Details van de effecten van roken tijdens de zwangerschap

Vrijwel iedereen weet dat roken slecht voor je is. Het is met name onverstandig voor zwangere vrouwen, hoewel uit gegevens blijkt dat er nog steeds vrouwen roken tijdens de zwangerschap. Opdat rokers nog een duwtje nodig hebben om te stoppen, beschrijft de eerste systematische review van het onderzoek nu precies hoe het roken van sigaretten de baby in gevaar brengt.

Sigaretten tijdens de zwangerschap
 
Het artikel, samengesteld door onderzoekers van University College London, bevat studies van de afgelopen 50 jaar waarin gekeken is naar het effect van roken op zwangerschapsresultaten. “Het verandert niets aan het basisprincipe dat roken slecht is, maar het zet de details uit en geeft je veel informatie die verdedigd kan worden”, zegt Michael Katz, senior vice-president voor onderzoek en wereldwijde programma’s van de March of Dimes. “Als iemand naar je toe kwam en zei:‘ Er is geen bewijs ’, kun je zeggen:‘ Wel, er is bewijs. ” ‘

 

Roken tijdens zwangerschap kan leiden tot een hazenlip

Bewijs van wat? Van orale spleten – gespleten lip (hazenlip) en gespleten gehemelte – ten eerste. De recensie, gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction Update van de European Society of Human Reproduction and Embryology, onthulde een sterk verband tussen roken en orale gezichtsafwijkingen die kunnen optreden wanneer een plat embryo een buis wordt in de derde week van de zwangerschap. Het is een precaire tijd voor een embryo, en roken kan het proces verstoren.

 

Aangeboren hartafwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen worden ook duidelijk geassocieerd met moeders die roken. Onderzoekers hadden lang vermoed dat dit het geval was, maar het uitgebreide beoordelingsproces bracht documenten aan het licht die de connectie bevestigden. Zowel orale spleten als een aangeboren hartaandoening zijn te behandelen, maar hartaandoeningen zijn veel lastiger te behandelen. Kinderen die gecompliceerde, kostbare operaties nodig hebben, moeten veel tijd in het ziekenhuis doorbrengen, en niet alle gevallen kunnen volledig worden gecorrigeerd.

 

Doodgeboorte

De Londense studie keek naar bijna 174.000 gevallen van misvormingen, vergeleken met bijna 12 miljoen controlegevallen, om te concluderen dat sigarettenchemicaliën, waaronder nicotine, koolmonoxide en teer, kunnen leiden tot misvormingen van ledematen, klompvoet en gastro-intestinale en optische aandoeningen, om nog maar te zwijgen van doodgeboorte – wanneer een baby meer dan halverwege de zwangerschap in de baarmoeder overlijdt – en vroeggeboorte.

 

Ook passief roken is een gevaar voor de ongeboren baby

Zelfs passief roken is gevaarlijk: eerder ontdekte een onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Nottingham dat het risico op doodgeboorte met 23% steeg wanneer zwangere niet-rokers thuis of op kantoor zijstroomrook inademden.

 

Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of een grotere kans op de gevangenis

Vrouwen die roken, kunnen het in de eerste plaats ook moeilijker hebben om zwanger te worden en hebben mogelijk ook meer kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, vaginale bloedingen of problemen met de placenta. En ze lopen het risico op andere vervelende bijwerkingen, zoals het opvoeden van ongecoördineerde kinderen die mogelijk criminelen worden. Meredith Melnick van Healthland meldde dat vrouwen die meer dan 20 sigaretten per dag rookten terwijl ze zwanger waren, meer kans hadden dan vrouwen die minder rookten om volwassen kinderen te krijgen die de binnenkant van een gevangeniscel hadden gezien.

In feite hadden volwassenen van wie de moeders zware rokers waren tijdens de zwangerschap 30% meer kans om gearresteerd te zijn dan degenen van wie de moeders lichte of niet-rokers waren. Bovendien waren ze vaker recidivisten.

 

De verslaving is sterk

Wereldwijd gebruiken 250 miljoen vrouwen dagelijks tabak, volgens statistieken van de 14e Wereldconferentie over tabak of gezondheid die in 2009 in Mumbai werd gehouden. Katz hoopt dat de enorme hoeveelheid onderzoek naar de valkuilen van puffen tijdens de zwangerschap ertoe zal leiden dat ten minste sommigen van hen zullen stoppen. “Zal dit zwangere vrouwen meer overtuigen dan een simpele verklaring? Ik weet het niet ”, zegt hij. “Sommige vrouwen zijn zo verslaafd dat het hun gezond verstand overwint. Verslaving is een zeer sterke negatieve kracht. “

Meld je aan voor onze nieuwsbrief