Het mineraal waarvan je niet wist dat je deze nodig had tijdens de zwangerschap

Iedereen weet dat als je zwanger bent foliumzuur, vitamine C en calcium belangrijk zijn, maar een mineraal dat cruciaal is voor de ontwikkeling van de hersenen van een baby, kan volledig buiten je radar vallen.

mineraal zwanger
 

Jodium voor de hersenontwikkeling van jouw baby

We hebben het over jodium, een element dat helpt bij het maken van schildklierhormonen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Een rapport gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics heeft aangetoond dat veel Amerikaanse vrouwen in de vruchtbare leeftijd een licht jodiumtekort hebben. Een manier om jouw inname te verhogen? Zout. Maar voordat je begint met feesten met pretzels en popcorn, moet je er rekening mee houden dat het zout in bewerkte voedingsmiddelen niet gejodeerd is.

Een gemakkelijkere oplossing komt in de vorm van een supplement, dat idealiter ten minste 150 microgram jodium bevat. Zowel zwangere vrouwen als vrouwen die borstvoeding geven, moeten elke dag ten minste 290 microgram jodium innemen. Je kunt in de buurt van die hoeveelheid komen als je gejodeerd keukenzout gebruikt.

 

Jodium tekort tijdens de zwangerschap

Drastische veranderingen in jouw eetgewoonten niet echt nodig zijn. Hoewel veel vrouwen grotendeels jodiumtekort hebben, krijgen de meeste vrouwen jodium in de (vorm) van voedsel binnen. Dit is niet iets waar vrouwen zich nu zorgen over moeten maken. Enkele veelvoorkomende bronnen van jodium die je waarschijnlijk al eet, zijn zuivelproducten, eieren en vis.

Het nemen van een jodiumsupplement is een kleine verandering met grote voordelen, maar slechts 15 procent van de vrouwen doet dat. Naast het stimuleren van de ontwikkeling van de hersenen, beschermt jodium de baby tegen de effecten van milieuverontreinigende stoffen zoals sigarettenrook.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief