7 tips om de hersenontwikkeling van uw baby tijdens de zwangerschap te stimuleren

Als aanstaande moeder wil je uiteraard het beste voor de baby die in jouw buik groeit. Daarom is Google (en zwangerschapsrecepten.nl) jouw beste vriend. Een gezonde levensstijl met de juiste voeding, rust en beweging, het is allemaal belangrijk. Maar je kan jouw baby nu alvast helpen met zijn hersenontwikkeling. Welke vrouw wil dat nu niet tijdens de zwangerschap. Daarom deze 7 tips om de hersenontwikkeling van jouw baby te stimuleren gedurende de zwangerschap.

Hersenontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap

 

1. Voed je lichaam

Als vuistregel geldt dat hoe beter jouw gezondheid tijdens jouw zwangerschap is, hoe beter die van jouw baby zal zijn. Zorg ervoor dat je goede, gezonde gewoonten beoefent door goed te eten, een gezond gewicht aan te komen en aanvullende vitamines te nemen.

 

Wat eet je tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om gezond te eten, of je nu zwanger bent of niet, maar de belangrijkste voedingsstoffen die uit plantaardig voedsel komen, zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Richt je op een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, magere eiwitten en gezonde granen en vetten. Iedereen krijgt trek in zwangerschap, maar het is belangrijk om bewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden. Aangezien onbedwingbare trek een teken is van tekorten aan mineralen, moet je aandacht besteden aan je lichaam en het geven wat het nodig heeft.

Maak je echter niet al te veel zorgen. Af en toe een ongezonde hunkering zal het IQ van je baby niet doen afnemen.

 

Prenatale vitaminen

Soms zal het moeilijk zijn om alle vitamines die jouw lichaam nodig heeft alleen uit voedsel te halen. Gelukkig zijn er goede prenatale vitamines op de markt. Overleg met jouw verloskundige voor hulp bij het vinden van een vitamine die gemakkelijk wordt opgenomen en die het volgende heeft:

  • Vitamine b12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Zink
  • IJzer
  • Foliumzuur

 

Foliumzuur

De kans is groot dat je wel eens van foliumzuur heeft gehoord. Het maakt niet uit of je het begon te gebruiken nadat je zwanger werd of eerder, blijf gewoon doorgaan. Het krijgen van voldoende foliumzuur helpt bij het vormen van gezonde hersencellen, voorkomt autisme en verkleint de kans op geboorteafwijkingen bij jouw baby. Haal foliumzuur uit voeding en door een supplement te nemen. Het één sluit het ander niet uit.

 

Omega-3 vetzuren

Van deze vitamine die in veel superfoods aanwezig is, is aangetoond dat het een positief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van jouw baby. In feite, in een studie uitgevoerd door de Harvard Medical School, kregen vrouwen die tijdens hun tweede trimester meer vis aten (een grote bron van omega-3 vetzuren) baby’s die na 6 maanden hoger scoorden op hun mentale ontwikkelingstests.

Krijg jouw oplossing door jouw wekelijkse porties vis te verhogen of een visoliesupplement te nemen. Houd wel rekening met het kwikniveau. Er zijn geweldige veilige die je gewoon kan eten tijdens de zwangerschap. Dit speelt een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap.

 

Vermijd medicatie

Dit is een belangrijk aspect om over te praten, aangezien het niet ongebruikelijk is in ons dagelijks leven om medicatie te nemen. Bepaalde medicijnen zijn echter in verband gebracht met ADHD, geboorteafwijkingen, autisme, angst en andere ontwikkelingsproblemen. Praat met een arts voordat je een recept of vrij verkrijgbare medicatie inneemt.

 

Zorg voor een gezond gewicht

Je zou tijdens jouw zwangerschap ongeveer 10 tot 15 kilo moeten aankomen, afhankelijk van jouw startgewicht. Praat met jouw arts voor geïndividualiseerde informatie.

 

Blijf gehydrateerd

Water is essentieel voor alle levende wezens, ook voor jouw baby in ontwikkeling. Het is dus geen verrassing dat zwangere vrouwen gehydrateerd moeten blijven om de ontwikkeling van de foetale hersenen te stimuleren. Elk lichaam is anders, dus in plaats van de galzen water te tellen kan je je het beste concentreren je op het krijgen van voldoende water zodat je urine de kleur heeft van verwaterde limonadekleur. Dit verkleint overigens ook de kans op striae.

 

2. Sporten

Bewegen is goed voor je lichaam, zowel fysiek als mentaal. De endorfine die vrijkomt wanneer je traint, verbetert jouw humeur en algehele gevoel van welzijn, terwijl de krimp van de hersenen wordt verminderd en de cognitieve functie verbetert. Als je traint, worden deze voordelen eigenlijk overgedragen op jouw baby. Slechts ongeveer 30 minuten matige lichaamsbeweging 3-5 keer per week is alles wat je nodig hebt om er allebei van te profiteren.

