13 recepten voor het kerstdiner die zwangerschapsproof zijn

Nu de kerstdagen eraan komen is het extra opletten tijdens de zwangerschap. In veel gerechten zijn namelijk alcohol, rauw vlees of roofvissoorten verwerkt. Daarom 13 feestelijke recepten die je met een gerust hart op tafel kan zetten nu je zwanger bent.

Had ik dit maar gedaan toen ik zwanger was
 

Een zwangerschapsproof kerstdiner hoeft niet saai te zijn

De kerstdagen zijn vaak een moment waarop we ons uitsloven in de keuken. Vaak worden er gerechten gemaakt die we nog niet eerder hebben gemaakt en dat maakt het kerstdiner ook echt bijzonder. Veel kerstgerechten zitten echter vol met ingrediënten die op de lijst staan met zaken die je niet mag eten als je zwanger bent. Daarom hebben we 13 recepten op een rij gezet die je zeker mag eten met de kerstdagen en die even feestelijk als heerlijk zijn.

 

Zwangerschapsproof kerstdiner voorgerechten

Het kerstdiner bestaat vaak uit meerdere gangen. Hier komt vaak gerookte zalm of carpaccio voorbij. Tijdens de zwangerschap moet je deze voorgerechten helaas aan je neus voorbij laten gaan maar er zijn wel heerlijke alternatieven.

 

Vega filet americain met sterrentoast

Filet americain mag je eigenlijk niet eten tijdens de zwangerschap maar deze vegetarische variant kan je met een gerust hart eten want je gaat het helemaal zelf maken. En met deze leuke opmaak breng je meteen de kerstsfeer in huis.

 

Klassieke kippenragout

Er zijn ook wel degelijk klassiekers waar je gedurende de zwangerschap van kan genieten. Wat dacht je van kippenragout? Een lekker warm hapje aan het begin van het kerstdiner op een koude winterdag. Bekijk hoe je deze lekkere klassieke kippenragout maakt.

 

Carpaccio van groente

Waarschijnlijk staat bovenaan jouw lijstje met gerechten die je zo snel mogelijk wilt eten na jouw zwangerschap carpaccio. Helaas kan ik er niet voor zorgen dat je dit sneller kan eten maar carpaccio van groente biedt je wel een alternatief.

 

Zwangerschapsproof kerstdiner hoofdgerechten

Het hoofdgerecht tijdens het kerstdiner is vaak spectaculair. Dus ook nu je in verwachting bent wil je genieten van een heerlijk gerecht tijdens de kerstdagen. Gelukkig zijn er veel heerlijke gerechten om uit te kiezen. Wij zetten er een aantal op een rij.

 

Runderpaddenstoelenstoof

Een lekkere warme en gezonde stoofpot is genieten tijdens de koude winterdagen. Daarom hebben wij dit gerecht, runderpaddenstoelenstoof, ook opgenomen in de hoofdgerechten voor het kerstdiner ondanks dat er laurierblad wordt gebruikt. Volgens het Voedingscentrum kan je laurierblad gerust gebruiken tijdens de zwangerschap al heb ik daar persoonlijk mijn bedenkingen bij vanwege het ontbrekende wetenschappelijk onderzoek.

 

Rollade van flespompoen

Een keer iets heel anders op tafel zetten met het kerstdiner? Het kan met deze rollade van flespompoen. Een heerlijk gerecht waarmee je zeker een spectaculair gerecht op tafel zet. Geniet van al het goede van pompoen tijdens de kerstdagen.

 

Bloemkool in bladerdeeg

Het kerstdiner wordt vaak aangegrepen om iets nieuws op tafel te zetten. Wat dacht je dan van bloemkool in bladerdeeg. Ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord maar het ziet er fantastisch uit. Kan je je voorstellen hoe verrast de gasten aan het kerstdiner zullen zijn?

 

Gevulde kip met appel, salie en walnoten

Hoewel je salie niet te vaak mag eten tijdens de zwangerschap kan je met het kerstdiner best een uitzondering maken. Een hele kip op tafel zetten met de kerst doet de meeste watertanden. Daarom is het gerecht van gevulde kip met appel, salie en walnoten zeker een aanrader met de kerstdagen.

 

Kalkoenschnitzel met cranberrysaus

Als je aan het kerstdiner denkt dan denk je aan cranberrysaus. Daarom kan dit lekkere hoofdgerecht van kalkoenschnitzel met cranberrysaus niet ontbreken in deze lijst met kerstdiner gerechten die je kan eten nu je zwanger bent. Wees je er wel van bewust dat je niet teveel kaneel op de dag van dit gerecht eet.

 

Zwangerschapsproof kerstdiner bijgerechten

Het kerstdiner betekent vaak een tafel vol heerlijke gerechten. Dat betekent dus ook dat je veel bijgerechten op tafel zet. Evenals bij de andere gerechten is het ook zaak om hier op te letten welke ingrediënten in deze gerechten zitten. Daarom ook een lijstje met bijgerechten voor het kerstdiner die passen bij een gezonde zwangerschap.

 

Plaattaart met houmous en rode biet

Deze plaattaart met houmous en rode biet springt van het bord. Iedereen krijgt trek in een hapje door al die vrolijke kleuren die dit gezonde gerecht met zich meebrengen. Ondanks dat het kerst is hoeft niet alles vet te zijn en dat bewijst dit gerecht direct.

 

Couscoussalade met granaatappel, munt en feta

Als je denkt aan kerst dan denk je traditioneel gezien aan de kleuren rood, groen en wit en laten dit nu net de kleuren zijn van dit heerlijke kerstgerecht. Deze couscoussalade met granaatappel smaak lekker fris bij alles wat je op tafel zet. En munt staat nog gewoon op de lijst van veilige ingrediënten volgens het Voedingscentrum, geen reden om het te laten staan dus. Uiteraard kies je wel voor gepasteuriseerde fetakaas.

 

Hasselback-truffelaardappeltjes

Okay, je wilt echt wat bijzonders op tafel zetten? Dan kies je voor de Hasselback-truffelaardappeltjes. Het ziet er ontzettend bijzonder uit met deze mooie paarse kleur. Perfect voor het kerstdiner dus.

 

Winterse ovengroenten

Ook met het kerstdiner zijn groente belangrijk. Deze feestelijke ovengroente zijn niet alleen kleurrijk, ze zijn ook heerlijk en een aanvulling op elk kerstdiner. Juist tijdens de zwangerschap heb jij vitamines en mineralen nodig.

 

Zwangerschapsproof kerstdiner nagerecht

Een kerstdiner kan niet zonder nagerecht. Meestal heb je nog maar een klein gaatje over voor het nagerecht na het kerstdiner maar niemand zegt eigenlijk nee. Toch moet je juist met het nagrecht oppassen. Vaak is er alcohol aanwezig in het nagerecht maar ook rauwe eieren komen regelmatig voor. Kies daarom voor een nagerecht dat rekening houdt met de groeiende baby in jouw buik.

 

Choco-dennenappels

Deze prachtige choco-denneappels zijn alleen al een feestje doe hoe ze eruit zien. Daarnaast zijn ze ook echt heerlijk en vallen ze niet zo zwaar op de maag. Precies wat je nodig hebt voor een afsluiting van een geslaagd kerstdiner.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief