Mag je krabsalade als je zwanger bent?

Ja hoor, krabsalade mag je gewoon eten tijdens de zwangerschap. Hoewel je moet oppassen met zeevruchten tijdens de zwangerschap is krabsalade overwegend gemaakt van surimi. Surimi is helemaal geen krab maar witvis, buiten dat wordt krab altijd gekookt voordat het gebruikt wordt in een krabsalade. Uiteraard is het belangrijk dat de krab dan wel goed gaar is, zoals bij alles tijdens de zwangerschap eigenlijk.

Zwangerschap krabsalade
 

Kant-en-klare krabsalade tijdens de zwangerschap

Krabsalades zijn er in veel verschillende soorten. Sommige zijn gemaakt met echte stukjes krab maar de meeste worden gemaakt met surimi. Vooral de kant-en-klare krabsalade uit de supermarkt is gemaakt van surimi. Surimi is witte vis dat gekookt is waar krab smaak aan toegevoegd wordt. Hierdoor is het volkomen veilig als je zwanger bent. Ook bij het voedingcentrum wordt aangegeven dat je krabsalade die kant-en-klaar is veilig kan eten tijdens de zwangerschap.

 

Verse krabsalade als je zwanger bent

Wanneer krabsalade vers gemaakt wordt dan kan dit zijn met surimi of met echte stukjes krab. Wanneer je surimi gebruikt dan is het evenwel veilig zoals bij de kant-en-klare krabsalades. Pas uiteraard wel op bij de mayonaise die je gebruikt. Deze mag niet gemaakt zijn van rauwe eieren. Wordt de krabsalade gemaakt met echte krab? Zorg er dan voor dat de krab van tevoren goed doorgekookt is. Het is belangrijk dat de krab goed gaar is, dan kan je deze gewoon eten als je zwanger bent. Uiteraard afhankelijk van de andere ingrediƫnten die eraan toegevoegd worden.

 

Krabsalade en listeriabacterie

Hoe zit het dan met de listeriabacterie? Gerookte zalm of maaltijdsalades en andere producten uit de koeling kunnen de listeriabacterie bevatten. Dit zou je dus ook verwachten bij krabsalade. Echter voegt de industrie een zure saus toe, wat zorgt voor een daling van de pH-waarde. HierdoorĀ wordt de groei van pathogene micro-organismen afgeremd. Bij de viskraam en het restaurant is het wel van belang om te vragen of de krabsalade veilig is voor zwangere vrouwen. Deze dient echt vers te zijn namelijk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief