Baby’s in de baarmoeder geven de voorkeur aan de aanraking van de moeder boven haar stem

Als het gaat om moeder-baby-verbindingen, suggereert nieuw onderzoek dat de aanraking van een moeder tijdens de zwangerschap de grootste respons oplevert.

Buik aanraken zwangerschap
 
In een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, keken onderzoekers naar welk gedrag resulteerde in de grootste respons van foetussen: de stem van een moeder, de aanraking van een moeder of niets. De onderzoekers brachten 23 gezonde zwangere vrouwen die tussen de 21e en 33e week van de zwangerschap zaten, naar een donkere kamer en lieten ze drie verschillende gedragingen uitproberen.

In een ervan kregen de moeders de opdracht om hun ongeboren kind voor te lezen, ofwel Little Three Pigs of Jack and the Beanstalk. In een andere streek streelden en wreven de moeders over hun buik. In een derde, controlesituatie, lagen de moeders met hun armen langs hun lichaam.

 

Meer reactie van de baby tijdens de zwangerschap

Terwijl de vrouwen het gedrag vertoonden, gebruikten de onderzoekers echografie om de reactie van hun foetus te volgen. Ze ontdekten dat wanneer moeders over hun buik wreven, foetussen meer arm-, hoofd- en mondbewegingen hadden dan wanneer de vrouwen niets deden of wanneer ze met de baby spraken.

“Hoewel het speculatief is om te suggereren, zou het goed kunnen zijn dat de toename van armbewegingen als reactie op aanraking van de moeder ook gerichte reacties zijn op de bron van de stimulatie”, schrijven de auteurs, wat suggereert dat de bewegingen inderdaad responsief en opzettelijk zijn.

De foetussen hadden ook meer kans om zichzelf aan te raken in het derde trimester dan in het tweede trimester. De onderzoekers denken dat dit mogelijk komt doordat de huid van de foetussen steeds gevoeliger wordt.

 

Conclusie

De nieuwe studie is een zeer kleine steekproefomvang, dus definitieve conclusies kunnen niet worden getrokken. Maar de bevindingen dragen bij aan onderzoek dat suggereert dat communicatie met de ongeboren baby echt iets goeds doet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief