Roken als je zwanger bent vergroot een risico voor drugsmisbruik kind

Blootstelling aan sigarettenrook in de baarmoeder kan het beloningssysteem van de hersenen verstoren en kinderen kwetsbaarder maken voor verslavingen.

Sigaret
 
Volgens de Centers for Disease Control zegt 13% van de vrouwen dat ze hebben gerookt tijdens de laatste drie maanden van hun zwangerschap, ondanks onderzoeken die een verband hebben gelegd met een verhoogd risico op geboorteafwijkingen en hartproblemen voor hun kinderen. Nu voegt een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry, toe aan die lijst met risico’s, waaruit blijkt dat blootstelling aan rook in de baarmoeder de juiste ontwikkeling van het beloningssysteem van de baby in de hersenen kan verstoren.

 

Grotere verslavingsgevoeligheid door rook in de baarmoeder

Onderzoekers van de Technische Universität Dresden in Duitsland vergeleken 177 tieners tussen de 13 en 15 jaar die prenataal aan sigaretten waren blootgesteld, met 177 tieners van wie de moeder niet rookte in verwachting. Om te testen hoe de tieners reageerden op het krijgen van een beloning – wat de behoefte aan een verslaving simuleerde – werden de deelnemers in een functionele MRI (fMRI) -scan geplaatst om hun hersenactiviteit vast te leggen terwijl ze specifieke computertaken uitvoerden. De tieners werd gevraagd op een knop te drukken die aangeeft aan welke kant van het scherm een ​​figuur opdook, en ze kregen te horen dat er een beloning zou zijn als ze snel genoeg op de juiste knop konden drukken. De wetenschappers varieerden ook de tijd dat de doelen op het scherm verschenen om te evalueren hoe snel de tieners de verwachte taak verwerkten. Op basis van eerder werk met dieren dat suggereerde dat activiteit in een specifiek gebied van de hersenen, het ventrale striatum, werd onderdrukt door nicotine, richtten de onderzoekers hun aandacht op dit deel van de hersenen van de adolescent.

Ze zagen inderdaad minder activiteit in dit deel van de hersenen onder de tieners die in de baarmoeder waren blootgesteld aan rook dan degenen die dat niet waren, wat resulteerde in een langere tijd om op het doelwit te reageren. Soortgelijke geremde reacties kunnen achter sommige verslavingen zitten, aangezien gedempte activiteit van de chemische stoffen in de hersenen die op tevredenheid duiden, mensen ertoe kan aanzetten om door te gaan met het zoeken naar deze “high” en afhankelijk te worden van verslavende middelen of gedrag. “De zwakkere responsiviteit van het ventrale striatum op anticipatie bij prenataal blootgestelde adolescenten kan een risicofactor zijn voor middelengebruik en de ontwikkeling van verslaving op latere leeftijd. Dit resultaat benadrukt de noodzaak van voorlichting en preventieve maatregelen om het roken tijdens de zwangerschap te verminderen ”, schreven de auteurs van het onderzoek.

Kinderen met Attention Deficit-Hyperactivity Disorder (ADHD) vertonen ook een geremde activiteit in het ventrale striatum, en andere studies brachten een verband tussen een lagere activiteit in dit gebied onder tieners en meer risicovol gedrag, zoals roekeloos autorijden, dat verder gaat dan het nemen van illegale drugs. De adolescentie is al een tijd waarin de hersenen dramatische veranderingen ondergaan in het leren over risico en beloning, en de laatste resultaten laten zien hoe vroege blootstelling aan chemicaliën zoals nicotine die ontwikkeling verder zou kunnen verstoren.

De resultaten suggereren zeker niet dat het roken van sigaretten tijdens de zwangerschap altijd verslavingen of verslavingsproblemen bij kinderen veroorzaakt, maar ze dragen wel bij aan de groeiende hoeveelheid gegevens die de schade documenteren die nicotine kan hebben voor een goede ontwikkeling van de foetus. Aangezien sommige vrouwen nog steeds roken tijdens de zwangerschap, hopen ze dat deze gegevens zullen leiden tot meer onderwijsinspanningen die toekomstige moeders informeren over de gevaren van roken voor ongeborenen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief