Zijn sauna’s veilig tijdens de zwangerschap?

De National Institutes of Health beveelt zwangere vrouwen aan om het gebruik van de sauna tijdens hun zwangerschap te beperken. Door de lichaamstemperatuur boven de 39 graden te verhogen, kan het risico op foetale complicaties of geboorteafwijkingen toenemen. Dit is vooral belangrijk tijdens het eerste trimester, op basis van informatie gepubliceerd door de Organization of Teratology Information Services (OTIS). OTIS is een non-profitorganisatie die zich toelegt op het verstrekken van veiligheidsinformatie aan zwangere vrouwen en zorgverleners.

Naar de sauna
 

Waarom zijn sauna’s onveilig tijdens de zwangerschap?

Het verhogen van de lichaamstemperatuur boven 39 graden kan hyperthermie veroorzaken. Wanneer hyperthermie gedurende langere perioden optreedt tijdens het eerste trimester, hebben onderzoeken een verhoogd risico op neurale buisdefecten aangetoond, waaronder anencefalie en spina bifida. Hartafwijkingen en afwijkingen in de mondspleten zijn ook opgemerkt in onderzoeken die verband houden met hyperthermie tijdens de zwangerschap.

Terwijl studies zich concentreren op de risico’s voor de ontwikkeling van de foetus tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, stelt het American College of Obstetricians and Gynecologists voor om tijdens alle drie de trimesters sauna’s en warmwaterbaden over te slaan.

 

Andere warme plekken om te vermijden tijdens de zwangerschap

Hetzelfde risico van zitten in een hete sauna bestaat ook in bubbelbaden, warme douches en hete baden. Langdurig doorbrengen in een gebied of toestand met extreme hitte kan gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor een tijd buiten doorbrengen in de directe zon tijdens het heetste deel van de dag.

 

Veilige alternatieven voor sauna’s

Het doel van een toverspreuk in een verwarmde sauna is ontspanning, met name spierontspanning. Yoga, massage en stretching zijn veilige alternatieven voor zwangere vrouwen in alle drie de trimesters, zolang de zwangerschap maar ongecompliceerd is en je je verloskundige op de hoogte stelt wanneer je aan een nieuw oefenprogramma begint. Massage moet worden gereserveerd voor het 2e en 3e trimester. Alleen bevoegde, getrainde zwangerschapsmassagetherapeuten mogen worden gebruikt, aangezien bepaalde drukpunten tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden.

 

Sauna’s en borstvoeding

Er is geen reden waarom een ​​moeder die borstvoeding geeft niet kan ontspannen in een hete sauna. Het risico voor de foetus is na de bevalling overgegaan. Er zijn echter infraroodsauna’s op de markt die mogelijk een probleem vormen. Er zijn zeer weinig gegevens over het effect van infrarood op moedermelk, dus fabrikanten van infraroodsauna’s raden aan om borstvoeding te geven gedurende 24 uur na gebruik van de sauna. Het is misschien veiliger om infraroodsauna’s niet allemaal tegelijk te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding.

Niets voelt zo ontspannend als een warm bad of douche na een lange dag werken, ouderschap of het leven in het algemeen. Zwangere vrouwen, vooral vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap, moeten een veilig alternatief kiezen voor sauna’s, bubbelbaden, warme baden, warme douches en bakken in de felle zomerzon.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief