Mag ik Nutella eten tijdens de zwangerschap?

Nutella bestaat al jaren en is nog steeds favoriet bij velen. Vooral kinderen zijn er dol op maar ook enkele volwassenen laten zich nog altijd verleiden door dit lekkere broodbeleg. En dan ben je zwanger. Er veranderd wat betreft eten nogal wat. Mag je Nutella eten als je zwanger bent?

Nutella
 

Het gebruik van palmolie in Nutella

Recente wetenschappelijke ontdekkingen over Nutella hebben aanleiding gegeven tot bezorgdheid: het bevat palmolie, die, wanneer het onder hoge temperaturen wordt afgebroken (wat nodig is om de kleur en geur te verwijderen voordat het aan de Nutella-mix wordt toegevoegd), bepaalde verbindingen worden geproduceerd die bleken een hogere incidentie van nierproblemen en tumoren bij ratten te veroorzaken. De fabrikanten hebben gekeken naar hun verwerking, maar weigeren palmolie te vervangen en voegen eraan toe dat ze de risico’s zoveel mogelijk elimineren. Dat brengt ons bij de vraag: moet je Nutella gebruiken tijdens de zwangerschap, gezien de schijnbare risico’s?

 

Nutella tijdens de zwangerschap

Niets, helemaal niets, stelt definitief vast dat Nutella kanker veroorzaakt. Zelfs de wetenschappers die bij de testprocedures betrokken waren, waren het erover eens dat de resultaten tot dusver op zijn best indirect waren, en dat er meer tests moeten worden uitgevoerd voordat een definitief oordeel kan worden gegeven over Nutella en zijn kankerverwekkende eigenschappen. De WHO heeft de risico’s van Nutella erkend, maar het is duidelijk niet gevaarlijk genoeg om van consumptie te worden uitgesloten; Palmolie is tenslotte het hoofdvoedsel in meerdere landen waar de incidentie van kanker niet hoger is dan in andere, niet-palmolielanden. En daarmee is Nutella (voor nu nog) aangemerkt als veilig om te eten tijdens de zwangerschap.

 

Tijdens de zwangerschap kan je allergisch worden voor noten

Om het lange verhaal kort te maken, het kan geen kwaad om Nutella te eten zolang je geen notenallergie hebt. Als je altijd allergisch bent geweest, is Nutella voor jou waarschijnlijk sowieso uitgesloten. Soms worden sommige vrouwen gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen nadat ze zwanger zijn geworden. Het beste wat je kunt doen, is om je op allergieën te laten testen voordat je in de verleidelijke pot dompelt. Aan de andere kant komt dit maar zelden voor.

 

De helft van een pot Nutella is suiker

Natuurlijk zijn er enkele risico’s aan verbonden. Zoals we allemaal weten, is wat Nutella zo lekker en verslavend maakt, niet de verwerkte palmolie die erin zit, maar de hazelnootpasta en de belachelijke hoeveelheden suiker. Ongeveer de helft van de Nutella-pot bestaat uit suiker, wat veel zegt. Suiker in grote hoeveelheden is buitengewoon schadelijk voor de gezondheid van iedereen, en nog meer voor de zwangere vrouw. Afgezien van tandbederf en gewichtstoename, is de meest directe impact van overmatige suikerconsumptie het ontstaan ​​van zwangerschapsdiabetes. Dit is een zeer zeldzame vorm van diabetes die optreedt tijdens de zwangerschap en verdwijnt zodra de baby wordt geboren. Dit kan wel leiden tot problemen voor jouw ongeboren baby.

 

Conclusie

Kortom, er is niets mis mee om wat Nutella te eten terwijl je zwanger bent. Eet af en toe een boterham met Nutella als je daar trek in hebt. Als je verder een gezond zwangerschapsdieet aanhoudt dan kan die ene boterham af en toe niet zoveel kwaad.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief