Mag je spinazie eten als je zwanger bent?

Ja, spinazie mag je eten als je zwanger bent. Dat is het antwoord op de vraag of je spinazie mag eten als je zwanger bent maar eigenlijk doe ik de groente daarmee tekort. Spinazie mag je niet alleen eten, het is een groente die om meerdere redenen heel goed voor je is tijdens de zwangerschap. Spinazie is namelijk heel erg rijk aan ijzer. IJzer is nodig voor je als vrouw om voldoende energie te hebben. Daarnaast is spinazie ook erg goed voor je baby tijdens de zwangerschap. IJzer zorgt er namelijk voor dat je lichaam extra bloed aanmaakt wat nodig is voor je placenta, je baarmoeder en je baby. Doordat spinazie ook rijk is aan vitamine C neemt je lichaam het ijzer beter op uit de spinazie. Vitamine C maakt het voor je lichaam namelijk makkelijker om ijzer op te nemen uit voeding. Producten als zuivel of thee verminderen juist de opname van ijzer uit voeding. Vermijd deze producten dus tijdens het eten van ijzerrijke voeding.

Naast ijzer is spinazie ook rijk aan calcium, fosfor, kalium en magnesium. Calcium is belangrijk voor de aanmaak van de botten en tanden van je baby tijdens de zwangerschap. Naast de botaanmaak speelt calcium ook een rol om je bloeddruk op een goed peil te houden. Je bloeddruk dient altijd op een goed niveau te zijn tijdens de zwangerschap, is dat niet het geval dan kan dat gevaar opleveren voor jou als vrouw maar ook voor je baby. Magnesium is ook belangrijk tijdens de zwangerschap. Magnesium voorkomt niet alleen kramp maar heeft ook een positief effect op zwangerschapsvergiftiging. Naast deze positieve eigenschappen is magnesium ook nodig voor de aanmaak van een skelet, de ontwikkeling van de spieren en de opbouw van het gebit. Twee belangrijke mineralen tijdens de zwangerschap dus.

Naast de mineralen zitten er in spinazie ook goede vitamines. Vitamine A, Vitamine B6, Vitamine C en Vitamine B11 zijn goed vertegenwoordigd in spinazie. Vitamine B11 is beter bekend als foliumzuur. Foliumzuur is erg belangrijk tijdens de zwangerschap want het voorkomt geboorteafwijkingen. Althans het helpt. Het advies is dan ook om foliumzuur al 8 weken voor de bevruchting te slikken en vol te houden tot het einde van het eerste trimester van de zwangerschap. Langer doorgaan kan echter geen kwaad. Vitamine A is goed voor de ontwikkeling van de ogen van de baby en vitamine B6 helpt tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Toch is spinazie niet helemaal perfect. Bij het eten van spinazie moet je op twee dingen letten. Het eerste is dat je het niet kan combineren met vis, schelp en schaaldieren. Zalm uitgezonderd. Dit komt doordat spinazie nitraatrijk is. In combinatie met vis, schelp en schaaldieren vormt het nitraat namelijk een nieuw stofje en dat is in verband gebracht met de ontwikkeling van kanker. Dit is iets wat je wilt voorkomen, zeker tijdens je zwangerschap. Alles wat je eet komt immers in je placenta terecht en je baby voedt zich uit die placenta. Je baby eet dus wat jij eet. Het tweede punt is dat je spinazie niet kan opwarmen nadat je het al eerder hebt gegeten. Door het voor een tweede keer op te warmen kan er de schadelijke stof nitriet worden geproduceerd met alle nadelige gevolgen.

Toch is spinazie een aanbeveling om te eten tijdens de zwangerschap. Het zit boordevol goede mineralen en vitamines voor tijdens de zwangerschap en laat zich goed combineren met belangrijke voedingsproducten zoals zalm.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief