Winderigheid en een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap brengt veel lichamelijke veranderingen met zich mee. Bij een zwangerschap hoort ook winderigheid en een opgeblazen gevoel. Waarom is dit? En wat kan je doen qua voeding om je winderigheid te verminderen?

Winderigheid tijdens de zwangerschap
 

Waarom krijg ik zoveel meer winderigheid tijdens de zwangerschap?

De belangrijkste reden dat jouw lichaam tijdens de zwangerschap meer gas aanmaakt, is omdat je veel meer progesteron heeft, een hormoon dat de spieren in jouw lichaam ontspant, inclusief jouw spijsverteringskanaal. Deze ontspannen spieren vertragen de spijsvertering, wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel, oprispingen en winderigheid, en over het algemeen een ongemakkelijk gevoel in jouw darmen veroorzaken, vooral na een grote maaltijd.

Mensen laten normaal gesproken een tiental keer per dag een scheet. Maar als je zwanger bent, kun je veel vaker boeren of scheten laten, of moet je je broek losknopen om een ​​opgeblazen gevoel te verlichten, zelfs weken voordat je zwangere buik zichtbaar begint te worden. Later in de zwangerschap verdringt jouw groeiende baarmoeder jouw buikholte, waardoor de spijsvertering verder wordt vertraagd en op jouw buik wordt gedrukt, waardoor je je na het eten nog meer opgeblazen voelt.

Dit is de reden waarom je tijdens de zwangerschap ook last hebt van brandend maagzuur of constipatie, zelfs als je nog nooit eerder last hebt gehad van deze aandoeningen.

 

Wat veroorzaakt gas?

Gas komt op twee manieren in het spijsverteringskanaal terecht: wanneer je lucht inslikt en wanneer bacteriën in jouw dikke darm onverteerd voedsel afbreken. Het meeste maaggas is het gevolg van het inslikken van lucht en wordt meestal vrijgegeven door oprispingen, hoewel een kleine hoeveelheid doorgaat tot in de dikke darm en wordt vrijgegeven als je een scheet laat. Het meeste gas dat winderigheid veroorzaakt, wordt geproduceerd wanneer bacteriën in de dikke darm voedsel afbreken dat onvolledig werd verteerd door enzymen in de maag en dunne darm.

Bepaalde koolhydraten zijn de belangrijkste boosdoeners van winderigheid. Eiwitten en vetten produceren weinig gas, hoewel vetten kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel omdat ze de spijsvertering vertragen.

Sommige mensen krijgen veel gas uit voedsel waar anderen helemaal geen last van hebben. Mensen met lactose-intolerantie raken bijvoorbeeld opgeblazen en winderig na het nuttigen van zuivelproducten zoals melk of ijs. Dat komt omdat ze niet genoeg lactase maken – het enzym dat de suiker (lactose) in zuivelproducten afbreekt. De balans van bacteriën in de dikke darm, die van persoon tot persoon verschilt, kan ook van invloed zijn op de hoeveelheid gas die je maakt.

 

Kan ik winderigheid verminderen door mijn dieet te veranderen?

Ja. Het terugdringen van voedsel dat het meest waarschijnlijk gas veroorzaakt, is meestal de meest effectieve manier om dit te verminderen. Maar door alles te elimineren dat gas kan veroorzaken, wordt het moeilijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen.

Begin met het verwijderen van voedsel dat waarschijnlijk winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Als dat je verlichting geeft, begin dan die voedingsmiddelen een voor een weer aan je dieet toe te voegen om te proberen te achterhalen wat het probleem veroorzaakt. Door een voedingsdagboek bij te houden, kun je erachter komen of bepaalde voedingsmiddelen meer gas lijken te veroorzaken dan andere.

Enkele veelvoorkomende oorzaken van gas zijn:

 

1. Bonen, volle granen en bepaalde groenten zoals kool, bloemkool, spruitjes, broccoli en asperges

Deze bevatten allemaal de suiker raffinose, wat veel mensen winderig maakt.

 

2. Fructose

Deze vorm van suiker komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, met name prei, uien, artisjokken, gedroogd fruit, tomaten in blik, ketchup, peren, appels, honing, tarwe en vruchtensap. Fructose-glucosestroop is een vorm van fructose die vaak wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en veel frisdranken en vruchtendranken. (Koolzuur kan ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel.)

 

3. Bepaalde zetmelen zoals tarwe, maïs en aardappelen (maar geen rijst)

 

4. Sommige vezelrijke voedingsmiddelen zoals haverzemelen, bonen, erwten en vele soorten fruit

Deze voedingsmiddelen worden normaal gesproken afgebroken in de dikke darm, wat leidt tot gasvorming. Tarwezemelen passeren echter in principe je spijsvertering zonder te worden afgebroken, dus het is een goede keuze als je last hebt van constipatie en meer vezels wilt toevoegen zonder het risico van winderigheid.

 

5. Zuivelproducten

Mensen die lactose-intolerant zijn, krijgen gas, diarree en maagpijn door het eten van zuivelproducten. Als je slechts een lichte lactose-intolerantie heeft, heb je misschien geen symptomen opgemerkt – totdat je jouw consumptie van zuivelproducten tijdens de zwangerschap verhoogde. Als je vermoedt dat zuivelproducten het probleem zijn, probeer dan lactosevrije melk of met calcium verrijkte sojamelk. (Als je geen enkele soort melk drinkt, moet je waarschijnlijk een calciumsupplement nemen.)

 

6. Vetrijk en gefrituurd voedsel

 

Wat kan ik nog meer doen om gas en een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap te verlichten?

Probeer, naast het aanpassen van jouw dieet, een paar van deze andere suggesties:

 • Eet geen grote maaltijden. Eet in plaats daarvan meerdere kleine maaltijden gedurende de dag.
 • Neem de tijd en kauw goed. Praat niet terwijl je eet.
 • Beperk hoeveel je tijdens maaltijden drinkt.
 • Drink in plaats daarvan regelmatig gedurende de dag.
 • Drink uit een kopje of glas – niet uit een fles of met een rietje – en slik niet.
 • Drink geen koolzuurhoudende dranken.
 • Drink niets dat gezoet is met de kunstmatige zoetstof sorbitol.
 • Kauw niet op kauwgom en zuig niet op harde snoepjes.
 • Ga zitten terwijl je eet of drinkt, zelfs als je maar een kleine snack eet.
 • Kom in beweging. Zelfs een stevige wandeling kan een traag spijsverteringskanaal helpen.
 • Voorkom of behandel constipatie omdat het kan bijdragen aan winderigheid en een opgeblazen gevoel in de buik.
 • Rook niet. Roken draagt ​​niet alleen bij aan veel ernstige gezondheidsproblemen, het verhoogt ook de zuurgraad van de maag. (Probeer te stoppen voordat je zwanger wordt.)
 • Probeer prenatale yoga om ontspanning en goede ademhalingstechnieken te leren. Sommige mensen hebben de neiging meer lucht in te slikken als ze opgewonden of angstig zijn.

 

Kan winderigheid tijdens de zwangerschap ooit een teken zijn dat er iets mis is?

Ja. Bel jouw verloskundige als jouw darmklachten meer aanvoelt als buikpijn of krampen, of als je ook bloed in jouw ontlasting, ernstige diarree, obstipatie of misselijkheid en braken hebt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief