Geluid maken bij de bevalling

De meeste bevallingsmoeders gebruiken een soort geluid – of veel geluiden – als een manier om met weeën om te gaan tijdens de bevalling en de geboorte. Het lijkt misschien vreemd of zelfs een beetje zorgwekkend dat je harde geluiden kunt maken tijdens de bevalling, in het bijzijn van jouw partner en “vreemden” zoals verplegend personeel en jouw verloskundige. Maar jezelf toestaan ‘los te laten’ en het geluid te maken dat je lichaam van nature tijdens de bevalling wil maken, helpt eigenlijk bij het verlichten van pijn en het bevorderen van je bevalling. Heb je ooit deelgenomen aan een zware sport of lichamelijke activiteit? Maakte je enig geluid?

Geluid maken bij de bevalling
 
Veel atleten maken regelmatig lawaai – al is het maar een beetje – tijdens hun activiteit. Bevalling en geboorte is een van de meest intensieve fysieke activiteiten die er zijn. Het is ook belangrijk om te weten dat verpleegkundigen, verloskundigen en doula’s allemaal de geluiden van een bevallende vrouw hebben gehoord en zich op hun gemak voelen. Ze zullen er geen twee keer over nadenken.

Bij twijfel is lawaai maken tijdens de bevalling veel nuttiger dan je adem in te houden, je kaken op elkaar te klemmen of spanning in je lichaam te houden. Het volgende beschrijft enkele van de meest voorkomende geluiden die een bevallende persoon kan maken.

 

Kreunen

Van kort en laag tot lang en luid, kreunen tijdens de bevalling is een van de meest voorkomende geluiden die een bevallende vrouw zal maken. Het is heel normaal dat bevallingsgeluiden, zoals kreunen, veel lijken op de geluiden die je hoort of maakt tijdens seks. Beschouw het op deze manier: dezelfde geluiden die je maakte toen de baby werd gemaakt, zijn dezelfde die je moet maken om de baby te helpen. Kreunen is het nuttigst wanneer het wordt gedaan in lagere, diepere tonen in tegenstelling tot hoge tonen, omdat het zal helpen de kaak van de bevallende partner los en ontspannen te houden, wat direct correleert met een losse en ontspannen perineum.

 

Luide, lange ademhalingen en hijge

Ademen, vooral patroon (herhaald) ademen, komt ook veel voor en is nuttig tijdens de bevalling. Eerder tijdens de bevalling kan een vrouw lange, diepe ademhalingen gebruiken, terwijl het later tijdens de bevalling vaker voorkomt om korte ademhalingen te horen. Er is geen goede of foute manier om te ademen zolang ze eraan denkt te ademen. Het inhouden van de adem gaat gepaard met meer spanning in het lichaam en verhoogt het pijngevoel.

 

Huiverend

Dit geluid, hoewel het deel uitmaakt van het normale bereik, kan erop duiden dat de bevallende persoon het niet goed aankan of ergens in het lichaam spanning vasthoudt. Overweeg als partner of ondersteuner, indien mogelijk, om de geluiden om te leiden naar een lager gekreun. Probeer ook uit te vinden waar er pijn is. Huiverende en hoge tonen kunnen wijzen op een variatie van weeën, zoals rugweeën, waarvoor extra coping, comfortmaatregelen en positieveranderingen nodig zijn om verlichting te bieden.

 

Knorrend

Dit geluid is het vaakst te horen aan het einde van de bevalling en geeft meestal aan dat de moeder druk voelt terwijl de baby laag op het perineum zit – het gegrom betekent waarschijnlijk dat ze kleine duwtjes geeft met haar weeën. In de meeste gevallen zijn kleine duwtjes prima, zelfs als ze nog geen volledige ontsluiting heeft of nog niet is gecontroleerd om verwijding te bevestigen. Als moeder begint te knorren, kan het nuttig zijn om de zorgverlener op de hoogte te stellen van deze nieuwe verandering, aangezien de baby waarschijnlijk dichter bij de geboorte is.

 

Grommen en brullen

Veel vrouwen melden later dat weeën en bevallen een zeer primaire of dierlijke ervaring is. Als zodanig is het geen wonder dat sommige vrouwen veel lijken op een grommende beer of brullende leeuw tijdens de bevalling. Deze geluiden worden het vaakst gehoord tijdens het persen, wanneer een vrouw al haar kracht moet verzamelen om de baby naar buiten te duwen.

 

Woord herhaald of gezongen

Mensen die aan het bevallen zijn, bedenken veel manieren om ermee om te gaan, waaronder het creëren van een ritueel, zoals het herhalen van een woord of zin tijdens weeën. Het kan zoiets zijn als “ik kan, ik kan” of “nog een, nog een”, keer op keer herhaald.

 

Huilen

Bevallen is ook emotioneel. Het is niet ongebruikelijk dat een bevallende moeder op verschillende momenten van haar bevalling huilt. Het kan zijn van pijn, frustratie, slaapgebrek of van angst dat de bevalling te lang duurt. Ze kan ook een trigger ervaren van iets emotioneels uit het verleden. Soms is een goede kreet tijdens de bevalling nuttig en zelfs therapeutisch. Maar als het huilen aan een grotere angst is gehecht en niet wordt aangepakt, kan het verhoogde spanning veroorzaken en zelfs de bevalling vertragen. Het is belangrijk om steun te zoeken bij een partner, doula of iemand van het ondersteuningsteam.

 

Schreeuwen

Hoewel de televisie je willen doen geloven dat alle bevallingsvrouwen schreeuwen, is het in werkelijkheid niet het meest voorkomende geluid. Het kan echter een teken zijn dat de bevallende persoon op de paniekknop heeft gedrukt en niet goed omgaat met weeën of extreem bang is voor iets dat gebeurt of gaat gebeuren (een infuus plaatsen, een cervicale controle, babykroning). Het helpt om de ogen te sluiten met iemand in het ondersteuningsteam en actief terug te worden geleid naar een meer gereguleerde ademhaling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief