Mag je een kaneelbroodje eten als je zwanger bent?

Soms heb je gewoon ontzettend trek in iets. Een kaneelbroodje bijvoorbeeld. Maar mag je dat kaneelbroodje wel tijdens je zwangerschap? Kaneel staat immers op de lijst van kruiden die je met mate moet eten gedurende je zwangerschap. Gelukkig kan je een kaneelbroodje wel eten wat betreft kaneel maar er zitten een aantal e-nummers in die aandacht verdienen.

Kaneelbroodje tijdens zwangerschap

 

Kaneelbroodje tijdens de zwangerschap

In een kaneelbroodje verwacht je brood en kaneel, dat lijkt me logisch. Brood zou geen probleem moeten zijn tijdens de zwangerschap. Kaneel eet je met mate en dat betekent zo nu en dan. Een kaneelbroodje kan dus best een keertje. Maar ik heb de ingrediëntenlijst er eens bij gepakt en dan kom je toch tot een aantal e-nummers die volgens sommige websites een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid en de zwangerschap.

 

E-nummers in een kaneelbroodje

Het eerste e-nummer dat ik tegenkwam was difosfaat [E450]. Volgens de e-nummerslijst website kan je dit e-nummer beter vermijden. Het vermindert namelijk de opname van vitamines en mineralen. Daarnaast zou het de vruchtbaarheid verminderen. Het volgende e-nummer is mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]. Het zou de kans op verminderde opname van vetzuren vergroten en ook kans op aantasting van de lever, nieren, zaadballen en baarmoeder. De laatste die ik uitlicht is monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e]. Deze geven dezelfde risico’s als e-nummer E471 en zouden kankerverwekkend zijn.

Nu wil ik hier direct bij aantekenen dat dit voor mij puur informatie is van een website waarvan ik de betrouwbaarheid niet ken. Ik heb hieromtrent ook geen wetenschappelijke onderzoeken kunnen vinden maar het is informatie die ook niet weerlegt is. Vandaar dat ik de informatie met jullie deel. Of jullie een kaneelbroodje eten tijdens de zwangerschap is uiteraard een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. Maar met de informatie op deze pagina ben je in elk geval wel volledig geïnformeerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief