Softijs kan gewoon als je zwanger bent

Als je zwanger bent dan kan het warme weer in de zomer extra hard aankomen. Een verkoelend softijsje is dan erg verleidelijk. Gelukkig mag je van het voedingscentrum gewoon softijs eten. Toch is er wel een risico. Voedselinfecties komen vaker voor bij softijsmachines door simpelweg slecht onderhoud. Wordt deze niet dagelijks schoongemaakt dan loop je risico. Vertrouw je het niet, laat het softijs dan staan en kies voor een voorverpakt waterijsje.

Mijn advies is toch iets anders en dat leg ik hieronder uit. In het kort; neem geen risico met softijs tijdens de zwangerschap, kies voor een voorverpakt waterijsje.

Softijs eten als je zwanger bent

 

Het is niet vanzelfsprekend dat je softijs mag eten

Het bericht op voedingscentrum.nl doet me toch glimlachen. Er wordt bij het voedingscentrum gedaan alsof de wereld maar wat roept en dat zij alles goed onderzoeken:

“Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent.”

 Dat is de tekst die te lezen is op de website van het voedingscentrum. Als je je dan bedenkt dat er eerst door hetzelfde voedingscentrum, en het RIVM, werd geclaimt dat tonijn uit blik gewoon veilig kon worden gegeten door zwangere vrouwen en nu ineens weer niet. Ditzelfde geldt voor softijs, ook hierin hebben ze een ommezwaai gemaakt in 2016. Mijn inziens zou een claim door zo’n instituut altijd onderzocht moeten worden voordat er hierover gecommuniceerd wordt. Dit toont aan dat ze dit eigenlijk onvoldoende doen.

Waarom softijs toch een risico kan zijn tijdens je zwangerschap

Het hygiëne verhaal waar het voedingscentrum nu gunstig vanuit gaat omdat er goede richtlijnen zijn is natuurlijk een beetje lachwekkend. Het televisieprogramma van Rob Geus heeft wel aangetoont dat er in sommige horecagelegenheden toch ontzettend veel misgaat. Softijs is gewoon een risico, evenals uiteten gaan tijdens je zwangerschap. Je hebt geen idee of de hygiëne in de keuken op orde is en of ze de ingrediënten gebruiken die ze claimen te gebruiken. Softijs wordt gemaakt met melk en oude melk is een risico voor zwangere vrouwen. Het kan namelijk de listeria bacterie bevatten.

 

Extra opletten bij softijs in het buitenland

Dat softijs geen risico voor zwangere vrouwen is gewoon een fabel. Dat blijkt ook wel door in hetzelfde bericht te vermelden dat extra moet worden opgelet bij het kopen van softijs in het buitenland. Daar kan het wel gevaarlijk zijn want daar worden de regels minder goed nageleefd. Het begint me steeds meer in de oren te klinken alsof er druk is uitgeoefend op het voedingscentrum om softijs, en ook schepijs, weer toe te staan voor zwangere vrouwen. Ik bedoel, waarom zou het in het buitenland minder zijn dan in ons land?

Softijs met smaakjes worden ook steeds populairder. Let hier goed bij op want sommige bevatten alcohol. Mijn advies, houdt het gewoon bij waterijs. Het verkoelt meer, bevat minder caloriën en bevat meer water.

 

Verantwoordelijkheid voor jouw ongeboren baby in de handen van een 16-jarige scholier

Het advies om bij een grote keten softijs te kopen of bij de ijssalon met de langste rij vind ik ook echt lachwekkend. Softijsmachines worden juist bij die bedrijven schoongemaakt door 16-jarige scholieren die wat bij willen verdienen. Denk je dat zij de moeite nemen om de softmachine volledig schoon te maken? Meer dan een ondernemer die afhankelijk is van zijn inkomsten? Ik geloof er niet in. Laksheid komt juist eerder voor bij een bijbaantje dan bij een ondernemer die gelooft in de kwaliteit van zijn producten en dus geen lopende band werk.

 

Maar goed mijn advies blijft hetzelfde. Softijs mag volgens de richtlijnen van het voedingscentrum sinds 2016 maar ik zou het niet doen. Kies lekker voor voorverpakt waterijs. En wie weet staat softijs in 2022 weer op de lijst met verboden voedsel voor zwangere vrouwen na een nieuw onderzoek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief