Jouw beste keuzes in een restaurant tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, kan het lastig zijn om door een restaurantmenu te navigeren. Je bent misschien uitgehongerd – of misselijk. Je hebt niet helemaal de controle over wat (of hoe) de chef kookt. Maar als je meer te weten komt over de speciale voedingsoverwegingen voor zwangere vrouwen en let op de voedingsmiddelen en dranken die je tijdens de zwangerschap moet vermijden, dan kan uit eten gaan de traktatie zijn die het moet zijn.

Wat eten in een restaurant als je zwanger bent
 

Eten in een Mexicaans restaurant als je zwanger bent

In Mexicaanse restaurants vind je veel goede opties voor zwangere vrouwen, maar ook veel voedingsbommen. (Chips! Zure room! Gesmolten kaas!) Het is gemakkelijk om koolhydraten en verzadigd vet te overdrijven.

Beste keuzes: taco’s en burrito’s met bonen vol proteïne en gegrilde groenten zijn een goede keuze. Kies zwarte of pinto bonen. Zeg ja tegen avocado en salsa (vooral pico de gallo, dat is gewoon gehakte verse groenten). Taco-salade kan goed zijn; vraag om het op sla te serveren in plaats van een taco-schaal. En caldos – stevige soepen op basis van bouillon met kip, vis of rundvlees – zijn lekker en voedzaam.

Vermijd: alles dat is ingesmeerd met kaas en zure room. Beperk jezelf tot een handje chips, die rijk zijn aan calorieën, zout en vet. Ook kunnen sommige zachte kazen uit de Mexicaanse keuken, zoals queso freso, worden gemaakt met ongepasteuriseerde melk, waardoor ze tijdens de zwangerschap onveilig zijn om te eten. (Er zijn versies met gepasteuriseerde melk op de markt en volkomen veilig, maar in een restaurant is het moeilijk om te weten wat je krijgt.)

 

Eten in Chinese restaurants als je zwanger bent

Chinese restaurants bieden een schat aan zwangerschapsvriendelijke keuzes als je verstandig bent. Bestel volkoren bruine rijst (deze heeft meer vezels dan wit) en gestoomde of gebakken eiwitten en groenten in plaats van vetrijke, gefrituurde gerechten.

Beste keuzes: begin met gestoomde groentedumplings of wontonsoep (als de wontons niet gebakken zijn). Om je baby een boost te geven, kies je voorgerechten met royale hoeveelheden groenten, zoals kip en broccoli of rundvlees met peultjes. Tjap tjoy met tofu bevat zowel hoogwaardige eiwitten als calcium. Vraag om natriumarme sojasaus en gerechten met zo min mogelijk sauzen om extra zout te vermijden.

Vermijd: Eierdruppelsoep, omdat het ei mogelijk niet helemaal gaar is. Lo Mein is rijk aan natrium en vet. Blijf ook uit de buurt van oranje kip of een gerecht dat is bedekt met een dikke, zoete saus, wat veel suiker betekent zoals babi pangang.

 

Eten in een Japans restaurant tijdens de zwangerschap

Sommige aanstaande moeders vermijden Japanse plaatsen alleen vanwege een verboden item: sushi gemaakt met rauwe vis. Maar met allerlei lichte en heerlijke opties kan Japans een van de gezondste en meest zwangere-vriendelijke keukens zijn.

Beste keuzes: sushirollen gemaakt met gekookte zeevruchten, zoals paling, of groenten zoals avocado of komkommer. Californiarollen gemaakt met surimi-krab (het is eigenlijk gekookte vis, vaak koolvis) zijn veilig. Tamago (omelet bovenop rijst) of spinazie gomae (gekookte gecondenseerde torens van de bladgroente) zijn geweldige keuzes. Bowls met kip of rundvlees teriyaki, rijst, groenten en miso-soep zijn ook prima. Vraag om natriumarme sojasaus – je zult het verschil niet proeven.

Vermijd: sashimi (rauwe vis op rijst), poke-bowls (rauwe tonijnblokjes) en sushirollen met rauwe vis. Hoewel tempura veilig en smakelijk is, doe het rustig aan: de calorische beslaglaag maakt de gezonde groenten binnenin teniet.

 

Italiaans restaurant bezoeken als je zwanger bent

Italiaans is heerlijk voor veel zwangere vrouwen – en het kan heerlijk en gezond zijn als je kieskeurig bent. Koop om te beginnen een gemengde groene salade en bestel een pastagerecht met groenten.

Beste keuzes: Pasta met marinarasaus, vleessaus of zeevruchten. (Zorg er wel voor dat de mosselen gaar zijn zodat hun schaal opengaat.) Ravioli komen meestal in kleinere porties en zijn vaak gevuld met gepureerde groenten, waardoor het een goede keuze is. Een houtgestookte pizza is ook geweldig, zolang er geen tonnen kaas op zitten.

Vermijd: Fettuccini en andere pasta met Alfredo-saus. Het smaakt hemels maar is torenhoog in verzadigd vet. Net als ongekookt vleeswaren, mag prosciutto – gedroogde Italiaanse ham – niet op je bord liggen, want het kan listeria bevatten. En als je Caesarsalade bestelt, zorg er dan voor dat de dressing niet gemaakt is met de traditionele rauwe eieren.

 

Thais restaurant bezoeken

Warmte, smaak en krachtige aromaten zorgen ervoor dat Thais eten hunkering waard is. En je zult veel gezonde items vinden om uit te kiezen tijdens de zwangerschap.

Beste keuzes: gerechten met veel groenten en gezonde eiwitten, zoals slawraps met kip en roerbakgerechten met groenten en tofu, kip of rundvlees. Begin met verse loempia’s gewikkeld in rijstpapier of tom yum goong (hete en zure soep). Verhoog de gezondheidsvoordelen van Pad Thai door extra eiwitten te bestellen (kip, garnalen of tofu), maar laat de taugé weg of zorg ervoor dat ze gaar zijn om listeria te vermijden.

Vermijd: papajasalade. Als de vrucht onrijp is, bevat hij een stof die samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken. Doe het rustig aan met Thaise curries – ze zijn verdikt met rijke kokosmelk, die rijk is aan verzadigd vet en calorieën. Hetzelfde geldt voor de populaire soep tom ka gai (kip in kokosmelk). Sommige Thaise gerechten zijn gedrenkt in zoete saus, dus vraag minder saus of neem deze los erbij zodat je zelf bepaalt hoeveel er in het gerecht komt. En als je Thaise ijsthee met gezoete gecondenseerde melk bestelt, beschouw het dan als een dessert, niet als een drankje.

 

Eten in een Midden-Oosters / Mediterraans restaurant

Er is een reden waarom het mediterrane dieet wordt beschouwd als de gouden standaard voor voeding. Het is gericht op volkoren granen, groenten, peulvruchten en gezonde vetten – allemaal goed voor aanstaande moeders en groeiende baby’s.

Beste keuzes: Hummus en linzen zitten boordevol vezels en eiwitten (hummus krijgt ook extra calcium uit tahini). Bulgur, het hoofdingrediënt in tabouli, is een geweldige manier om je volkoren granen binnen te krijgen, plus het zit vol peterselie, die rijk is aan luteïne. Gegrilde kip- of lamskebabs, geserveerd met een salade, zijn ook een goede keuze.

Vermijd: gyrosandwiches. Ze kunnen worden gemaakt met vlees dat erg veel vet bevat, en het vetgehalte stijgt als het wordt overgoten met rijke tzatziki (een saus van yoghurt, komkommer en olijfolie). Een betere gok is souvlaki, gemaakt van gegrilde of geroosterde stukjes mager vlees en groenten. Overdrijf het niet met voedsel dat in filodeeg is gewikkeld (zoals baklava en spanakopita) – het bevat veel vet.

 

Amerikaans restaurant bezoeken nu je zwanger bent

De Amerikaanse keuken varieert van heinde en verre. Hoewel dinerklassiekers zoals cheeseburgers, frietjes en milkshakes geen voedingswinnaars zijn voor aanstaande moeders, is er meestal een behoorlijk assortiment aan menu-items die het waard zijn om te bestellen.

Beste keuzes: een sandwich met gegrilde kip of portobello-champignons, of voeg zalm of kip toe aan een voorgerechtsalade (neem de dressing los erbij). Hamburgers gemaakt van mager rundergehakt leveren ijzer dat je hard nodig hebt tijdens de zwangerschap, maar houd het bescheiden.

Vermijd: gebakken kip, frites en gebakken mozzarella-sticks. Je hebt het verzadigde vet niet nodig. Hotdogs en spek zijn gemaakt met nitraten, dus het is het beste om ze te beperken. Clubsandwiches met koude vleeswaren kunnen listeria herbergen. En ijscoupes en milkshakes zitten vol calorieën en suiker, dus maak er af en toe een traktatie van.

 

Eten in een Indiaas restaurant

Je denkt misschien aan romige sauzen en veel olie, maar ook voor gezondheidsbewuste zwangere vrouwen biedt deze Zuidoost-Aziatische keuken volop goede opties.

Beste keuzes: Tandoori-gerechten bevatten meestal kip of ander vlees gemarineerd in yoghurt en kruiden en vervolgens gebakken. Tikka met gegrilde kip is een andere gezonde keuze. Dal op basis van linzen is vezelrijk en een uitstekende bron van ijzer en foliumzuur. Aloo gobi is zowel mooi als goed voor je. De gele kleur is afkomstig van kurkuma en andere antioxidantkruiden. Chana masala is een goede vegetarische optie. Kikkererwten – het belangrijkste ingrediënt – zijn een goede bron van eiwitten. Mangolassis is heerlijk en zit boordevol vitamine C en A. Vraag er een met minder suiker – je kunt altijd naar smaak toevoegen.

Vermijd: zware, rijke curries. (De populaire kip tikka masala zit boordevol room, boter en calorieën.) En pakora’s smaken heerlijk, maar hun goudbruine kleur is te danken aan een frituurpan. Samosa’s gevuld met gekruide groenten of aardappelen zijn een betere keuze.

 

Steakhouse bezoeken gedurende de zwangerschap

Hoewel ze de neiging hebben om heiligdommen te zijn voor overmatige verwennerij, serveren steakhouses een aantal geweldige gerechten voor aanstaande moeders. Ga er niet vanuit dat biefstuk niet op je zwangerschapsmenu staat: rood vlees is een van de beste bronnen van ijzer, een cruciale voedingsstof voor aanstaande moeders.

Beste keuzes: Petite filet mignon levert een gezonde dosis ijzer zonder de flinke verzadigde vetten van een riboog. (Met hun overvloedige marmering zijn ribogen misschien wel de slechtste optie.) Geen vleeseter? Vis wordt vaak aangeboden in steakhouses en zalm, met zijn hart-gezonde omega-3-vetzuren, is een goede keuze.

Vermijd: vissen met een hoog kwikgehalte, zoals zwaardvis. Controleer of jouw Caesar-salade niet gemaakt is met rauw ei. En sla vette toevoegingen over, zoals de klodder boter die bovenop de biefstuk is geplopt. In plaats van boterachtige aardappelpuree of gegratineerde aardappelen, neem dan een hartige gebakken aardappel, met boter en zure room erbij.

 

Eten in een Frans restaurant

De Franse keuken staat bekend om zijn rijke sauzen en romige custards, die rijk kunnen zijn aan verzadigde vetten die aanstaande moeders niet nodig hebben. Maar de Fransen kennen ook smaak – en hoe ze groenten, vis, kip en rundvlees heerlijk kunnen maken.

Beste keuzes: Ratatouille is een goede keuze, met zijn smakelijke combinatie van tomaten, aubergine en courgette. Een elegante gepocheerde peer is een goede keuze als toetje.

Vermijd: Hollandaise, bechamel en bearnaisesaus (beladen met boter), romige gegratineerde aardappelschotels (boordevol boter en room) en pommes frites (alleen elegante frietjes). Kies voor meer voedingsstoffen met minder vet een gebakken groente of gewone aardappel. Zorg ervoor dat zachte kazen zoals Brie gepasteuriseerd zijn en sla paté over, die listeria kan herbergen. Bordelaise en andere sauzen op basis van wijn zijn een slechte keuze. De alcohol kookt weliswaar af maar verdwijnt niet volledig. En hoewel in een Frans restaurant wijn op tafel hoort sla je dat natuurlijk ook over.

 

Wat te eten als je in een restaurant gaat ontbijten

De belangrijkste maaltijd van de dag! Zet jezelf goed in met een voedzame combinatie van eiwitten en volkoren granen.

Beste keuzes: roerei is lekker, maar een omelet met veel groenten is nog beter. Voeg tarwebrood toe en wat vers fruit erbij. Havermout met fruit biedt de goedheid van volkoren granen en vezels. Strooi walnoten erover voor eiwitten, antioxidanten en omega-3 vetzuren. Als je pannenkoeken bestelt, verhoog dan de voedingsstoffen door boekweit of volkorenmeel te kiezen en beperk de siroop om suiker te snijden (probeer fruit toe te voegen voor zoetheid). Koffie is oké, maar niet meer dan een kopje, om overtollige cafeïne te vermijden.

Vermijd: ontbijtjes die op een dessert lijken, zoals pannenkoeken en wentelteefjes die zijn ingesmeerd met suikerachtige sauzen, slagroom en fruitbeleg. Hetzelfde geldt voor boterachtige croissants en chocolademuffins (zemelen- of wortelmuffins kunnen veel calorieën bevatten, maar bevatten vaak meer voedingsstoffen). Spek en worst bevatten vaak nitraten en veel natrium.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief