Kun je oesters eten als je zwanger bent?

Oesters, sommige mensen zijn er dol op anderen walgen ervan. Maar hoe zit het met oesters als je zwanger bent? Kan je ze eten of wacht je liever 9 maanden voordat je weer aan de oesters gaat?

Aambeien tijdens zwangerschap
 
Zwangere vrouwen moeten vooral letten op gezond eten, omdat ze de groei en ontwikkeling van hun baby voeden.

Naast het kiezen van voedzaam voedsel, moeten zwangere vrouwen zich bewust zijn van voedsel dat ze moeten vermijden. Het bijhouden van de nieuwste aanbevelingen voor de consumptie van zeevruchten kan bijzonder uitdagend zijn, aangezien deze voedingsmiddelen een hoog voedingsgehalte bevatten, maar ook potentiële bronnen van door voedsel overgedragen verontreinigingen.

 

Microbiële besmetting door oesters

Oesters kunnen een van nature voorkomende bacterie dragen, genaamd Vibrio vulnificus, die vaak geen symptomen veroorzaakt, maar bij sommige personen tot ernstige ziekte kan leiden. Oesters hebben kans om deze bacterie te herbergen.

Bovendien kunnen oesters een verscheidenheid aan andere virussen met zich meedragen omdat ze filtervoeders zijn en verontreinigingen uit de lokale omgeving verzamelen.

Deze bacteriën en virussen worden gedood door verhitting. Rauwe oesters moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden, maar volledig gekookte oesters zijn veilig om te eten.

 

Symptomen van problemen met oesters

Symptomen van voedselvergiftiging door rauwe oesters zullen binnen vijf dagen na het eten van het besmette voedsel optreden en vaak veel eerder.

Ze kunnen koorts, koude rillingen, diarree, verwardheid, zwakte, rode vlekken op de huid of rode of heldere blaren omvatten. Bel jouw huisarts als je een van deze symptomen ervaart.

 

Kwik in oesters

Experts raden aan dat zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden de hoeveelheid en soorten vis die ze eten, beperken, omdat sommige een hoog kwikgehalte bevatten, wat schade kan toebrengen aan het zich ontwikkelende zenuwstelsel van een foetus. Oesters vallen in de laagste categorie van kwikgehalte. Zwangere vrouwen kunnen genieten van maximaal twee porties van 180 gram vis en schaaldieren per week uit deze categorie, waaronder ook zalm en garnalen.

 

Voedingswaarden in oesters voor zwangere vrouwen

Oesters bevatten veel essentiële omega-3-vetzuren, ijzer en B-vitamines.

Ze zijn een van de beste voedselbronnen van zink en selenium en bieden een uitstekende bron van magere eiwitten. Om deze redenen kunnen gekookte oesters een veilig en voedzaam onderdeel zijn van het dieet van een zwangere vrouw.

 

Alternatieven voor omega-3 verzturen

Omega-3-vetzuren worden ook aangetroffen in lijnzaad en verrijkte granen. Voedingsmiddelen met een hoog zinkgehalte zijn pompoenpitten, sesammeel, tahin en pinda’s.

Veel van de gezondheidsvoordelen van oesters kunnen worden verkregen uit een zwangerschapsvitaminesupplement en een visoliesupplement. Bespreek deze mogelijkheden met jouw verloskundige.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief