Het is een goed idee om snel na een miskraam zwanger te worden

Vrouwen en koppels die een miskraam ervaren, krijgen vaak van artsen te horen dat ze drie maanden of langer moeten wachten voordat ze opnieuw proberen zwanger te worden. Volgens een studie is er echter niet alleen weinig steun voor deze aanbevelingen, maar nieuwe bevindingen suggereren dat vrouwen die binnen drie maanden proberen zwanger te worden, een grotere kans hebben om zwanger te worden en een levende geboorte te krijgen.

Miskraam
 
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Obstetrics & Gynecology, week af van eerdere studies over het onderwerp die volgens de onderzoekers voornamelijk gericht waren op wanneer een vrouw zwanger zou moeten worden na een zwangerschapsverlies – in tegenstelling tot wanneer een stel zou moeten beginnen met proberen opnieuw zwanger te worden.

De onderzoekers keken naar 1083 vrouwen, van wie de overgrote meerderheid vóór 20 weken een zwangerschap had verloren, en geen zwangerschapscomplicaties hadden gehad zoals een eileiderszwangerschap of de groei van abnormaal foetaal weefsel in de baarmoeder. De vrouwen, die deel uitmaakten van een grote proef die plaatsvond van 2007 tot 2011, werden gedurende zes menstruatiecycli gevolgd. Als ze in die periode zwanger raakten, werden ze gevolgd totdat hun zwangerschapsuitkomst bekend was.

 

70% zwanger binnen 3 maanden na miskraam

Ze ontdekten dat de meeste vrouwen – meer dan 76% zelfs – probeerden binnen drie maanden na het verlies van een zwangerschap weer zwanger te worden. En vergeleken met de vrouwen die langer dan drie maanden wachtten om te proberen zwanger te worden, hadden de vrouwen die meteen begonnen meer zin om zwanger te worden – en dat die zwangerschap zou leiden tot een levende geboorte. Bijna 70% van de vrouwen die binnen drie maanden probeerden, raakte zwanger – vergeleken met 51% van de vrouwen die wachtten. En van degenen die niet wachtten, had 53% een levendgeborene. Er was geen verschil in complicaties tussen degenen die wel en niet wachtten.

“Aanbevelingen om zwangerschapspogingen met ten minste 3-6 maanden uit te stellen bij paren die psychologisch klaar zijn om te beginnen, kunnen ongegrond zijn en moeten opnieuw worden bekeken”, schrijven de auteurs van het onderzoek. (De auteurs erkennen ook dat een stel mogelijk nog tijd nodig heeft om emotioneel te genezen na het verlies.)

 

Minder verdriet bij een snelle zwangerschap

“Hoewel emotioneel in vergelijking met fysieke bereidheid een individuele beoordeling van het koppel vereist”, schrijven de auteurs, “heeft eerder onderzoek uitgewezen dat een snelle nieuwe zwangerschap en de geboorte van een levend kind het verdriet vermindert bij stellen die aan een zwangerschapsverlies lijden.”

De onderzoekers merken op dat kwesties zoals de ‘uitputtinghypothese’ (wat suggereert dat de vrouw niet voldoende folaatspiegels zal hebben) gedeeltelijk enkele van de mogelijke negatieve gevolgen verklaren die kunnen ontstaan ​​door zwanger te worden na een levende geboorte, maar dit is niet van toepassing op zwangerschapsverlies en poging tot zwangerschap, aangezien de meeste miskramen vóór 20 weken plaatsvinden.

De studie heeft beperkingen, aangezien vrouwen zelf rapporteerden wanneer ze opnieuw probeerden zwanger te worden, wat zou kunnen betekenen dat datums niet precies zijn. Toch zeggen de auteurs van het onderzoek dat ze geen fysiologische reden hebben gevonden om pogingen om zwanger te worden na een zwangerschapsverlies uit te stellen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief