Worden vingerafdrukken bepaald door genetica?

De vingerafdrukken van elke persoon zijn uniek en daarom worden ze al lang gebruikt als een manier om individuen te identificeren. Er is verrassend weinig bekend over de factoren die iemands vingerafdrukpatronen beïnvloeden. Net als veel andere complexe eigenschappen, suggereren studies dat zowel genetische als omgevingsfactoren een rol spelen.

Vingerafdruk
 
De vingerafdrukken van een persoon zijn gebaseerd op de patronen van huidruggen (dermatogliefen genoemd) op de kussentjes van de vingers. Deze ribbels zijn ook aanwezig op de tenen, de handpalmen en de voetzolen. Hoewel de basis-krans-, boog- en luspatronen vergelijkbaar kunnen zijn, zijn de details van de patronen specifiek voor elk individu.

 

In het eerste trimester van de zwangerschap start de ontwikkeling van de vingerafdrukken

Dermatogliefen ontwikkelen zich vóór de geboorte en blijven gedurende het hele leven hetzelfde. De ruggen beginnen zich te ontwikkelen tijdens de derde maand van de ontwikkeling van de foetus en zijn volledig gevormd tegen de zesde maand. De functie van deze ribbels is niet helemaal duidelijk, maar ze verhogen waarschijnlijk de gevoeligheid voor aanraking.

De basisgrootte, vorm en tussenruimte van dermatogliefen lijken te worden beïnvloed door genetische factoren. Studies suggereren dat er meerdere genen bij betrokken zijn, dus het overervingspatroon is niet eenvoudig. Genen die de ontwikkeling van de verschillende huidlagen regelen, evenals de spieren, het vet en de bloedvaten onder de huid, kunnen allemaal een rol spelen bij het bepalen van het patroon van ribbels. De fijnere details van de patronen van huidruggen worden beïnvloed door andere factoren tijdens de ontwikkeling van de foetus, waaronder de omgeving in de baarmoeder. Deze ontwikkelingsfactoren zorgen ervoor dat de dermatogliefen van elke persoon anders zijn dan die van de anderen. Zelfs identieke tweelingen, die hetzelfde DNA hebben, hebben verschillende vingerafdrukken.

Er zijn maar weinig genen geïdentificeerd die betrokken zijn bij de vorming van dermatoglyfen. Zeldzame ziekten die worden gekenmerkt door abnormale of afwezige dermatogliefen, geven enkele aanwijzingen over hun genetische basis. Een aandoening die bekend staat als adermatoglyfie wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door de afwezigheid van dermatogliefen, soms met andere afwijkingen van de huid. Adermatoglyphia wordt veroorzaakt door mutaties in een gen genaamd SMARCAD1. Hoewel dit gen duidelijk belangrijk is voor de vorming van dermatogliefen, is de rol ervan bij hun ontwikkeling onduidelijk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief