Zijn jouw vliezen gebroken? 9 dingen die je moet weten

Naarmate jouw grote dag nadert, kan het moeilijk zijn om te weten wanneer het ‘tijd’ is. En nog verwarrender voor veel vrouwen van wie het water niet dramatisch stroomt zoals ze in de film laten zien, proberen erachter te komen of hun vliezen echt zijn gebroken. Om je voor te bereiden op wat je kunt verwachten, volgen hier een paar feiten over het breken van je vliezen, samen met enkele vragen die je jezelf kunt stellen.

Dingen die je moet weten als je vliezen breken
 

1. Je kunt niet telefonisch onderzocht worden

Zoals ik al zei, geboorteafdelingen krijgen veel telefoontjes van angstige toekomstige mama’s, die zich afvragen of ze moeten komen omdat ze niet zeker weten of hun vliezen echt zijn gebroken. Hoe graag we ook op magische wijze zouden kunnen zien of je vliezen zijn gebroken zonder je te zien, het is gewoon niet veilig om dat via de telefoon te proberen te beoordelen, want het is echt onmogelijk. Als je je echt afvraagt of jouw vliezen zijn gebroken, is de veiligste gok om gewoon naar het ziekenhuis te gaan om te worden geëvalueerd of om jouw verloskundige te bellen – zij kunnen je misschien beter helpen met wat je moet doen.

 

2. Probeer op te staan

Een truc om te proberen te bepalen of jouw vliezen echt zijn gebroken, is door de sta-test te doen. Als je opstaat en merkt dat de vloeistof meer lijkt te lekken als je eenmaal staat, is dit waarschijnlijk een goede aanwijzing dat jouw vliezen zijn gebroken, omdat de extra druk bij het opstaan het vruchtwater meer naar buiten kan duwen dan wanneer je zit.

 

3. Is het slijm?

Ik vermoed dat in bijna de helft van de gevallen wat vrouwen denken dat hun vliezen breken, het gewoon slijm is. Naarmate de bevalling dichterbij komt tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap, wordt de baarmoederhals zachter en kunnen vrouwen hun slijmprop in kleinere hoeveelheden verliezen. Vaak kan het slijm de afgelopen weken behoorlijk toenemen, zelfs dusdanig dat je een licht maandverband nodig hebt. Als jouw vloeistof dikker of witter is van kleur (het kan ook hier en daar een scheutje bloed hebben), kan het slijm zijn.

 

4. Vruchtwater is helder

Iets dat je kan helpen te onderscheiden of jouw vliezen zijn gebroken of niet, is weten hoe het vruchtwater eruitziet. Als jouw vliezen zijn gebroken, is het geurloos en helder van kleur.

 

5. Jouw vliezen kunnen in een keer compleet breken of langzaam beginnen te lekken

Ik denk dat veel vrouwen de gigantische stroom vloeistof verwachten die in films gebeurt, en hoewel dat soms gebeurt, breken de vliezen van een vrouw vaak een beetje subtieler. Stel je een grote ballon vol water voor – je kunt er een paar keer in prikken met een speld en een waterlek krijgen, maar hij barst niet altijd per se.

 

6. Jouw verpleegkundige kan zien of jouw vliezen zijn gebroken

Als je naar het ziekenhuis gaat, ervan overtuigd dat jouw vliezen zijn gebroken en je binnenkort jouw baby in jouw armen zult houden, om vervolgens teleurgesteld naar huis te worden gestuurd, kun je er zeker van zijn dat jouw verpleegster echt kan zien of jouw vliezen zijn gebroken. Er zijn verschillende manieren waarop ze kunnen testen om te zien of jouw vliezen zijn gebroken. De meest gebruikelijke manier om erachter te komen is door naar jouw vruchtwater op een objectglaasje onder een microscoop te kijken, waar het een kenmerkend “varen” -patroon krijgt, zoals rijen kleine varenblaadjes. Als dat allemaal lijkt te kloppen, zijn je vliezen inderdaad gebroken en is het echt vruchtwater.

 

7. Weeën beginnen meestal nadat jouw vliezen zijn gebroken. Gelukkig – dus je zit niet de hele dag rond je af te vragen: “zijn dat echt mijn vliezen die breken?” – de bevalling begint vrij snel (en intens) nadat je vliezen zijn gebroken. Je hebt misschien niet veel tijd om je af te vragen of het ‘echt’ was of niet, wanneer de weeën beginnen…

 

8. Het is mogelijk dat een gebroken vlies weer dichtgaat

Het is zeldzaam, maar het gebeurt wel. Als je nog eens aan die ballonanalogie denkt, stel je dan maar een klein speldenprikje in de waterballon voor, met een klein waterlek. Het is ongelooflijk dat in sommige gevallen dat kleine lek zichzelf weer kan dichten. Zelfs als je zeker weet dat jouw vliezen zijn gebroken, is het mogelijk dat het lek zichzelf weer dicht voordat je naar het ziekenhuis gaat om je te laten controleren. Over frustrerend gesproken.

 

9. De vliezen van sommige vrouwen breken nooit

Als je zit te wachten tot de bevalling begint met de dramatische stroom van het breken van je vliezen, word je misschien teleurgesteld. De vliezen van sommige vrouwen breken nooit totdat ze goed gevorderd zijn in de bevalling, of zelfs vlak voordat de baby daadwerkelijk wordt geboren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief