Wordt de haartextuur bepaald door genetica?

Genetische factoren lijken een belangrijke rol te spelen bij het bepalen van de haartextuur – steil, golvend of gekruld – en de dikte van individuele haarlokken. Studies suggereren dat verschillende genen de haartextuur en -dikte beïnvloeden bij mensen met verschillende etnische achtergronden. Normale variaties (polymorfismen) in twee genen, EDAR en FGFR2, zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met verschillen in haardikte in Aziatische populaties. Een polymorfisme in een ander gen, TCHH, lijkt verband te houden met verschillen in haartextuur bij mensen van Noord-Europese afkomst. Het is waarschijnlijk dat veel extra genen bijdragen aan de haartextuur en -dikte in verschillende populaties.

Krullen
 
Verschillende genetische syndromen worden gekenmerkt door een ongebruikelijke haartextuur. Deze syndromen worden veroorzaakt door mutaties in genen die een rol spelen bij de structuur en stabiliteit van het haar, waaronder genen die zijn geassocieerd met desmosomen (gespecialiseerde celstructuren die haarcellen bij elkaar houden), keratines (eiwitten die haarstrengen kracht en veerkracht geven) en chemische signaalroutes. waarbij een molecuul betrokken is dat lysofosfatidinezuur (LPA) wordt genoemd en dat de haargroei bevordert. Genetische syndromen met een veranderde haartextuur zijn onder meer:

  • Autosomaal recessieve hypotrichose (veroorzaakt door mutaties in het DSG4-, LIPH- of LPAR6-gen)
  • Keratodermie met wollig haar (veroorzaakt door mutaties in het JUP-, DSP-, DSC2- of KANK2-gen)
  • Monilethrix (veroorzaakt door mutaties in het DSG4-, KRT81-, KRT83- of KRT86-gen)
  • Oncombable haarsyndroom (veroorzaakt door mutaties in het PADI3-, TCHH- of TGM3-gen)

Onderzoekers speculeren dat de genen die verband houden met deze aandoeningen waarschijnlijk ook bijdragen aan normale variaties in haartextuur en -dikte, hoewel er weinig bekend is over de rol die deze genen spelen in normaal haar.

Andere factoren dan genetica kunnen ook de haartextuur en -dikte beïnvloeden. Hormonen, bepaalde medicijnen en chemicaliën zoals haarverslappers kunnen de kenmerken van iemands haar veranderen. De haartextuur en -dikte kunnen ook veranderen met de leeftijd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief