Advies: eet chocolade als je zwanger bent

Huh? Chocolade tijdens de zwangerschap gezond? Canadees onderzoek heeft aangetoond dat chocolade voedingsstoffen bevat die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Wie had dat ooit gedacht? Interessant en dus zochten wij het uit. Chocolade eten als je zwanger bent, hoe zit het precies?

Chocolade tijdens zwangerschap
 

Chocolade tijdens de zwangerschap

Een gezonde zwangerschap begint met een gezonde levensstijl. Chocolade is rijk aan suiker, cacao, en natuurlijk cafeïne. Dat zal dus wel niet passen bij een gezonde zwangerschap maar dat blijkt toch wat complexer te liggen dan je zou verwachten. Hieronder de bevindingen van het onderzoek naar chocolade gedurende de zwangerschap.

 

Waarom chocolade goed is als je zwanger bent

Het onderzoek naar chocolade tijdens de zwangerschap toonde aan dat cacao voedingsstoffen bevat die goed zijn nu je zwanger bent. Deze antioxidanten helpen veroudering af te remmen en chocolade bevat ook stoffen die goed zijn voor de bloedcirculatie in de placenta en de kans op zwangerschapsvergiftiging verkleinen. Dus je zou kunnen zeggen dat chocolade toebehoort tot de superfoods voor zwangere vrouwen. Daarnaast wordt je ook heel blij van chocolade en dat gelukkige gevoel is ook weer goed voor jouw gezondheid.

 

Wat zit er in chocolade?

Als je vaker op onze website bent geweest dan weet je dat het draait om goede bouwstenen tijdens de zwangerschap waar jouw aanstaande baby de rest van zijn of haar leven profijt van heeft. Chocolade bevat dus een aantal belangrijke bouwstenen, of voedingsstoffen, maar welke zijn dit? In chocolade vind je kalium en magnesium. Twee hele belangrijke mineralen. Flavonoïden zitten in cacao en dat zijn de stofjes die zorgen voor een goede bloedsomloop. En dan heb je nog dopamine, cafeïne, serotonine, endorfine en fenylethylamine dat je terugvind in chocolade. Dit zijn de stofjes die je voornamelijk een gelukkig gevoel geven als je chocolade eet.

 

Dus chocolade inslaan gedurende de zwangerschap?

Nee, helaas is dat niet het geval. In chocolade zit veel suiker en ook cafeïne. Dit zijn geen aanraders gedurende de zwangerschap. Tevens weten we ook niet exact hoeveel flavonoïden erin een stukje chocolade zitten. Dit verschilt namelijk enorm omdat chocolade op verschillende manieren wordt gemaakt. Jammer, he.

 

Ruil jouw kopje koffie in voor een stukje chocolade

Cafeïne is zoals je waarschijnlijk weet iets wat je slechts met mate mag eten tijdens de zwangerschap. Daarom mag je maar 1 kopje koffie per dag gedurende de zwangerschap. Maar als je dan ook andere cafeïne rijke producten eet dan loopt het aardig op. Kies er daarom om koffie te laten staan nu je zwanger bent en eet in plaats daarvan elke dag een klein stukje chocolade. Zo’n 30 gram per dag zou een positief effect moeten geven en natuurlijk heerlijk zijn.

 

Alle chocolade eten tijdens de zwangerschap?

Nog een klein dingetje. Niet elk stukje chocolade is hetzelfde. Het beste stukje chocolade om te eten is een stukje pure chocolade. Dat betekent pure chocolade met minstens 65% cacao. Dit is niet omdat hier perse meer flavonoïden in zitten maar omdat er minder slechte stoffen in zitten. Hou het bij 30 gram chocolade per dag tijdens de zwangerschap. Je stukje lekkernij van de dag.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief