Jouw baby laten bewegen tijdens de zwangerschap

Ahhh, babyschopjes – die lieve kleine fladderende bewegingen in je buik die je laten weten dat je baby draait, rolt en salto’s maakt in je baarmoeder. Zo leuk toch?

Zeker, totdat de zachte strekjes van de baby veranderen in ninja-prikken in je ribbenkast en al je energie opzuigen terwijl je een telefonische vergadering voert.

Baby laten bewegen zwangerschap
 
Andere trucs die jouw baby in de baarmoeder kan bedenken, zijn onder meer:

 • sommige dagen helemaal niet bewegen (waardoor je in paniek raakt)
 • weigeren te bewegen als oma geduldig wacht met haar hand op je buik
 • permanent in ongemakkelijke posities gaan zitten, hoe graag je ook zou willen dat ze gewoon naar links schuiven, zoals, 5 cm

Hier is de waarheid: soms heb je pech als het erom gaat je baby op commando te laten bewegen, maar er zijn enkele trucs om ze over te halen om te bewegen en te schoppen wanneer je dat wilt.

Hier is een gids voor wanneer jouw baby regelmatig gaat bewegen, hoe je hem van houding kunt laten veranderen (of je kunt laten weten dat hij daarbinnen wakker is), En wanneer je moet letten op een gebrek aan beweging.

 

Chronologie van foetale beweging

Voor een aanstaande moeder die voor het eerst aanstaande is, kunnen de meeste bewegingen van de foetus worden gevoeld tussen 16 en 25 weken zwangerschap, of ergens in het tweede trimester. Dit wordt ook wel versnelling genoemd. In het begin zullen deze bewegingen aanvoelen als fladderen of vreemde sensaties in jouw buik.

Bij latere zwangerschappen voel je misschien dat jouw baby eerder beweegt omdat je weet wat je kunt verwachten – en meer bent afgestemd op het subtiele verschil tussen babyschopjes en darmgas. Maar zelfs dan nog is het geen reden tot bezorgdheid om periodes te hebben zonder enige beweging te voelen in het tweede trimester; soms voelt het alsof de baby een dag vrij neemt, en dat is oké.

Naarmate je echter jouw derde trimester volledig ingaat, zouden babybewegingen regelmatig moeten voorkomen. Ze zullen ook veel sterker zijn – babyschopjes zijn geen fladderende bewegingen meer, het zijn eigenlijk keiharde trappen. Artsen raden aan om de dagelijkse schopjes bij te houden na 28, om er zeker van te zijn dat jouw baby een gepaste hoeveelheid beweegt.

Weet dat sommige baby’s van nature meer of minder actief zullen zijn dan andere. Het is handig om een ​​basiskennis te hebben van wat normaal is voor jouw baby en vanaf daar bewegingen te meten of te volgen.

Je kunt zelfs enige consistentie waarnemen in de timing van de beweging (zoals de meeste ochtenden rond 9.30 uur) of de oorzaak van beweging (zoals elke keer dat je pizza eet).

 

Hoe je jouw baby in het tweede trimester laat bewegen

Je hoeft je tijdens het tweede trimester niet veel zorgen te maken over het volgen van babybewegingen, maar als jouw baby een beetje afwijkt van het schema en je wilt controleren of ze er gewoon voor de lol in zitten – is er geen tekort aan strategieën om het feest op gang te krijgen tijdens het tweede trimester.

Beproefde tips:

 • Een hapje eten. De piek in jouw bloedsuikerspiegel heeft ook invloed op jouw baby en kan hem in beweging brengen. Overdrijf het niet met de suikerachtige snoepjes, maar een paar stukjes chocolade zijn een betrouwbare manier om je baby een boost van energie te geven.
 • Drink iets. Drink een glas koude fruitsap of melk; de natuurlijke suikers en de koude temperatuur van de drank zijn meestal voldoende om beweging bij jouw baby te stimuleren. (Dit is een populaire truc in moederkringen die echt lijkt te werken.)
 • Maak wat herrie. Het gehoor van je baby is halverwege het tweede trimester behoorlijk ontwikkeld, dus praten of zingen met je baby, of zelfs een koptelefoon op je buik zetten en muziek maken, kan hem aanmoedigen om te gaan bewegen.
 • Cafeïne (met mate). Aanstaande moeders wordt aangeraden niet meer dan 200 milligram (mg) cafeïne per dag consumeren, maar als je je dagelijkse koffie nog niet hebt gehad, kan de schok van cafeïne een vergelijkbaar effect hebben als suiker op je baby. (Een kopje koffie bevat gemiddeld 95 mg cafeïne.)
 • Doe alsof je gaat slapen. Als je rechtop staat, ga dan liggen. Als je al ligt, verander dan van kant. Weet je hoe je baby het heerlijk vindt om superactief te worden zodra je elke nacht gaat slapen? Hier kun je jouw voordeel mee doen.
 • Zacht duwen. Als je voelt dat de rug of billen van je baby tegen je buik worden gedrukt, oefen dan wat lichte druk uit om te zien of ze reageren met beweging. Wees natuurlijk voorzichtig, maar je baby is daar redelijk veilig – en soms zorgt het stoten ervoor dat ze meteen terugstoten.

Minder beproefd, eerder geruchten:

 • Doe snelle, krachtige oefeningen. Sommige moeders melden dat een korte uitbarsting van lichaamsbeweging (zoals joggen op de plaats) voldoende is om hun baby in de baarmoeder wakker te maken.
 • Schijn een zaklamp op je buik. Tegen het midden van het tweede trimester kan jouw baby mogelijk het verschil zien tussen licht en donker; een bewegende lichtbron kan hen interesseren. Maar geen beloftes.
 • Opgewonden raken. Sommige moeders hebben het geluk gehad om zichzelf een adrenalineshot te geven. Zorg er wel voor dat de bron van jouw keuze zwangerschapveilig is (stap bijvoorbeeld niet in een achtbaan).
 • Pittig eten. Danst de baby de flamenco elke keer dat je een burrito eet? Kruidig voedsel staat er anekdotisch om bekend dat het baby-bewegende krachten heeft. Maar ze staan er ook om bekend dat ze brandend maagzuur tijdens de zwangerschap veroorzaken.
 • Ontspannen. Als je je bezighoudt met legitieme zelfzorg (zoals een veilige massage of warm – niet heet – bubbelbad), kun je meer bewegingen van de foetus opmerken dan normaal.

 

Wat te doen als er tijdens het derde trimester weinig beweging is

Je bent 32 weken zwanger, het is 14.00 uur, en je realiseert je dat je je baby vandaag nog niet hebt voelen bewegen. Geen paniek: het is mogelijk dat de baby actief is geweest en je het gewoon niet hebt opgemerkt.

Ga eerst een paar minuten ergens zitten of liggen en richt al jouw aandacht op jouw baby. Voel je überhaupt beweging? Het kan subtiel zijn, of jouw baby bevindt zich misschien in een andere dan normale houding waardoor het voelen van beweging een beetje moeilijker wordt.

Als dit je baby in beweging zet, begin dan met het tellen van je schoppen door te timen hoe lang het duurt om 10 bewegingen van de foetus te voelen. Als er een uur voorbijgaat en je hebt geen 10 keer gevoeld, probeer dan een truc voor het verplaatsen van je baby (zoals het drinken van wat fruitsap, een zoete snack of op je zij liggen) en wacht nog een uur om te zien of je 10 bewegingen kunt tellen.

Als na 2 uur jouw score voor het tellen van de schop niet is waar deze zou moeten zijn of als je nog steeds helemaal geen beweging voelt, neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw arts. Waarschijnlijk is er niets aan de hand, maar jouw verloskundige zal je waarschijnlijk vragen langs kantoor te komen voor een snelle controle. Zij kunnen luisteren naar de hartslag van jouw baby en je eventueel doorverwijzen voor een echo.

 

Hoe de baby in daalt

Tegen 38 weken wordt het behoorlijk druk in je baarmoeder. En elke keer dat je baby zich ook maar uitrekt, voel je het: in je ribben (au), op je blaas (de constante behoefte aan een toilet) en op je baarmoederhals.

Als je baby nu besluit om erbij neer te vallen, zou dat een welkome afwisseling zijn; je kunt nauwelijks van de keuken naar de badkamer lopen zonder kortademig te worden, en maagzuur tijdens de zwangerschap houdt je ’s nachts wakker.

Het slechte nieuws is dat sommige baby’s pas vlak voor – of zelfs tijdens – de bevalling vallen, dus er is geen garantie dat je baby binnenkort verder naar beneden in je bekken zal gaan.

Maar het goede nieuws is dat je de baby misschien kunt aanmoedigen om aan hun neerwaartse traject te beginnen en een beetje opluchting te krijgen. Je kan het proberen:

 • bekkenkantelingen of zwangerschapsveilige rekoefeningen doen
 • regelmatig lichte lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging doen
 • zittend op een geboortebal of zittend met de benen gekruist, meerdere keren per dag
 • een afspraak maken met een chiropractor (als jouw verloskundige je toestemming geeft)

 

Hoe je jouw baby in een comfortabelere houding kunt krijgen

Sorry dat ik hier slecht nieuws breng, maar sommige baby’s zijn gewoon koppig. Je kunt door je woonkamer dansen nadat je pittige chili hebt gegeten en glazen wat fruitsap hebt gedronken, en ze zullen hun schattige kleine babybillen nog steeds niet van onder je derde ribbe losmaken.

Als je wanhopig bent, kan het geen kwaad om te proberen je baby uit een ongemakkelijke houding te lokken en in een houding waarin je letterlijk een beetje gemakkelijker kunt ademen. Er is gewoon geen garantie dat deze trucs zullen werken, maar ze zijn het proberen waard.

Probeer:

 • het beoefenen van ondersteund hurken tegen een muur
 • jouw bekken naar voren kantelen terwijl je zit (ga op een kussen zitten en kruis jouw benen voor je)
 • plaats jezelf op handen en knieën en wieg zachtjes heen en weer
 • zittend op een geboortebal je heupen draaien
 • slapen aan de kant waar je baby naartoe wilt bewegen (vanwege de zwaartekracht)

 

Conclusie

Baby’s bewegen net zo veel in de baarmoeder als daarbuiten, hoewel je je pas ergens in jouw tweede trimester bewust kunt zijn van wat jouw baby van plan is. Op dit moment hoef je je niet veel zorgen te maken over het volgen van de bewegingen van de baby.

Maar tegen het derde trimester zou je een plan moeten hebben om een of twee keer per dag trappen te tellen. Als je je zorgen maakt over hoe vaak jouw baby beweegt, aarzel dan niet om jouw verloskundige te bellen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief