Kan ik varkensvlees eten als ik zwanger ben?

Mager varkensvlees is een uitstekende bron van magere eiwitten. Zwangere vrouwen kunnen gerust genieten van varkensvlees, mits het vlees gaar is. Tijdens de zwangerschap lopen vrouwen meer kans op door voedsel overgedragen parasieten en ziekten. Volg veilige hantering en opslag van voedsel voor alle soorten vlees.

varkenvlees eten tijdens zwangerschap
 

Eiwitten in varkensvlees

Tijdens de zwangerschap heeft jouw lichaam extra eiwitten nodig om de groei en ontwikkeling van de foetus te ondersteunen, evenals de groei van de placenta en jouw verhoogde bloedtoevoer. De aanbeveling is dat zwangere vrouwen aan dagelijks 75 tot 100 g eiwit dienen te krijgen. Een portie varkensvlees van 300 gram voorziet in ongeveer een derde van jouw dagelijkse eiwitbehoefte.

 

Trichinose

Trichinose is een door voedsel overgedragen ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Trichinella spiralis. Je kunt trichinose voorkomen door onvoldoende verhit varkensvlees te vermijden. Varkensvlees moet worden gekookt tot een interne temperatuur van 70 graden. Dit geldt zowel voor gemalen varkensvlees als voor hele stukken. Bewaar varkensvlees in de koelkast bij temperaturen onder 4 graden. Was jouw handen en alle oppervlakken en keukengerei goed na het bereiden van rauw varkensvlees.

 

Listeria

Listeriose is een gevaarlijke infectie die wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat besmet is met de bacterie Listeria monocytogenes. Zwangere vrouwen nemen elk jaar een derde van de listeria-infecties voor hun rekening en de effecten kunnen ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben voor een ongeboren baby. Eet geen hotdogs of vleeswaren die niet tot stomend heet zijn opgewarmd.

 

Andere Overwegingen

Gevallen van door voedsel overgedragen parasieten komen vaker voor bij vrij wild, zoals wilde zwijnen, dan bij vlees dat door de voedselvoorziening gaat. Zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn tijdens het reizen en onvoldoende verhit varkensvlees of varkensvlees vermijden dat niet goed is bewaard.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief