3 krachtige voedingsmiddelen die je manier van eten tijdens de zwangerschap veranderen
Ooit het gevoel gehad dat goed eten tijdens de zwangerschap een hele klus is? Vraag je je af hoe je de overtap kan maken naar het goed voeden van jezelf en jouw ongeboren baby? Hierbij enkele tips om goed te eten in deze cruciale jaren. We vertellen jullie over drie veelzijdige powerfoods om in je keuken te bewaren voor snelle, gezonde maaltijden en snacks.
1. Bessen
Tijdens de zwangerschap: Bosbessen (evenals aardbeien, bramen en frambozen) bevatten veel vitamine C, antioxidanten, vezels, kalium en foliumzuur. Pak een handvol als tussendoortje, maak je havermout of granola af met bessen, voeg ze toe aan een salade of blend ze tot een smoothie. Als bessen buiten het seizoen zijn, probeer dan bevroren bosbessen.
eerste hapjes: Zoet, smaakvol en vol vitamines, bessen zijn een geweldige toevoeging voor babypuree, omdat baby’s er dol op zullen zijn. Probeer bessen en bananen toe te voegen aan gewone volle yoghurt voor een snelle snack of voeg wat bosbessen toe aan bieten voor een zoete maaltijd met antioxidanten. Wacht vanwege mogelijke allergieën tot 7 maanden om baby’s te laten beginnen met aardbeien en bramen en neem altijd contact op met jouw huisarts als je je zorgen maakt.
2. Noten en zaden
Tijdens de zwangerschap: gevuld met eiwitten, gezonde vetten, foliumzuur, vitamine E, magnesium en omega- en omega-6, noten en zaden zijn geweldige krachtvoedingen. Vezels die in noten en zaden worden aangetroffen, zijn ook nuttig bij de spijsvertering. De omega-3-vetzuren in noten en zaden helpen bij de neurologische en hersenontwikkeling van de baby. Een handvol zonnebloempitten, amandelen of walnoten kan een geweldige snack zijn tussen de maaltijden door. Voeg een kopje walnoten, amandelschijfjes en pompoenpitten toe aan je ontbijt, strooi er een salade over of eet als trailmix. Noten- en zadenboters, zoals amandelboter of zonneboter, vormen een geweldige dip voor appels of voeg een ½ kopje toe aan een smoothie voor extra voeding.
Eerste hapjes: rijk aan foliumzuur en proteïne, gekookte bonen en peulvruchten zijn een heerlijk voedsel voor baby’s. Begin 6 maanden oud met een erwtenpuree. Ongeveer 8-10 maanden, als het spijsverteringssysteem van de baby verder is gerijpt, pureer je wat gekookte zwarte bonen in kip- of groentebouillon. Bewaar wat voor bonen om een snelle taco of een bonensalade voor jezelf te maken terwijl je toch bezig bent.
3. Bladgroenten
Tijdens de zwangerschap: donkere bladgroenten zoals spinazie, snijbiet en boerenkool zijn geweldige bronnen van calcium, ijzer en foliumzuur, evenals noodzakelijke vitamines. Behalve dat het in het seizoen is en heel gemakkelijk te kweken, helpt het bij het opbouwen van een gezonde bloedtoevoer, helpt het bij de groei en ontwikkeling van botten en levert het vezels om de spijsvertering te helpen. Groenten kunnen aan veel dingen worden toegevoegd: smoothies, frittatas, soepen en salades. Ben je dol op pesto? Probeer het eens met boerenkool en walnoten in plaats van basilicum en pijnboompitten.
Eerste hapjes: Herfst is het perfecte moment om wat donkere bladgroenten van de lokale boerenmarkt op te halen en toe te voegen aan het voedsel van je baby. Groenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet zijn geweldig voor baby’s van 7 tot 9 maanden oud en voegen foliumzuur, ijzer en talrijke vitamines toe aan het dieet van de baby. Bovendien, door groente vroeg te introduceren, zal jouw baby ze later in zijn leven eerder opeten. Verwijder harde stelen en stoom groente voordat je ze toevoegt aan puree zoals ongezoete appelmoes of bessen en yoghurt.