5 positieve manieren om je voor te bereiden op de bevalling

Als je je een beetje ongerust voelt over de bevalling, zijn er dingen die je kunt doen die kunnen helpen. Hier lees je wat adviezen van moeders die je voor zijn gegaan.

Positieve manieren om voor te bereiden op de bevalling
 

1. Kennis is macht

Elke vrouw is anders. Ons lichaam is anders, onze baby’s zijn anders en geen twee geboorten zijn hetzelfde.

Daarom is het handig om meer te weten te komen over de bevalling. Als je meer over jouw opties en de voor- en nadelen begrijpt, kun je meer zelfvertrouwen krijgen bij het nemen van beslissingen over hoe je van jouw baby wilt bevallen.

Je kunt ook met jouw verloskundige praten als je je ergens zorgen over maakt. Ze beantwoorden al jouw vragen en leggen uit wat je kunt doen om van jouw baby in alle mogelijke situaties veilig te bevallen.

Wellicht vindt je zwangerschapscursussen ook nuttig. Vraag jouw verloskundige naar lokale zwangerschapscursussen bij jou in de buurt.

Bezoek ook ziekenhuizen voor een rondleiding. Dit kan je helpen beslissen waar je wilt bevallen en zo kun je je voorstellen hoe het er op de dag aan toe gaat.

“Ik voelde me de eerste keer behoorlijk voorbereid. Ik heb veel geboortevideo’s bekeken, boeken gelezen, actieve geboortecursussen gedaan en positioneringsoefeningen onderzocht. Ik had het geluk dat mijn eerste bevalling geweldig was. De tweede keer dat ik zwanger was was ik bezorgd over hoe ik het zou aanpakken als het anders zou gaan dan de vorige keer. Dus nam ik mijn oude aantekeningen door met mijn verloskundige en deed ik meer onderzoek. Ik raad moeders aan om hun eigen onderzoek te doen naar alles waar ze zich zorgen over maken. Geef jezelf kennis, zodat je het gevoel hebt dat je je eigen beslissingen kunt nemen. ”

 

2. Bereid je geestelijk voor

Probeer niet te luisteren naar horrorverhalen over bevallingen, want deze zijn echt niet nuttig als je nerveus bent. Probeer te onthouden dat er voor elke slechte ervaring een moeder is met een positief verhaal.

Dit kan moeilijk zijn, vooral als jezelf een slechte ervaring hebt gehad. Maar probeer zoveel mogelijk positief te denken. Veel moeders vertellen ons dat het echt helpt om een ​​positieve kijk te hebben.

“Iets dat echt hielp mijn angst te verminderen, was het horen van positieve geboorteverhalen. Ik zocht de verhalen van het type ‘Ik niesde en mijn baby werd geboren’, waardoor ik geloofde dat het mogelijk was om met minimale weerstand te bevallen.”

“Mijn vriendin zei dat ze na het horen van mijn geboorteverhaal zo aangemoedigd was dat ze het grootste deel van haar eigen bevalling thuis zonder poespas kon doorstaan. Ik denk dat het vaak gaat om te geloven dat je het kunt.”

“Ik vond het erg nuttig om met mijn bevallen vriendinnen over hun ervaringen te praten. Het kalmeerde echt mijn zenuwen.”

“Ik heb positieve geboorteverhalen op internet opgezocht en positieve boeken gelezen, waarvan ik denk dat ze van invloed zijn geweest op mijn positieve gemoedstoestand.”

 

3. Bereid je lichaam voor

Een bevalling vereist vaak kracht en uithoudingsvermogen, dus het is belangrijk om je lichaam erop voor te bereiden. Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kan ook een goede manier zijn om te ontstressen.

Je zou kunnen proberen om meer te weten te komen over sporten tijdens de zwangerschap bij jou in de buurt. Een zwangerschapsyoga-les kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn. Het zal je helpen om je baby in een goede positie te krijgen voor de geboorte, je houdingen aanleren om je tijdens de bevalling te helpen, en wat ontspannings- en ademhalingstechnieken bieden om je kalm te houden. Elke vorm van sport is echter goed. Als je niet de tijd of het geld hebt om deel te nemen aan een les, is een wandeling in het park een goed alternatief.

“Mijn eerste baby werd geboren met een tang. Ik wilde voorkomen dat dit weer zou gebeuren. Ik woonde een actieve geboorteworkshop bij waar ik leerde hoe ik de baby in een goede positie moest brengen, hoe mijn bekkenvorm de bevalling zou kunnen beïnvloeden en oefende oefeningen om me er doorheen te helpen. Zoals voorspeld stopte mijn tweede bevalling op hetzelfde punt als de eerste, maar in plaats van in paniek te raken, kon ik verschillende posities proberen. Ik had meer controle en mijn tweede zoon werd geboren zonder enige medische hulp.”

 

4. Oefen ontspanningstechnieken

Het gebruik van ademhalingstechnieken kan je zenuwen helpen kalmeren (voor en na de bevalling) en de pijn onder controle houden. Je kunt de hele zwangerschap oefenen om ervoor te zorgen dat je jee bij het begin van de bevalling op jouw gemak voelt.

“Leer wat ontspannings- en ademhalingstechnieken. Ik heb geen cursus hypnobirthing gevolgd, maar ik kocht een boek en cd en het hielp enorm met een lange en onaangenaam begin van de bevalling. Ondanks dat het eindigde in een keizersnede, had ik het gevoel dat ik tot dan toe de best mogelijke bevalling had ervaren onder de gegeven omstandigheden.”

Meditatie en visualisatie kunnen je helpen ontspannen tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Zelfs als je bevalling niet verloopt zoals je had gepland, kun je misschien nog steeds de technieken gebruiken die je hebt geleerd.

“Het beste wat ik deed was meditatie, inclusief positieve visualisatie. Na een moeilijke eerste bevalling ontdekte ik dat ik voor de tweede keer mijn eigen positieve ruimte en sfeer kon creëren. Ik voelde me kalm en verbonden, zelfs als ik pijn had.”

Aanvullende therapieën, zoals acupunctuur tijdens de zwangerschap, kunnen je ook helpen ontspannen. Zorg ervoor dat jouw acupuncturist volledig gekwalificeerd is en dat hij bij elke behandelsessie wegwerpnaalden gebruikt. Vertel jouw acupuncturist ook dat je zwanger bent, omdat bepaalde acupunctuurpunten niet veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

“Ik was wanhopig om inleiding te vermijden met nummer 2. Ik was super gestrest tegen het einde van mijn zwangerschap, dus besloot ik acupunctuur te proberen. De acupuncturist veranderde mijn manier van denken en beetje bij beetje begon ik te chillen. Ik geloof echt dat het heeft geholpen mentaal gezien. Ik kon mij een tijdje moest ontspannen en me op mijn baby concentreren. Veel van deze therapieën, of ze nu werken of niet, helpen je te ontspannen, wat belangrijk is tijdens de bevalling. ”

Sommige moeders hebben hypnobirthing nuttig gevonden.

“Sinds ik flauwviel tijdens een biologieles op school terwijl ik naar een vrouw in het kraambed keek. Ik was doodsbang om te bevallen. Toen ik zwanger werd, wist ik dat ik de touwtjes in handen moest nemen en iets positiefs moest doen om de komende 9 maanden door te komen. Ik besloot een intensieve cursus hypnobirthing te volgen. Het was prijzig, maar elke cent waard, vanaf dat moment voelde ik veel meer controle. De positieve affirmaties, ervaringen uit het echte leven, het boek, de cd en de oefensessies hypnobirthing maakten een wereld van verschil in de opbouw. ​​Ik luisterde 5 maanden lang elke avond naar de cd (en podcasts die ik heb gedownload). Meestal viel ik voor het einde in slaap. Tegen het einde van mijn zwangerschap was ik ontspannen en gelukkig, en niet echt bezorgd over bevallen. De hypnobirthing hielp me de eerste 12 uur van de bevalling. Ik was niet in paniek en voelde me echt kalm.”

 

5. Denk na over je geboorteplan

Een geboorteplan kan een handige manier zijn om al jouw wensen, zorgen en keuzes snel en effectief te communiceren, vooral wanneer je overgaat op actieve bevalling en misschien geen lange discussies met jouw verloskundige wilt (of kunt) voeren, of als er een probleem is. Onthoud gewoon dat de bevalling niet altijd volgens plan verloopt, dus je moet misschien een beetje flexibel zijn.

“Na een traumatische eerste bevalling kreeg ik het advies om mijn geboorteplan te gebruiken om mijn zorgen aan het medisch personeel kenbaar te maken. Ik zette op een rij wat er de eerste keer mis ging en hoe ik deze keer anders behandeld wilde worden. Het betekende dat ik mij geen zorgen hoefde te maken. Door mijn eerste geboorteverhaal door te nemen was al het personeel zich volledig bewust van mijn situatie en wensen (ik wilde bijvoorbeeld voorkomen dat ik een ruggenprik kreeg, omdat ik de eerste keer last had van epidurale hoofdpijn). Ze begrepen dat ik eerst worstelde met een gebrek aan communicatie, dus zorgde het geboorteplan ervoor dat dit geen probleem was. Ter vergelijking: mijn tweede bevalling was veel meer ontspannen en ik voelde me meer gesteund en of ik meer controle had.”

 

Tweede keer moeder worden

Als je je zorgen maakt over een nieuwe bevalling, kan het helpen om te praten over wat er de eerste keer is gebeurd.

 

Nabespreking van de bevalling

De meeste ziekenhuizen hebben een dienst voor moeders die willen praten over hun ervaringen met bevallen. Als je jouw geboorte-ervaring met een verloskundige doorneemt, hoe lang ook na je bevalling, kun je beter begrijpen wat er is gebeurd en misschien beter omgaan met eventuele zorgen voor een nieuwe bevalling.

 

Neem jouw bevallingsverhaal door

Bespreek jouw bevallingsverhaal in detail met een medische professional, zoals jouw verloskundige. Dit zal je helpen eventuele gaten in je geheugen op te vullen, vragen te stellen over waarom de dingen zijn gebeurd zoals ze zijn gebeurd en je de kans geven om na te denken over wat je anders zou willen doen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief