15 strategieën voor een gemakkelijkere bevalling

Nerveus of angstig om te bevallen? Probeer deze tips om jouw kansen op een makkelijkere bevalling te vergroten.

Zorgen voor een makkelijke bevalling
 
Wat is het meest uitdagende dat je ooit hebt gedaan? Veel moeders zullen zeggen dat het een bevalling was. Als je dat weet, wil je je op alle mogelijke manieren voorbereiden om de geboorte van je baby een beetje gemakkelijker te maken. Voor sommige is het idee van een goede bevalling er een waarbij ze de controle voelen, met zo min mogelijk medische ingrepen.

We hebben allemaal wel eens gehoord van uitputtende inspanningen of bevallingen waarbij allerlei medische hulp nodig was. Sommigen van ons hebben misschien extra angsten vanwege medische aandoeningen.

Desalniettemin zijn er dingen die je kunt doen om de kans te vergroten dat jouw bevalling soepel verloopt vanaf de eerste wee tot het laatste zetje dat jouw baby ter wereld brengt. Het begint met de basisprincipes die een gezonde moeder en baby tijdens de zwangerschap aanmoedigen: gezond eten, voldoende rust krijgen en regelmatig je verloskundige zien. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Wat kun je eigenlijk doen om jouw kansen op een gemakkelijkere bevalling te vergroten?

 

Tijdens de zwangerschap

 

1. Zwangerschapsyoga

Van alle prenatale trainingslessen die er zijn, is zwangerschapsyoga het populairst. Yoga bereidt het lichaam voor om rechtop te staan ​​tijdens de bevalling – staand, geknield, op handen en knieën en gehurkt – en deze houdingen houden het bekken los en open voor een gemakkelijkere positionering en indaling van de baby. Regel nummer één voor de bevalling, helemaal tot en met pushen, is dat je niet in bed moet liggen.

Yoga heeft nog meer voordelen. Focussen op de ademhaling is een nuttige oefening voor de bevalling. Concentreer je op de uitademing en ontspan daarna, blijf dan ontspannen tijdens het inademen. Leer de spanning in je lichaam weg te ademen en dat zal je helpen om de pijn tijdens de bevalling weg te ademen.

 

2. Massages om de bevalling makkelijker te maken

Regelmatige massage helpt vrouwen om in gebieden met ongemak te ademen en strakke spieren te ontspannen. Doordat spieren regelmatig soepel worden gemaakt door massages, zijn sneller ontspannen na een samentrekking tijdens de bevalling, waardoor de rust tussen de samentrekkingen iets langer aanvoelt.

Veel vrouwen wenden zich tot hun partners voor een geruststellende aanraking tijdens de bevalling. Een partner kan je hoofd aaien, dit kan je kalmeren en ontspannen, waardoor je lichaam door kan gaan met het werk van de bevalling. Volgens onderzoek verhoogt een stevige aanraking, zoals hand vasthouden of stevig op de bovenarmen of dijen drukken, de productie van oxytocine, waardoor de bevalling wordt gestimuleerd.

 

3. Hypnose

Een andere manier om te ontspannen is hypnose – niet de amusementsversie, waar ongeremde mensen kunnen kwaken als eenden. Dit is de therapeutische vorm die dezelfde diepe ontspanning of trance vereist die tijdens meditatie wordt ervaren.

Een gecertificeerde hypnotherapeut kan je met hypnose leren om diep te ontspannen, waardoor je je veel minder ongemakkelijk voelt tijdens de bevalling. Terwijl velen naar een hypnotherapeut gaan omdat ze een bevalling zonder medicatie wensen en op zoek zijn naar een effectieve manier om met de bevalling om te gaan, komen anderen omdat ze zeer bezorgd zijn over de bevalling.

 

4. Optimale positionering van de foetus

De theorie is dat onze zittende levensstijl, inclusief slungelig op de bank zitten en rijden in auto’s, ervoor zorgt dat de zwaartekracht het zwaarste deel van de baby – de ruggengraat – aanmoedigt om naar de achterkant van het lichaam van de moeder te rollen. Optimale foetale positionering is een concept ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse vroedvrouw Jean Sutton, dat kan helpen om de baby in de beste positie te krijgen – met het gezicht naar de moeder gericht – voordat de bevalling begint.

Als de achterkant van het hoofd van een baby wordt gedraaid om tegen het staartbeen van de moeder te drukken, ervaart de moeder tijdens de bevalling hevige rugpijn en vaak ook een langzamere bevalling. Soms hebben deze baby’s hulp nodig met een tang of vacuümextractie om geboren te worden.

Breng elke dag tijd door met rechtop zitten en iets voorover leunen, of kniel op de grond terwijl je voorover op de bank leunt. Uit een onderzoek blijkt dat het twee keer per dag 10 minuten op handen en knieën zitten vanaf week 37 van de zwangerschap tot het begin van de bevalling het aantal baby’s dat bij de geboorte nog in een verkeerde positie lag, niet verminderde. Voorstanders van deze oefening stellen dat vrouwen eerder moeten beginnen (34ste week van de zwangerschap) en langer (30 minuten tweemaal per dag) in een voorwaartse positie moeten doorbrengen.

 

5. Bekkenbodemoefeningen tijdens de zwangerschap

Bekkenbodemoefeningen helpen veel vrouwen om medische ingrepen tijdens de bevalling te vermijden. Ze legt uit dat het gewicht van de baarmoeder een continue en toenemende belasting veroorzaakt op de bekkenbodemspieren, de hangmat van spieren die de baarmoeder ondersteunen. Het versterken van deze spieren, door de wanden van de vagina stevig tegen elkaar te drukken en tot 20 tellen vast te houden, kan het persen tijdens de bevalling efficiënter maken en slechte controle over de blaas en aambeien tijdens en na de zwangerschap voorkomen.

 

6. Perineale massage

Bij perineale massage wordt het weefsel bij de opening van de vagina zachtjes uitgerekt. Hoewel studies geen uitsluitsel geven over de waarde van perineale massage, suggereren sommige onderzoeken dat het de kans op inscheuren en inknippen tijdens de bevalling verkleint.

Het perineum is gemaakt van spieren (het is de hangmat van spieren die de groeiende baarmoeder tijdens de zwangerschap ondersteunen) en dat spieren tijd nodig hebben om te leren soepel te zijn. Het advies is om het perineum al vanaf 12 weken zwangerschap te masseren.

Stel je de wijzerplaat van een klok voor bij de opening van je vagina. De 12 wijst naar de clitoris, de zes naar de anus. Het te masseren gebied is de onderste helft van de vagina, van drie uur tot negen uur. Vrouwen kunnen de massage zelf doen. Smeer je duim in met olijfolie. Plaats een duim in de vagina tot aan de eerste knokkel. Rek het weefsel op de hoogte van drie uur uit, dan vier uur en helemaal rond de onderkant van de klok, tot negen uur.

Hoe ver moet je oprekken? Dit voel je vanzelf maar je kan het beschrijven als een brandend gevoel.

Een ander voordeel van perineale massage is dat het vrouwen helpt om bewust het perineum te ontspannen, waardoor de baby gemakkelijker kan passeren. Massage verhoogt de circulatie van de perineale weefsels en versnelt de genezing na de geboorte.

 

Tijdens de bevalling

Voorbereiding op de bevalling is erg belangrijk, maar er is veel dat je tijdens de bevalling kunt doen om het jezelf gemakkelijk te maken, de kans op interventies te verkleinen en jouw bevalling aan te moedigen om vooruitgang te boeken. Hier zijn enkele suggesties:

 

7. Huur een doula in

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer een vrouw continue ondersteuning krijgt tijdens de bevalling van een doula, je minder snel pijnmedicatie en andere medische ingrepen nodig hebt.

Doulas zijn getrainde aanbieders van ondersteuning tijdens de bevalling. Ze moedigen je aan om je te concentreren en te ademen, stellen posities voor om de bevalling vooruit te helpen en bieden aanmoediging.

 

8. Werk zo lang mogelijk thuis

Thuis kun je je vrij bewegen in jouw eigen comfortabele omgeving en eten en drinken wat je nodig hebt. Tenzij het om medische redenen nodig is om in het ziekenhuis te zijn, kun je overwegen om thuis te blijven tot jouw weeën een minuut duren en drie tot vijf minuten uit elkaar liggen.

 

9. Denk positief en blijf gefocust

Hoe meer je positief blijft over jouw bevalling, hoe gemakkelijker het is. Het helpt als anderen om je heen je herinneren aan je kracht en de geweldige reden voor bevalling – je baby. De kracht van de geest is sterker dan je denkt en beoefen daarom visualisaties tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan beelden zoals het openen van bloemen en het wegebben van golven tijdens een bevalling. Het helpt je om je te concentreren en de pijn onder controle te houden.

 

10. Pas warmte en kou toe

Een warmwaterkruik, verwarmingskussen of zakje voor in de magnetron dat op jouw onderbuik of rug wordt aangebracht, kan wat ongemak verlichten. Een cold pack op jouw rug kan ook de rugpijn verlichten.

 

11. Blijf mobiel

Beweging kan jouw bevalling bevorderen en ongemak verlichten. Als jouw beweging wordt beperkt door medische procedures, probeer dan te kijken wat er mogelijk is met jouw verloskundige. Voor continue elektronische foetale monitoring van de hartslag van de baby zijn bijvoorbeeld gordels nodig rond de buik van een vrouw die aan een machine zijn vastgemaakt, waardoor je in een bed wordt vastgehouden. Vraag of om medische redenen continue monitoring nodig is. Als dit niet het geval is, geeft onderbroken monitoring je de vrijheid om rond te lopen, op een geboortebal te zitten of in een badkuip te weken. Dit kan allemaal helpen om de bevalling te stimuleren.

 

12. TENS

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) is een populair hulpmiddel in Engeland en Amerika voor het verlichten van weeën en wordt in toenemende mate gepromoot door doula’s over de wereld. Aan het begin van de bevalling worden er vier elektroden op het midden van de rug van de moeder aan weerszijden van haar ruggengraat bevestigd. De moeder houdt de bedieningseenheid vast en verhoogt de elektrische impuls tijdens de weeën. TENS werkt door de productie van endorfine (natuurlijke pijnstillers) door het lichaam te stimuleren en het bewustzijn van pijn te verminderen.

Je kan een TENS-apparaat huren voor je geboorte bij een winkel voor medische artikelen. Met behulp van de TENS-machine tot aan het persen kan je mogelijk een bevalling hebben zonder medicatie. Sommige moeders melden echter dat het niet nuttig was. TENS kan met name nuttig zijn voor vrouwen die rug weeën ervaren.

 

13. Hydrotherapie

Neem thuis lange douches of baden om je te helpen ontspannen. Eenmaal in het ziekenhuis biedt de badkamer privacy en het comfort van een badkuip als je dat geregeld hebt. Bij een ontsluiting van ongeveer vijf tot zes centimeter kan je een half uur plaats nemen in een geboortebad. Of neem nog een lange douche. Warm water bevordert ontspanning en vaak voelen vrouwen zich in ongeveer 20 minuten aangenaam slaperig. Onderzoek suggereert dat weken in warm water de productie van oxytocine verhoogt, wat verwijding bevordert. Dit kan de noodzaak voor pijnstilling verminderen.

 

14. Probeer verschillende rechtopstaande posities

Aanhoudende rugpijn tijdens de bevalling kan vervelend zijn. Zitten op een geboortebal (een grote opgeblazen oefenbal) kan helpen om de baby meer ruimte te geven om te draaien. Zo kan je wiegen en jouw heupen los maken.

Als je een ruggenprik nodig hebt breng veel tijd door in de herstelpositie – liggend op je linkerzij met het onderste been recht en het rechterbeen gebogen en rustend op een kussen voor het onderbeen. Deze positie opent je bekken om de baby ruimte te geven om te draaien en maakt optimaal gebruik van de zwaartekracht.

 

15. Maak lawaai

Zuchten en lage geluiden helpen je om de spanning in je lichaam los te laten. Wanneer je je mond opent en kreunt, ontspan je je bevallingsspieren, waardoor ze gemakkelijker kunnen openen. Neuriën tijdens de bevalling kan je bijvoorbeeld helpen. Het neuriën helpt om te blijven ademen en het kan ook kalmerend werken.

 

Een bevalling wordt makkelijker met voorbereidend werk

Niemand kan precies voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen. Maar dat betekent niet dat je het aan het toeval moet overlaten. Een bevalling is een beetje zoals het beklimmen van een berg. Het vereist voorbereiding omdat onze levensstijl ons niet van nature voorbereidt op een bevalling. Door enkele van deze strategieën te gebruiken, kun je zo goed mogelijk omgaan met het werk dat Moeder Natuur je geeft. Dus neem nu de tijd om jou fysiek en mentaal voor te bereiden op de grote dag van de bevalling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief