Wanneer moet je tijdens de zwangerschap stoppen met seks hebben?

Sommige vrouwen krijgen van de zwangerschap behoorlijk “jeuk” en dat is een heel veel voorkomend symptoom. Voor anderen is seks tijdens de zwangerschap uitgesloten, wat ook begrijpelijk is. Als je echter klaar bent om tussen de lakens te spelen, is er dan een tijd dat het niet veilig is? Wanneer moet je tijdens de zwangerschap stoppen met seks hebben?

Stoppen met seks als je zwanger bent
 

Seks hebben gedurende je zwangerschap mag bijna altijd

Gelukkig, voor degenen die er zin in hebben kan seks gedurende je hele zwangerschap volkomen veilig zijn, afgezien van eventuele complicaties. Jouw baby wordt beschermd door jouw buik en ‘de spierwanden van de baarmoeder’, evenals door het vocht van de vruchtzak. Als jouw water echter is gebroken, mag je beslist geen seks hebben. Dan kunnen er namelijk via de vagina bacteriën in de vruchtzak terechtkomen. Dit kan leiden tot een infectie.

 

Wanneer mag je geen seks hebben gedurende je zwangerschap

Vrouwen mogen geen seks hebben als ze een voortijdige vliezenbreuk, vroegtijdige bevalling hebben gehad of placenta previa/laaggelegen placenta hebben – die tijdens de zwangerschap bloedingen veroorzaken – of als ze een cervicale cerclage heeft gehad, het aanleggen van een bandje om de baarmoederhals bij een zwangere vrouw om een vroeggeboorte te voorkomen.

Placenta previa is een aandoening waarbij de placenta je baarmoederhals bedekt. Blijkbaar komt het vaker voor bij vrouwen die eerder een baby hebben gehad.

 

Geen seks als je bekkensteun hebt gekregen

Bovendien, als je bekkensteun hebt gekregen, mag je beslist geen seks hebben. De meest voorkomende reden waarom zwangere vrouwen op bekkensteun worden gelegd, is bloeding tijdens de zwangerschap. Als vrouwen in het eerste trimester een bloeding hebben, worden ze op bekkensteun gelegd totdat de bloeding is verdwenen en ze het eerste trimester hebben verlaten. Ook worden zwangere vrouwen die vroegtijdige bevalling, voortijdige breuk van de vliezen of bloeding in het tweede of derde trimester ervaren tot de bevalling op bekkenrust gelegd. Tijdens de zwangerschap geen seks mag hebben als pre-eclampsie, of als je in sommige gevallen een drieling (of meer) hebt.

Wat gebeurt er als je de daad toch doet? Niets goeds. Voor vrouwen met voortijdige breuk van de vliezen, verhoogt geslachtsgemeenschap het risico op infectie en vroegtijdige bevalling, en als je een placenta previa of bloeding heeft, kan geslachtsgemeenschap een bloeding veroorzaken. Dus niet de moeite waard.

 

Geen seks, wel orgasmes

Solo-orgasmes, zelfs met vibrators, zijn in de meeste gevallen echter niet helemaal van tafel. Clitorale masturbatie is veilig is zolang je niets in je vagina steekt, behalve voor vrouwen die vroegtijdige bevalling hebben, omdat een orgasme samentrekkingen van de baarmoeder of prikkelbaarheid kan veroorzaken. Dus als je een vibrator gebruikt, gebruik deze dan alleen aan de buitenkant.

 

Waarom sommige vrouwen ontzettend veel zin hebben in seks als ze zwanger zijn

Dit is een goede zaak, aangezien het lijkt alsof de meeste vrouwen aan de ene of de andere kant van de medaille staan ​​- ofwel kunnen ze niet genoeg seks krijgen, ofwel willen ze er niets mee te maken hebben. Voor degenen in de categorie ‘kan niet genoeg-seks krijgen’ dat dit om een ​​paar redenen gebeurt. Een deel ervan is psychologisch. Voor veel vrouwen is zwangerschap ironisch genoeg de eerste keer in hun leven dat ze seks hebben kunnen hebben zonder bang te hoeven zijn zwanger te worden. Veel vrouwen vinden dit een bevrijding . Hij merkt ook op dat hun veranderende lichaam soms het libido van een zwangere vrouw kan doen toenemen.

Fluctuerende hormonen spelen ook een rol, waaronder het hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijk en vrouwelijk libido-testosteron. Verhogingen van testosteron resulteren vaak in een verhoogd libido. Ten slotte zorgt zwangerschap ervoor dat de bloedstroom naar de baarmoeder en de geslachtsorganen toeneemt. Dit resulteert in stuwing van de vagina en clitoris, waardoor zowel het bewustzijn van deze gebieden als de gevoeligheid toenemen.

 

Wanneer sommige zwangere vrouwen geen enkele zin in seks hebben

Als de gedachte aan seks ervoor zorgt dat je je wilt verstoppen, kan dit komen door je comfortniveau. Dit is volkomen begrijpelijk, want het kan moeilijk zijn om de daad gedaan te krijgen, tenzij je je in bepaalde posities bevindt, en zelfs dan kan het een beetje vermoeiend zijn voor jouw toch al vermoeide lichaam. Seks verbetert echter je humeur, en bij orgasmen komt oxytocine vrij, het feel-good hormoon, iets waar iedereen meer van nodig heeft tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Het regelmatig hebben van geslachtsgemeenschap in je derde trimester vergroot je kansen op spontane weeën vanwege de cervicale rijpingseffecten van prostaglandines in sperma.

 

Conclusie: seks als je zwanger bent kan altijd behalve…

Als je er klaar voor bent, is seks hebben tijdens je zwangerschap volkomen veilig, ongeacht het trimester. De enige keer dat je dat echt niet zou moeten doen, is als je tijdens de zwangerschap bloedt, een laaggelegen placenta, een cervicale cerclage, vroeggeboorte, pre-eclampsie, drielingen of meer, of een voortijdige breuk van de vliezen hebt. En het goede nieuws is dat als je tijdens de zwangerschap aan een van deze dingen lijdt, je je over het algemeen waarschijnlijk niet super opgewonden zult voelen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief