Mag ik parmaham als ik zwanger ben?

Parmaham doet het altijd goed op feestjes maar als je zwanger bent kan je het beter laten staan. Parmaham is namelijk rauwe vleeswaren en wordt lange tijd gekoeld bewaart. Dit geeft een risico op besmetting met de listeriabacterie en dat kan vervelende gevolgen hebben voor jouw zwangerschap.

Mag parmaham als je zwanger bent

 

Parmaham als je zwanger bent

Rauwe vleeswaren, in dit geval rauwe ham, zoals parmaham is een risico gedurende je zwangerschap. Deze heerlijke Italiaanse ham is ook bekend onder de naam ‘Prosciutto di Parma’. De zoute smaak van deze ham is een en al genieten en kan echt een craving zijn als je zwanger bent. Eet hem echter niet. Hij geeft namelijk een risico op de listeriabacterie en toxoplasmose infectie.

 

De risico’s van parmaham voor zwangere vrouwen

Parmaham is een rauwe ham. Dit zorgt ervoor dat er een kans is op toxoplasmose infectie. Iets wat je absoluut wilt voorkomen gedurende je zwangerschap. Deze parasiet wordt gedood bij verhitting maar bij een parmaham is dit niet gebeurd.

Het tweede risico is de listeriabacterie. Doordat de Parmaham langere tijd gekoeld wordt bewaard neemt het risico toe dat deze schadelijk is voor jouw zwangerschap. Hoe langer de Parmaham gekoeld wordt bewaard, hoe groter het risico.

 

Parmaham verhitten gedurende zwangerschap

Kan je dan helemaal geen parmaham eten als je zwanger bent? Jawel, parmaham op een pizza bijvoorbeeld kan je gewoon eten. Het verhitten van rauwe vleeswaren helpt om de parasieten en bacteriën te doden. Als je dus echt graag parmaham wilt eten als je zwanger bent dan kan je deze verhitten. Een pizza, lasagne of andere ovenschotel met parmaham kan je dus gewoon eten als je zwanger bent.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief