Serranoham tijdens de zwangerschap?

Serranoham, leuk op een feestje, als voorgerecht of lekker op een broodje. Maar als je zwanger bent laat je het liever staan, althans volgens het Voedingscentrum. Het advies is duidelijk eet als je zwanger bent geen serranoham. Serranoham is namelijk rauwe vleeswaren en dat kan zorgen voor problemen tijdens de zwangerschap. Maar een onderzoek uit 1999 weerlegd dit en dan is er nog de truc met het invriezen van serranoham. Serranoham dan toch tijdens de zwangerschap?

Zwangerschap en serranoham

 

Waarom je serranoham tijdens de zwangerschap laat staan

De lekkere serranoham komt oorspronkelijk uit de Spaanse bergen en is een rauwe ham. Serranoham wordt niet verhit maar gedroogd en gezout. De originele serranoham wordt gedroogd onder de Spaanse zon van Andalucië. Volgens het voedingscentrum is deze bereiding een risico voor de zwangerschap. Verhitting geeft namelijk meer garantie op het doden van vervelende parasieten.

 

Hoe zit het dan met het drogen van serranoham? Is dat veilig gedurende de zwangerschap?

In 1999 is er een onderzoek gedaan naar de risicofactoren in verschillende Europese landen in het kader van de European Research Network on Congenital Toxoplasmosis. De data uit
Italië lieten zien dat er daar een relatie bestaat tussen toxoplasmose en het eten van gedroogd of gezouten varkensvlees, eten
van rauw vlees en met tuinieren. Het hebben van een kat bleek geen risicofactor. De lokale procedure van bereiden van salami, salsiccia en ham, bijvoorbeeld serranoham, speelt hier mee. De lage zoutconcentratie en bewaarcondities bij
een temperatuur beneden de 12°C hebben mogelijk het overleven van de parasiet bevorderd. In het algemeen zal een infectie eerder via schapenvlees en geitenvlees dan via rundvlees worden opgelopen. De bradyzoieten die vrijkomen uit weefselcysten in vlees kunnen maagzuur en darmsappen overleven. De weefselcysten in vlees kunnen worden vernietigd door invriezen gedurende 24 uur bij -20°C of door verhitting boven de 66 °C, door drogen, zoutconcentraties hoger dan 1,1% (10 gram/kilo vlees), of door
gammastraling (7,8).

De vraag is bij het kopen van serranoham uiteraard hoelang het vlees gedroogd is en wat de hoogte is van de zoutconcentratie. Daar schuilt waarschijnlijk het gevaar in waardoor het Voedingscentrum afraad om serranoham te eten tijdens de zwangerschap. Om nog maar te zwijgen over het risico op de listeria bacterie.

 

Toxoplasmose infectie en listeria bacterie

De gevaren van rauwe vleeswaren zoals serranoham zit hem in de besmetting met de listeria bacterie en parasieten die kunnen leiden tot een de toxoplasmose infectie. Beide schadelijk voor de zwangerschap. Dit kan zelfs leiden tot een miskraam.

 

Serranoham invriezen als je zwanger bent

Er is een trucje om de Toxoplasma gondii parasiet te doden zonder dat je de serranoham verhit. De parasiet die zo gevaarlijk is voor de zwangerschap kan namelijk ook niet overleven bij vriestemperaturen. Je zou de serranoham voor minstens 2 dagen op een temperatuur van minimaal -12 graden kunnen invriezen. Dan is in elk geval de Toxoplasma gondii parasiet gedood en geen bedreiging meer voor de zwangerschap. De listeria bacterie gaat hier echter niet dood van. Dus dat risico blijft aanwezig. Alleen bij verhitting boven de 70 graden dood je beide risico’s. Alleen veranderd uiteraard de serranoham wel qua smaak.

 

Serranoham op je pizza

Rauwe ham als serranoham kan je dus niet zo uit het vuistje eten. Maar hoe zit het met serranoham die verwarmt is. Wanneer je serranoham in de oven verwarmt dan kan je deze wel veilig eten tijdens de zwangerschap. Een pizza met serranoham of een ovenschotel waarin serranoham verwerkt is kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap. Wat fijn is als je deze verhitte serranoham eet is dat je daarmee ook eiwitten en ijzer binnenkrijgt. Beide belangrijk voor de ontwikkeling van jouw ongeboren baby. En nog vetarm ook.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief