Ontwikkeling spijsverteringssysteem tijdens de zwangerschap

Van embryo tot pasgeboren baby, hier is een stapsgewijze handleiding voor de fascinerende vorming van het systeem dat ervoor zorgt dat jouw kleintje de voeding krijgt die ze nodig heeft om te groeien.

Ontwikkeling spijsvertering in de baarmoeder
Wat erin gaat, moet eruit komen. Hoewel ze niet altijd leuk (of geurig) zijn om op te ruimen, zijn die volle luiers een van de beste tekenen dat het spijsverteringssysteem van de baby zijn werk doet, en al je inspanningen om dat kleine mondje te voeden, werpen hun vruchten af. Dat proces begint lang voordat je zelfs maar bevalt. Hier is hoe het allemaal afloopt.

 

Eerste trimester: de buik van de baby is bezig met bouwen

In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt het embryo drie cellagen. Het binnenste wordt het endoderm genoemd en het zal uiteindelijk het spijsverteringssysteem van jouw baby worden (evenals haar lever en longen). Het mesoderm, of middelste laag, is de bron van de geslachtsorganen, botten, nieren en spieren. En het ectoderm, of de buitenste laag, ontwikkelt zich tot het zenuwstelsel, haar, huid en ogen.

Op het meest basale niveau is het spijsverteringsstelsel een reeks buizen (zoals de slokdarm en de darmen) die van de mond (het ingangspunt) naar de anus (de uitgang) leiden. Tegen ongeveer 8 weken zwangerschap begint die buis zich te vormen – samen met de wachtkamer (ook bekend als de maag). Voorlopig zijn de lussen van de darm te groot om in het kleine buikje van je baby te passen – dus puilen ze uit in de navelstreng. (Het is maar tijdelijk!)

Leuk weetje: hoewel de nieren deel uitmaken van de urinewegen (en niet van het spijsverteringsstelsel), vervullen ze een vergelijkbare functie doordat ze helpen afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. En tegen de tijd dat je slechts 8 weken verder bent, heeft jouw baby al twee sets tijdelijke nieren doorgemaakt en zal de permanente set zich vormen.

Rond week 10 zijn de maag en die nieuwe, levenslange nieren hard aan het werk en beginnen ze spijsverteringssappen en enzymen (de taak van de maag) en urine (de nieren) te produceren.

Voorlopig krijgt je baby al zijn voeding van jou, via de placenta en de navelstreng (en hij stuurt het afval rechtstreeks terug naar de placenta). Haar eigen spijsverteringssysteem zal het pas echt overnemen als ze wordt geboren en moedermelk of flesvoeding gaat consumeren (en poepen).

Daarom is wat je nu eet tijdens de zwangerschap zo belangrijk. Zorg er dus voor dat je jouw prenatale vitamine dagelijks inneemt en een goed afgerond zwangerschapsdieet volgt. Dat betekent veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan:

  • Foliumzuur (gevonden in bonen, avocado’s, bladgroenten en verrijkt volkorenbrood), om de ontwikkeling van gezonde nieuwe cellen te garanderen en om geboorteafwijkingen te helpen voorkomen
  • Omega 3 (die je kunt krijgen van zalm en walnoten), voor een gezonde ontwikkeling van hersenen en ogen
  • Vitamine D (sinaasappelsap, eieren en verrijkte granen), helpt het lichaam van de baby belangrijke vitamines en mineralen te absorberen
  • Calcium (in zuivelproducten en alternatieve zuivelproducten), voor sterke botten en tanden.

 

Tweede trimester: spijsvertering baart kunst

Net zoals je eigen spijsvertering tot rust komt (met een beetje geluk, tot ziens en goed gerucht, ochtendmisselijkheid!), Zo begint het ook bij je baby. Vroeg in het tweede trimester, rond week 13, zijn de structuren van het spijsverteringsstelsel volledig gevormd en op de juiste plaatsen.

Nu is het tijd om te oefenen: de baby begint vruchtwater te zuigen en door te slikken, en de spieren en organen waaruit het spijsverteringsstelsel bestaat, beginnen samen te trekken. Hij plast ook elke 40 minuten. Dit zijn allemaal taken waarop de baby zal vertrouwen voor de spijsvertering als ze eenmaal op de wereld is, moedermelk, flesvoeding en uiteindelijk vast voedsel consumeert.

Heb je trek in – of eetaversie? Misschien beïnvloedt je baby echt je eetlust, want op dit punt in je zwangerschap heeft je kleintje smaakpapillen op zijn kleine tong. De smaken van het voedsel dat je eet, zijn aanwezig in het vruchtwater dat jouw baby elke dag doorslikt.

 

Derde trimester: laatste voorbereidingen voor de poep

Tijdens de laatste loodjes van de zwangerschap, concentreert de ontwikkeling van de foetus zich op groei, terwijl je baby gewicht en lengte toevoegt. Het spijsverteringssysteem blijft zijn taken op het gebied van afvalbeheer uitoefenen, maar het zal pas helemaal klaar zijn voor primetime als jouw baby is geboren en al haar voeding via de mond begint in te nemen (in plaats van via de navelstreng).

Toch maakt het spijsverteringssysteem zich in de laatste weken van de zwangerschap klaar voor zijn eigen eerste bevalling: meconium begint zich op te hopen in de darm. Dit is de eerste stoelgang van de baby. In plaats van voedsel bestaat het uit het spul dat je baby in zijn darmen heeft verzameld terwijl hij in de baarmoeder was (zoals oude bloedcellen en huidcellen), en daarom ziet het er zo drastisch anders uit dan de babypoep die nog moet komen.

Meestal zie je meconium in de eerste luiers van je baby, maar af en toe komt het eruit terwijl de baby nog in de baarmoeder is. Als dat gebeurt, bestaat het risico dat de baby vruchtwater inademt dat is gekleurd met meconium, wat haar longen kan irriteren of zelfs beschadigen. Laat het jouw verloskundige dus meteen weten als je groen of bruinachtig vruchtwater lekt (zij kan besluiten de bevalling te versnellen en zij zal er zeker van zijn dat de neus en mond van de baby bij de geboorte worden afgezogen om vocht te verwijderen).

 

Pasgeboren babypoep: waar moet je op letten

Wanneer je die luiers begint te verschonen, zul je versteld staan ​​hoe geïnteresseerd je bent in andermans poep. Dat is normaal gedrag van nieuwe ouders! Je kunt zelfs veel leren over hoe het met jouw baby gaat – en hoe het met de vertering gaat – van wat er in haar luier zit.

Kleur, consistentie en frequentie kunnen veel veranderen, maar er zijn een paar rode vlaggen om op te letten bij pasgeboren poep. Rode of zwarte ontlasting kan duiden op inwendige bloedingen, en poep die wit is, kan betekenen dat het lichaam van je baby de voedingsstoffen niet goed opneemt. Als je een van beide ziet, neem dan zo snel mogelijk contact op met de kinderarts van jouw baby. Je kleintje heeft een spijsverteringssysteem nodig dat zijn werk doet!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief