Worden moedervlekken bepaald door genetica?

Moedervlekken komen heel vaak voor, vooral bij mensen met een lichte huid. Moedervlekken zijn overgroeiingen van huidcellen die melanocyten worden genoemd, maar de genetische factoren die bij hun ontwikkeling betrokken zijn, worden niet goed begrepen. Hoewel moedervlekken, net als tumoren, een overgroei van cellen zijn, zijn moedervlekken bijna altijd goedaardig (goedaardig). Misschien omdat de meeste moedervlekken goedaardig zijn, hebben wetenschappers ze niet uitgebreid bestudeerd en is er niet veel bekend over hun genetica. Vergelijkbare aantallen moedervlekken lijken voor te komen bij individuen van verschillende generaties van een familie, dus de neiging om moedervlekken te ontwikkelen lijkt te worden geërfd, maar het overervingspatroon wordt niet goed begrepen.

Moedervlek
 
De meeste moedervlekken komen voor op delen van het lichaam die worden blootgesteld aan de zon (ultraviolette straling), en het aantal moedervlekken dat een persoon heeft, kan toenemen na langere tijd in de zon. Moedervlekken komen meestal voor in de kindertijd. Deze moedervlekken worden verworven melanocytische naevi genoemd (en omvatten het subtype epidermale naevus). Het is normaal dat er nieuwe moedervlekken verschijnen in tijden dat hormoonspiegels veranderen, zoals tijdens de adolescentie en zwangerschap. Tijdens iemands leven kunnen moedervlekken van uiterlijk veranderen; er kan haar uit groeien en ze kunnen in grootte en vorm veranderen, donkerder worden, vervagen of verdwijnen. Baby’s en ouderen hebben meestal de minste moedervlekken.

Soms zijn moedervlekken aanwezig bij de geboorte of ontwikkelen ze zich tijdens de kindertijd. Deze moedervlekken, die aangeboren naevi worden genoemd, zijn bijna altijd goedaardig. Zelden is er bij de geboorte een zeer grote moedervlek, een gigantische aangeboren melanocytische naevus genaamd. In zeldzame gevallen kan bij dit type moedervlek de meest ernstige vorm van huidkanker (melanoom genaamd) ontstaan.

 

Meer moedervlekken door de zon

Grote, onregelmatig gevormde en gekleurde moedervlekken, dysplastische naevi of atypische moedervlekken genoemd, kunnen op elke leeftijd voorkomen. Hoewel ze niet vaak voorkomen, zijn ze meestal talrijk en verhogen ze het risico op melanoom bij een persoon. Erfelijkheid draagt ​​bij aan de ontwikkeling van dysplastische naevi en aan het hebben van een hoger dan gemiddeld aantal goedaardige moedervlekken. Veel tijd in de zon doorbrengen kan ook het aantal moedervlekken verhogen dat een persoon heeft. Moedervlekken worden echter vaak aangetroffen op delen van het lichaam die niet worden blootgesteld, wat suggereert dat andere factoren dan ultraviolette straling van de zon, misschien hormonen of andere biologische processen, betrokken zijn bij het op gang brengen van de ontwikkeling van verworven melanocytische naevi en dysplastische naevi.

Hoewel de genetica van melanoom uitgebreid is bestudeerd, is er veel minder bekend over genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van goedaardige moedervlekken. Variaties in verschillende genen, waaronder FGFR3, PIK3CA, HRAS en BRAF, zijn betrokken bij goedaardige moedervlekken. De meest bestudeerde hiervan is het BRAF-gen. Een mutatie in BRAF leidt tot de productie van een veranderd eiwit waardoor melanocyten aggregeren tot moedervlekken. Dit veranderde eiwit veroorzaakt ook de productie van een tumoronderdrukkend eiwit, p15 genaamd, dat voorkomt dat moedervlekken te groot worden. In zeldzame gevallen veroorzaken BRAF-genmutaties samen met deletie van het CDKN2A-gen een gebrek aan p15, waardoor de kans ontstaat dat molcellen ongecontroleerd groeien en kankerachtig (kwaadaardig) worden. Het ontstaan ​​van kanker wordt steeds waarschijnlijker in combinatie met omgevingsfactoren, zoals celbeschadiging door blootstelling aan ultraviolette straling.

 

Mensen met een lichtige huid

Bij personen die er gevoelig voor zijn (mensen met een lichte huid, licht haar, huid die verbrandt in plaats van bruin wordt, een familiegeschiedenis van melanoom en genetische risicofactoren zoals het verwijderen van of mutaties in het CDKN2A-gen), kan ultraviolette straling door herhaalde blootstelling aan de zon de bestaande moedervlekken, waardoor hun risico om kwaadaardig te worden groter wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat personen met een overvloed aan moedervlekken een verhoogd risico op melanoom hebben. Sommige mensen met de diagnose melanoom hebben echter weinig moedervlekken en melanoom ontwikkelt zich vaak in delen van het lichaam die niet aan de zon worden blootgesteld. Onderzoekers werken aan het identificeren van aanvullende gevoeligheidsgenen om de genetica van moedervlekken en hun relatie met kanker beter te begrijpen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief