Wat is de placenta?

De placenta is cruciaal om jouw baby tijdens de zwangerschap in leven en gezond te houden. Het is een orgaan dat aan het slijmvlies van de baarmoeder is bevestigd en dat zuurstof en voedingsstoffen aan de opgroeiende baby levert.

Placenta
 

Over de placenta

De placenta is een groot orgaan dat zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt. Het wordt aan de baarmoederwand bevestigd, meestal aan de boven- of zijkant. De navelstreng verbindt de placenta met je baby.

Bloed van de moeder stroomt door de placenta en filtert zuurstof, glucose en andere voedingsstoffen via de navelstreng naar jouw baby. De placenta filtert ook stoffen die schadelijk kunnen zijn voor jouw baby en verwijdert kooldioxide en afvalproducten uit het bloed van jouw baby.

De placenta maakt een aantal hormonen aan die tijdens de zwangerschap nodig zijn, zoals lactogeen, oestrogeen en progesteron. Het houdt het bloed van de moeder gescheiden van het bloed van de baby om de baby tegen infecties te beschermen. Tegen het einde van de zwangerschap geeft de placenta antistoffen door om de baby na de geboorte te beschermen.

Alcohol, nicotine en andere drugs en medicijnen kunnen de placenta passeren en jouw baby beschadigen.

 

Wat gebeurt er met de placenta tijdens de zwangerschap?

De placenta ontwikkelt zich vaak laag in de baarmoeder, maar beweegt naar de zijkant of omhoog als de baarmoeder zich uitstrekt. De positie van de placenta wordt gecontroleerd tijdens je 18 weken echo.

De placenta wordt na de geboorte uit je lichaam verdreven, meestal ongeveer 5 tot 30 minuten nadat je baby is geboren. Dit wordt de derde fase van de bevalling genoemd.

Nadat de baby is geboren, blijf je lichte weeën hebben. Je moet nog een zetje geven om de placenta af te leveren. Soms wordt jouw buik gemasseerd of krijg je een injectie met oxytocine en wordt voorzichtig aan de navelstreng getrokken om de placenta te helpen bevrijden.

Als je een keizersnede hebt, zal de arts tegelijkertijd de placenta verwijderen.

Het is belangrijk dat de hele placenta na de zwangerschap naar buiten komt. Als er fragmenten van de placenta binnen blijven, moeten deze operatief worden verwijderd om bloeding en infectie te voorkomen.

 

Hoe je jouw placenta gezond houdt

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap regelmatig naar jouw verloskundige te gaan om te controleren of er problemen zijn met jouw placenta.

Vertel het jouw verloskundige als je in een eerdere zwangerschap problemen hebt gehad met de placenta, of als je een operatie aan jouw baarmoeder hebt ondergaan.

Rook niet, drink geen alcohol en gebruik geen illegale drugs tijdens de zwangerschap, omdat dit de kans vergroot dat je problemen krijgt met de placenta. Raadpleeg altijd jouw verloskundige voordat je medicijnen gebruikt, inclusief vrij verkrijgbare medicijnen, natuurlijke therapieën en supplementen, terwijl je zwanger bent.

Praat met jouw arts of verloskundige als je je zorgen maakt of als je last hebt van:

  • ernstige buik- of rugpijn
  • vaginale bloeding
  • weeën
  • elk trauma aan jouw buik, bijvoorbeeld door een val of auto-ongeluk

 

Placenta-complicaties

Problemen met de placenta kunnen mogelijk gevaarlijk zijn voor zowel moeder als baby:

 

Placenta accreta

Wanneer de placenta te diep in de baarmoederwand groeit. Dit kan leiden tot enorm bloedverlies tijdens of na de bevalling en kan levensbedreigend zijn.

 

Placenta-abruptie

Wanneer de placenta vóór de bevalling van de baarmoederwand loslaat. Dit kan bloedingen veroorzaken en betekent dat jouw baby mogelijk niet alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. In sommige gevallen kan een vroege bevalling nodig zijn.

 

Placenta praevia

Wanneer de placenta de baarmoederhals gedeeltelijk of volledig bedekt, de opening waardoor de baby naar buiten zal komen. Deze aandoening komt vaker voor in het begin van de zwangerschap en verdwijnt vaak naarmate de placenta hoger in de baarmoeder beweegt naarmate de baarmoeder groeit. Als de placenta de baarmoederhals dicht bij de bevalling nog steeds bedekt, is een keizersnede nodig.

 

Placenta-insufficiëntie

Wanneer de placenta niet goed werkt tijdens de zwangerschap, waardoor de baby zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Dit kan de groei van de baby beïnvloeden.

 

Behouden placenta

De placenta komt mogelijk niet uit na de geboorte omdat deze wordt geblokkeerd door de baarmoederhals of omdat deze nog steeds aan de baarmoeder is gehecht. Dit kan een ernstige infectie of bloedverlies veroorzaken en kan levensbedreigend zijn.

 

Opties voor de placenta na de geboorte

In sommige culturen begraven gezinnen de placenta op een speciale plaats.

Er is ook een zeldzame praktijk, bekend als placentofagie, waarbij vrouwen de placenta koken en eten. Sommige commerciële dienstverleners bieden aan om jouw placenta in capsules te veranderen die je kunt doorslikken.

Recent onderzoek toont aan dat er geen gezondheidsvoordelen zijn van het eten van de placenta, maar er kan een risico zijn op infectie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief