Fenegriek consumeren tijdens de zwangerschap

Fenegriek is een kruid dat afkomstig is uit Azië en het Middellandse Zeegebied. Fenegriekzaden worden gebruikt voor koken en medicinale doeleinden. Ze hebben een sterke smaak en als ze rauw worden geconsumeerd, smaken ze bitter. Maar ze bieden verschillende gezondheidsvoordelen waardoor mensen ze opeten. Fenegriekzaden worden geconsumeerd om spijsverterings- en ademhalingsproblemen te behandelen en om het spijsverteringsstelsel te versterken. Van deze zaden is ook bekend dat ze menstruatieproblemen behandelen en weeën opwekken. Maar kun je fenegriekzaden consumeren tijdens de zwangerschap?

Fenegriek tijdens zwangerschap
Het is belangrijk om je te realiseren dat er bij het Voedingscentrum geen advies is over fenegriek. Echter wordt er in andere landen geadviseerd om fenegriek niet voor de 37ste week van de zwangerschap te eten omdat het de bevalling zou kunnen opwekken. Daarbij dien je ze met mate te eten om mogelijke geboorteafwijkingen te voorkomen.

 

Voordelen van het consumeren van fenegriekzaden tijdens de zwangerschap

Fenegriek is rijk aan ontstekingsremmende eigenschappen en biedt essentiële mineralen en vitamines die nodig zijn tijdens de zwangerschap. Hier zijn enkele voordelen van het consumeren van fenegriekzaden tijdens de zwangerschap.

 • Het consumeren van fenegriekzaden tijdens de zwangerschap werkt als een natuurlijke bestrijder van zwangerschapsdiabetes.
 • Borstvergroting komt vaak voor tijdens de zwangerschap en veroorzaakt gevoelige borsten en kan pijnlijk zijn. Het consumeren van fenegriekzaden kan echter de pijn helpen verlichten. Week een paar zaden een nacht in water, giet de vloeistof ’s ochtends af en drink op.
 • Van fenegriek is aangetoond dat het de pijn verlicht die gepaard gaat met de bevalling en het helpt ook om de duur van de weeën te verminderen.
 • Het consumeren van fenegriek tijdens de zwangerschap kan ook helpen bij het stabiliseren van de suikerniveaus.
 • Fenegriek is zowel een natuurlijke versterking van het immuunsysteem als een systeemreiniger.
 • Fenegriek eten kan helpen bij het bestrijden van hartaandoeningen, longaandoeningen, griep en verschillende allergieën.

 

Hoeveel fenegriekzaden moet je tijdens de zwangerschap eten?

Er zijn talloze manieren waarop fenegriek jouw lichaam kan helpen als je zwanger bent, maar je moet ze in kleine hoeveelheden in jouw dieet opnemen. Fenegriekzaden kunnen, mits met mate geconsumeerd, jouw immuunsysteem enorm versterken. Het kan allergieën helpen voorkomen en je gezond houden. Het is ook een geweldig ingrediënt om jouw stofwisseling te stimuleren. Hier lees je hoe je ze in jouw dieet kunt opnemen.

Je kunt een theelepel van de zaden een nacht in een glas water laten weken, daarna zeven en het water ’s ochtends opdrinken. Als alternatief kun je dezelfde hoeveelheid in jouw maaltijden opnemen. Een andere optie is om de zaden met water door te slikken. Het effect van de zaden zal in dit geval langzamer zijn. Je moet ook onthouden dat je fenegriekbladeren in jouw dieet kunt gebruiken.

 

Tips om fenegriek op te nemen in jouw zwangerschapsdieet

Hier zijn enkele manieren waarop je fenegriek- of fenegriekzaden in jouw zwangerschapsdieet kunt opnemen.

 • Zorg ervoor dat je tijdens het bereiden van voedsel, met name Indiaas eten, een halve theelepel van deze specerij toevoegt. Op deze manier wordt jouw eten smaakvoller en krijgt je ook de andere voordelen.
 • Je kunt curry maken met fenegriekblaadjes. Maak het eten echter niet pittig.
 • Gebruik de bladeren samen met spinazie of sla om elke dag een salade te maken. Hierdoor blijft jouw maag licht en verfrist.
 • Week een handvol fenegriekzaadjes een nacht in wat water, slik de zaadjes door en drink het water voor een hydraterende en voedingsrijke start van de dag.
 • Meng een handvol aardbeien, chiazaadjes, honing, yoghurt en fenegriekzaadjes voor een krachtige smoothie om je de hele dag door energiek te houden.
 • Week de zaden een nacht in water en gebruik het water als basis voor een soep voor de volgende dag. Vermaal de geweekte zaden en het poeder bij de bouillon, voeg groenten, vlees en kruiden toe en laat het sudderen. Dit kan een licht diner zijn met een extreem hoge voedingswaarde.
 • Vermaal wat fenegriekzaadjes en voeg het poeder toe aan een glas watermeloensap. Knijp er wat limoen in om een ​​mocktail te maken die lekker en energiek is.
 • Meng lijnzaad (gebruik dit met mate tijdens de zwangerschap), fenegriekzaad, korianderpoeder en kurkuma in een glas warme melk en drink. Dit kan verlichting bieden bij keelpijn en verkoudheid.
 • Rasp wat gember en knoflook, meng het met een paar theelepels water, laat het sudderen en mix tot een pasta-achtige consistentie, voeg fenegriekzaad, bieslook, rozemarijn en tijm toe voor een ​​unieke barbecue marinade voor vlees of vis.

 

Bijwerkingen van het consumeren van fenegriekzaden tijdens de zwangerschap

Hoewel het consumeren van fenegriek gunstig kan zijn voor jouw gezondheid tijdens de zwangerschap, kan het ook bepaalde risico’s voor jouw gezondheid opleveren. Enkele van de bijwerkingen die kunnen optreden bij de consumptie van fenegriek tijdens de zwangerschap worden hieronder vermeld.

 • Fenegriekzaden staan ​​erom bekend samentrekkingen te veroorzaken, daarom kunnen ze tijdens de bevalling worden geconsumeerd. Je moet ze vóór de 37e week niet eten, omdat dit kan leiden tot vroegtijdige bevalling.
 • Het consumeren van fenegriekzaden kan een opgeblazen gevoel, diarree en misselijkheid veroorzaken.
 • Sommige mensen zijn van nature allergisch voor fenegriek. Als je een van hen bent, kun je reacties krijgen zoals zwelling, verstopte neus en piepende ademhaling.
 • Consumptie van fenegriekzaden in overmatige hoeveelheden kan leiden tot geboorteafwijkingen bij de baby.
 • Het consumeren van fenegriekzaden vlak voor de bevalling kan ervoor zorgen dat de baby een ongewone lichaamsgeur krijgt. Deze geur heeft echter geen langetermijneffecten op de baby.

Het eten van fenegriekzaad tijdens de zwangerschap kan gunstig zijn voor jouw gezondheid, maar het kan zelfs tot bepaalde complicaties leiden, vooral als je ze eet vóór de 37e week van uw zwangerschap. Al hoewel het Voedingscentrum niets vermeld over fenegriek. Het consumeren van de zaden of bladeren in kleine hoeveelheden kan jouw immuunsysteem versterken en allergieën helpen voorkomen, maar je dient jouw arts te raadplegen voordat je fenegriekzaden of bladeren aan jouw dieet toevoegt. Als jouw arts groen licht geeft, kun je het aan jouw dieet toevoegen, maar je moet opletten voor tekenen van allergie. Neem bij een allergische reactie direct contact op met jouw arts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief