Waarom is ijzer belangrijk tijdens de zwangerschap?

IJzer is een mineraal dat zorgt voor het niveau van rode bloedlichaampjes in je lichaam. Als je terugdenkt aan de biologielessen op school dan weet je dat rode bloedlichaampjes zuurstof via bloed door je lichaam voert. Als je bedenkt dat je meer bloed nodig hebt omdat je tijdens je zwangerschap ook bloed naar je baby moet vervoeren dan weet je dat ijzer belangrijk is tijdens de zwangerschap.

Als je zwanger bent heb je tussen de 25% en 40% meer bloed in je lichaam. Dit betekent dat je ook meer ijzer moet eten. Evenals bij calcium trekt de baby eerst het benodigde ijzer naar zich toe, de vrouw is daarna pas aan de beurt. Het tekort van ijzer komt dan ook naar voren bij de zwangere vrouw in zaken die voornamelijk haar aangaan.

Tekenen van een ijzertekort zijn een bleke huid hebben, rusteloze benen, duizeligheid, koude handen of voeten hebben, vermoeid zijn en vaak buiten adem zijn. Als je zwanger bent dan is het normaal dat je in het eerste trimester een stuk vermoeider bent dan normaal. Dit zal in het tweede en derde trimester een stuk minder zijn, ook al ben je dan alsnog vermoeider dan normaal. Wanneer dit echter extreem wordt dan kan ijzertekort een rol spelen. Ook buiten adem zijn is iets wat bij je zwangerschap hoort, zeker in het derde trimester wanneer je lichaam wat meer in de weg gaat zitten. Ook hier, hou het in de gaten dat het niet extreem wordt.

Een tekort aan ijzer kan extreme mate aannemen en dat kan leiden tot bloedarmoede tijdens de zwangerschap. Dit betekent niet altijd dat het ligt aan het ijzergehalte. Het kan namelijk ook een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 zijn. Foliumzuur, vitamine B12 en vitamine C kunnen helpen ijzer op te nemen in het lichaam en het om te zetten in rode bloedlichaampjes. Door voldoende hiervan binnen te krijgen is het makkelijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Lukt het je niet om voldoende ijzer binnen te krijgen dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je baby. IJzertekort kan leiden tot een laag geboortegewicht en vroeggeboorte. Ook kan het gevolgen hebben voor de lange termijn, denk hierbij aan kinderen die vatbaarder zijn voor infecties en een negatieve invloed hebben op de cognitieve vaardigheden.

IJzer is dus belangrijk voor de zwangere vrouw. Je lichaam maakt immers extra bloed aan voor de baby, de placenta en de baarmoeder. Ook stimuleert ijzer hiermee de neurologische ontwikkeling van je baby. Voor de groei van de baby is ijzer nodig. Het groeien van de baby gaat steeds sneller naarmate de zwangerschap vordert. De baby groeit namelijk harder in het tweede trimester en het hardst in het derde trimester. Dat betekent dat je elk trimester meer ijzer nodig hebt. Je hebt in het eerste trimester 11 mg per dag nodig, 15 mg per dag in het tweede trimester en 19 mg per dag in het derde trimester. Volgens sommige websites loopt dit zelfs op tot 27 mg. Dat je in het laatste trimester zoveel ijzer nodig hebt komt niet alleen doordat de baby dan zo hard groeit. De baby gaat in de laatste 10 weken van de zwangerschap ook een voorraadje ijzer aanleggen in zijn lever voor het eerste levensjaar. Met deze ijzervoorraad kan hij goed groeien. Dit brengt de laatste 10 weken van de zwangerschap ook weer wat vermoeidheid met zich mee.

Wanneer je ijzerrijke voeding tot je neemt kan je thee en koffie beter laten staan. Dit vermindert namelijk de opname van ijzer in je lichaam. Het drinken van fruitsap, zoals bijvoorbeeld sinaasappelsap kan wel bevorderend werken om ijzer tot je te nemen. Dit komt doordat er vitamine C in sinaasappelsap zit. IJzerrijke voeding, zoals volkoren brood, kan dus het beste gelijktijdig gegeten worden met het drinken van sinaasappelsap. Voorbeelden van IJzerrijke voeding:

 • Aardappelen
 • Appelstroop
 • Boerenkool
 • Cashewnoten
 • Eieren
 • Gedroogde abrikozen
 • Linzen
 • Roggebrood
 • Rundvlees
 • Spinazie
 • Varkensvlees
 • Volkoren brood
 • Walnoten
 • Witte bonen
 • Zalm

Meld je aan voor onze nieuwsbrief