 

Iedereen begint ergens

Maak je geen zorgen als je nog nooit heeft gesport. Iedereen begint ergens. Concentreer je op gematigde oefeningen die geen hoog risico op blessures hebben – oftewel vermijd sporten met veel contact (uiteraard) en spring niet in iets waar je niet klaar voor bent. Ga dus niet boksen bijvoorbeeld.

 

Zoek een trainingsmaatje

Alles is gemakkelijker als je een partner hebt en sporten is niet anders. Zoek een trainingsmaatje en maak een schema. Je zult minder snel jouw dagelijkse oefeningen overslaan als dit ook betekent dat je een vriendin in de steek laat.

 

Doe mee met lessen

Als je niet iemand bent van creativiteit, of gewoon die extra motivatie nodig hebt, bekijk dan de lessen die in jouw stad worden aangeboden. Je zult niet alleen een geweldige zwangerschapsles ergens vinden, maar je zult tegelijkertijd ook nieuwe vriendinnen maken die met dezelfde vragen zitten als jij tijdens de zwangerschap.

 

Vergeet niet te rusten

Bij het trainen van jouw lichaam is rust cruciaal. Dwing jezelf niet te hard en vergeet niet om hier en daar een paar rustdagen te nemen, vooral als je tijdens je trainingen alles hebt gedaan. Verwen jezelf en geniet van een lekker bad met kaarslicht na een lange week les of krachttraining tijdens de zwangerschap.

 

3. Beheer stressniveaus

Chronische stress is niet goed in het leven, maar wist je dat het eigenlijk een negatief effect heeft op de hersenontwikkeling van je baby? Er zijn talloze onderzoeken gedaan die suggereren dat stress tijdens de zwangerschap het risico op aangeboren hersenafwijkingen bij baby’s kan vergroten.

Ontspan en probeer belangrijke veranderingen in jouw leven tijdens jouw zwangerschap te vermijden. Probeer stress verminderende activiteiten om een ​​gevoel van kalmte te bevorderen.

 

4. Praat met je baby

Als je echt invloed wilt hebben op de ontwikkeling van je baby, praat dan elke dag met ze. Hoewel dit in het begin misschien een beetje vreemd aanvoelt, heb je binnen de kortste keren volledige gesprekken. Door met je baby te praten terwijl ze in de baarmoeder zijn, wordt hun mentale ontwikkeling bevorderd en maken ze kennis met de stem van hun moeder.

Al deze gesprekken zullen niet onopgemerkt blijven. Wanneer je tot je baby in de baarmoeder praat, creëer je een sterke basis voor sociale en emotionele ontwikkeling, evenals een boost in taalvaardigheid en geheugen.

 

5. Speel muziek tijdens de zwangerschap

We hebben allemaal de geruchten gehoord dat het spelen van Mozart voor baby’s tijdens de zwangerschap ze in de volgende Einstein verandert, maar is het waar? Hoewel het de IQ-niveaus misschien niet verhoogt, zal het jouw baby helpen nieuwe geluiden en tonen te leren en een kalmerend effect te produceren.

 

6. Vermijd giftige stoffen

Gifstoffen zijn voor niemand goed, laat staan ​​voor een kwetsbare zich ontwikkelende baby. Hoewel je placenta helpt bij het filteren van gifstoffen, is er maar zoveel dat het kan doen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om gifstoffen te vermijden die een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen van uw baby.

  • Vermijd langdurige nabijheid bij schoonmaakmiddelen
  • Zorg ervoor dat jouw huis is geverfd met loodvrije verf
  • Beperk de blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtverontreinigende stoffen
  • Zorg voor een algeheel gezonde omgeving bij je thuis

Hoewel je een stapje extra moet doen om je baby te beschermen tegen gifstoffen van buitenaf, moet je alsjeblieft niet paranoïde worden en niet te veel blijven hangen in dingen die je niet kunt veranderen. Onthoud dat stress niet goed is, dus doe gewoon je best. Meer kan je niet doen.

 

7. Rook en drink nooit

Dit zou een gegeven moeten zijn. Rook of drink nooit tijdens de zwangerschap.

Nicotine vernauwt de bloedvaten en vermindert de doorbloeding en voeding van jouw baby en verstoort de ontwikkeling van cruciale cognitieve hersencellen.

Alcohol veroorzaakt niet alleen het foetaal alcoholsyndroom, maar leidt ook tot een algehele slechte ontwikkeling van de hersenen bij de foetus. Drinken tijdens de zwangerschap leidt zelfs tot lagere IQ’s, aandachtsspanne, slechte cognitieve vaardigheden en geheugen, aandachtstekorten, impulsief gedrag en zelfs motorische handicaps.

Roken en drinken tijdens de zwangerschap is het gewoon niet waard. Als je hulp nodig heeft bij het stoppen voor de zwangerschap, neem dan vandaag nog contact op met een arts, specialist of iemand die je vertrouwt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief