9 verrassende dingen over de bevalling die niemand je vertelt

Iedereen heeft zijn eigen bevallingsverhaal en vaak hoor je eigenlijk alleen de dingen die misgingen maar er is zoveel meer. Ook positieve dingen. Alleen niemand praat erover. Lees daarom nu deze 9 verrassende dingen over de bevalling die niemand je vertelt.

Verrassingen tijdens de bevalling
 
Of jouw uitgerekende datum nu ver weg is of snel nadert, de kans is groot dat je aan de bevalling denkt. Je kunt je zelfs zorgen maken over of bang zijn om te bevallen. Hoewel het waar is dat weeën en de bevalling vol verrassingen kunnen zijn (net als de rest van zwangerschap en ouderschap), zijn veel van die onverwachte momenten eigenlijk goed – of in ieder geval niets om je zorgen over te maken. En welke oorlogsverhalen je ook hebt gehoord van moeders die zijn bevallen, de bevalling voldoet vaak helemaal niet aan zijn slechte reputatie.

Nog steeds nerveus? Weet gewoon dat het volkomen normaal is om je zo te voelen, en je bent niet de enige. In de tussentijd, in plaats van je er druk over te maken wat er aan het einde van je zwangerschap gaat gebeuren, lees je verder voor enkele verrassingen bij de bevalling waar je misschien nog niet van gehoord hebt. Ik hoop dat je je hierdoor beter voelt over wat je te wachten staat.

 

1. Je hoeft niet per se veel pijn te hebben tijdens de bevalling

Ja, sterke weeën en het duwen van de baby kunnen zeer pijnlijk zijn, vooral voordat de ruggenprik begint of tijdens een natuurlijke, medicatievrije bevalling. Maar elke vrouw is anders, net als elke geboorte. Sommige moeders voelen helemaal geen intense pijn, zelfs als er geen drugs bij betrokken zijn, en veel die ervoor kiezen om een ​​ruggenprik te hebben, is goed genoeg dat de pijnlijke periode niet lang duurt. Alternatieve therapieën zoals diep ademhalen, van houding veranderen en masseren en in water bevallen kunnen allemaal helpen. Dus je kunt je best doen om kalm te blijven en er doorheen te glimlachen.

 

2. De bevalling voelt niet altijd eindeloos aan

Hoewel sommige vrouwen lang weeën hebben, vooral met hun eerste baby, en er nogal wat wachttijd kan zijn in de eerdere stadia, kan het vrij snel voorbijgaan. Het helpt ook om wat afleiding te regelen – wat is een beter excuus om je favoriete shows te binge-kijken op Netflix, een beetje te slapen en die kaartspellen te spelen waar je nooit meer tijd voor lijkt te hebben?

 

3. Je zult misschien niet eindigen met je eigen geboorte-horrorverhaal

Je hebt waarschijnlijk veel enge geboorteverhalen van vriendinnen gehoord, vooral sinds je lid bent geworden van de ouderschapsclub. Maar geloof me, dat betekent niet dat je je eigen baby ook via een horrorbevalling krijgt. In feite is de kans groot dat het allemaal soepel verloopt, en hoewel er dingen zullen zijn die je niet had verwacht, komt het vaker voor dat vrouwen relatief rustige geboorten krijgen dan dramatische (of traumatische).

 

4. Er zullen veel onvergetelijke momenten zijn

Het voor de hand liggende blijvende moment is natuurlijk wanneer je je baby voor het eerst ontmoet – plus al het knuffelen, vasthouden en voeden dat je daarna kunt doen. Maar er zullen andere speciale herinneringen zijn tijdens de bevalling zelf die je helemaal zelf mee naar huis kunt nemen, van de lieve, grappige dingen die je partner doet om je te kalmeren tot de (soms hilarische) opmerkingen die (soms onbedoeld) uit je mond komen. Probeer er elke minuut van te genieten. Het kan echt magisch zijn.

 

5. Een ruggenprik krijgen betekent niet dat je tijdens de bevalling niets voelt

Hoewel de ruggenprik over het algemeen een heel goede manier is om weeën volledig te verdoven, en je het gevoel volledig in een been (of twee) kunt verliezen, zou je nog steeds voldoende moeten kunnen voelen om jouw baby er effectief uit te duwen – maar niet genoeg, zodat het pijn doet . Win-win!

 

6. Dat je wordt ingeleid betekent niet dat je een keizersnede krijgt

Hoewel er een iets grotere kans kan zijn dat een ingeleide geboorte eindigt in een keizersnede, is dat absoluut niet definitief. Veel vrouwen die worden ingeleid gaan door met het vaginaal bevallen van hun baby’s. Dus maak je geen zorgen als je arts besluit dat je ingeleid moet worden. Blijf aan het einde gefocust op het krijgen van de baby.

 

7. Met een keizersneden is niks mis

Of jouw arts nu van tevoren een keizersnede voor je heeft gepland of dat je er uiteindelijk een nodig hebt omdat de bevalling niet verloopt zoals het zou moeten zijn, een keizersnede is nog steeds het baren van een prachtige baby – jouw mooie baby! Dus doe je best om je niet schuldig of teleurgesteld te voelen. Het belangrijkste is om jou en jouw baby zo veilig mogelijk te laten bevallen. Punt uit.

 

8. Je zal van je baby houden hoe die er ook uit ziet

Kijk, laten we het niet verzachten, oké? Pasgeborenen zijn niet altijd moeders mooiste net nadat ze zijn geboren (en nog minstens een paar maanden daarna). Ze groeien bijvoorbeeld al negen maanden in water. Dan is er de gang door jouw benige bekken en het geboortekanaal de wereld in, om nog maar te zwijgen van de andere schokken in het systeem die gepaard gaan met de geboorte. Hun huid is meestal supergevoelig en rimpelig, hun ogen zijn troebel, ze hebben niet veel spiercontrole en hun hoofd is groot in vergelijking met de rest van hun lichaam. Maar je zult nog steeds een enorme liefde voelen voor je kleine schatje, en hij of zij zal na verloop van tijd uitgroeien tot die stuiterende, engelachtige baby die je je hebt voorgesteld.

 

9. Jouw herstel kan anders verlopen dan je denkt, maar je komt er wel

Als je net als sommige vrouwen bent, zul je een vlot herstel hebben na de bevalling en slechts milde tot matige pijn en ongemak. Je zou vrij snel kunnen genezen en je weer snel jezelf kunnen voelen. Als je net als anderen bent, kan het wat langer duren en kunnen er meer pijnlijke, ongemakkelijke dagen zijn. Onthoud ook dat het herstel na de bevalling iets langer duurt na een keizersnede dan na een vaginale bevalling. Maar je kunt er zeker van zijn dat het niet eeuwig zal duren voordat je volledig hersteld bent en weer volledig kunt werken, hoe jouw bevalling ook verloopt. En dat is zeker iets om naar uit te kijken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief