaakt van water. Aangezien het een dierlijk product is is het ook rijk aan vitamine b12 en ook qua mineralen doet het het goed met veel jodium, fosfor en seleen.

 

Wel oppassen met e-nummers in surimi

In krabsticks zijn wel een aantal e-nummers aanwezig die je in de gaten moet houden. Dinatrium-5-Ribonucleotide (e-nummer E635) bijvoorbeeld, deze moet namelijk bij jonge kinderen vermeden worden omdat deze gedragsproblemen kan veroorzaken. Helaas kon ik geen onderzoek vinden over het effect tijdens de zwangerschap. De vraag is natuurlijk of de placenta het ‘gevaar’ neutraliseert of niet. Natriumpolyfosfaat of kaliumpolyfosfaat (E452) is er ook één om in de gaten te houden, deze kan de opname van mineralen beperken en darmstoornissen veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende merken van surimi op de markt waarmee je zelf kan onderzoeken welke surimi je het beste kan kopen gedurende jouw zwangerschap.

 

Surimi en de listeriabacterie

Zoals eigenlijk iedereen die zwanger is wel weet moet je goed opletten voor producten die de listeriabacterie kunnen bevatten. Dit komt vaak voor bij producten die langere tijd gekoeld bewaard worden. Surimi zou ik eigenlijk in dezelfde categorie verwachten als gerookte zalm bijvoorbeeld, een risico op de listeriabacterie. Echter rept het Voedingscentrum hier niet over en dat komt, vermoed ik, doordat de surimi gepasteuriseerd is. Het advies van het Voedingscentrum is dan ook duidelijk, surimi kan je gerust eten gedurende je zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief