10 tips voor partners tijdens de bevalling

Vraag je je af hoe je jouw partner kunt ondersteunen tijdens de weeën en bevalling? We verzamelden 10 adviezen die jullie beide door de bevalling hebben helpen.

Steun tijdens bevalling
 

Bereid je voor op de weeën en bevalling

Let goed op tijdens je lessen over de bevalling. Lees meer over de fasen van de bevalling, wat er met het lichaam van jouw partner gebeurt en de redenen voor een eventuele keizersnede. Als je weet wat je kunt verwachten, wordt de ervaring voor jullie allebei minder angstaanjagend.

 

Maak je klaar om te wachten

Een bevalling kan spannend zijn, maar het kan ook vervelend zijn. In feite kun je urenlang niets anders doen dan wachten. Verzet de gedachten van je partner door ze bezig te houden. Als jouw partner een ruggenprik heeft, is er mogelijk minder behoefte aan fysieke ondersteuning tijdens de beginfase van de bevalling. In plaats daarvan zou je bereid moeten zijn om haar bezig te houden met muziek, gesprekken en kaartspellen.

 

Toon jouw steun

Iemand kan tijdens de bevalling in paniek raken. En de beste persoon om ze weer op het goede spoor te krijgen met hun ademhaling, is hun partner. Je kent ze tenslotte beter dan wie dan ook.

Als de weeën heviger worden, stel je partner dan gerust dat ze het geweldig doen en dat je van ze houdt. Je kunt ook helpen door ze koude ijsschilfers te geven of het zweet van hun voorhoofd te vegen. En hoewel sommige mensen niet graag worden aangeraakt tijdens de bevalling, waarderen anderen een nek- of rugwrijving. Onthoud altijd dat het tijdens de bevalling draait om jouw bevallende vrouw.

 

Stel vragen

Er is veel actie in de verloskamer. Als er iets gebeurt dat je niet begrijpt, wees dan niet bang om de verpleegkundige vragen te stellen. Het antwoord zou jouw geest – en die van jouw partner – op jouw gemak kunnen stellen.

 

Monitor weeën

Jouw partner kan de weeënmonitor niet zien, maar jij wel. Dit betekent dat je ze door de weeën heen kunt praten, en kunt beschrijven wanneer ze op het punt staan ​​te piekeren en beginnen af ​​te nemen. Vertellen wat er aan de hand is – wanneer iemand begint, wanneer het eindigt – kan hen een gevoel van controle geven.

 

Pleit voor jouw partner

Wacht niet tot je partner last heeft van hartverscheurende weeën om erachter te komen wat voor soort hulp ze zouden willen. Bespreek van tevoren hun geboorteplan – ontdek wat ze van een ruggenprik vindt en wat ze van de dokter verwachten. De realiteit van weeën kan ertoe leiden dat jouw partner van gedachten verandert.

Aan de andere kant kan de arts of verpleegkundige proberen hen onder druk te zetten om in te stemmen met een interventie die ze niet willen of nodig hebben. Het is mogelijk dat jouw partner niet in staat is om te communiceren. Je kent ze beter dan wie dan ook in de kamer. Het is jouw taak om te zeggen: ‘Ze zou heel graag wat langer willen persen’ of ‘Ze is aan het einde van haar latijn. Ze wil een keizersnede.’

 

Verkrijg de beste opname

Een bevalling is zo intens dat je sommige dingen gewoon vergeet na de bevalling. Daarom kan het een keuze zijn om de bevalling te fotograferen of te filmen. Als je de bevalling op video opneemt, zijn sommige hoeken beter dan andere. Met andere woorden, richt de camera niet recht op het kruis van je partner, tenzij je nooit van plan bent deze film aan iemand anders te laten zien. Schiet in plaats daarvan over de schouder van je partner (of de dokter). (Zorg ervoor dat je van tevoren met jouw arts of verloskundige overlegt over het vastleggen van de geboorte; sommigen staan ​​dit niet toe. Vergeet ook niet met jouw partner te overleggen of jullie dit überhaupt willen vastleggen of niet.)

 

Weet dat bevallen rommelig is

Bevallen wordt bloederig. Je partner kan zelfs een stoelgang hebben tijdens het persen. Ze zullen waarschijnlijk oergeluiden maken die je nog nooit eerder hebt gehoord. Jouw taak, hoe onrustig je je ook voelt, is om dit te zeggen: “Je doet het geweldig.” Eigenlijk letten ze niet eens op je woorden. Het is je vertrouwde stem en geruststellende toon waarop ze afstemmen. (Iets anders dat je misschien een beetje verontrustend vindt: nadat de baby is afgeleverd, komt de placenta tevoorschijn. Het ziet eruit als een enorm stuk lever.)

 

Klaag niet

Klaag niet en gedraag je niet verveeld. Veel vaders klagen over een zere rug omdat ze zo lang naast hun vrouw staan. De bevalling is volledig gericht op de bevalling. Een bevallend persoon wil misschien in de hand van zijn partner knijpen tijdens een wee. Moedig haar aan om het vol te houden, ook al knijpt ze je hele hand of arm kapot: een wee duurt meestal ongeveer 60 seconden.

 

Maak de gelegenheid speciaal

Je partner is aan het rusten, de baby is in de kinderkamer en je hebt contact opgenomen met de familie. Denk je dat het tijd is voor een dutje? Nog niet. Je partner heeft zowel fysiek als emotioneel veel meegemaakt. Het is een goed moment om ze te laten zien hoeveel je van ze houdt. Breng bloemen, geef veel chocolaatjes of schrijf ze een liefdesbriefje. Wat je ook doet, zoek een speciale manier om de gelegenheid te markeren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief