Koortslip tijdens de zwangerschap

Als jij of jouw partner een koortslip krijgt, maak je je misschien zorgen over wat er kan gebeuren als je zwanger bent of een baby hebt. Dit is wat je moet weten over koortsblaasjes en hoe je jouw baby tegen infectie kunt beschermen.

Koortslip bij vrouw
 

Wat is een koortslip?

Koortsblaasjes zijn blaren die zich vormen op de lippen, rond de mond en neus of op de geslachtsorganen. De blaren kunnen na ongeveer 3 dagen een korstje vormen. De zweren verdwijnen binnen 2 weken vanzelf.

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). Ze verspreiden zich gemakkelijk naar andere mensen door aanraking, kussen of seksueel contact. De zweren zijn besmettelijk totdat ze zijn genezen, maar mensen die HSV dragen maar geen koortslip hebben, kunnen het virus via hun speeksel verspreiden.

Het komt vaak voor dat vrouwen die in het verleden een koortslip hebben gehad, tijdens de zwangerschap een uitbraak krijgen.

 

Soorten herpes simplex-virus

Er zijn twee hoofdtypen HSV:

 • HSV-1 veroorzaakt meestal koortsblaasjes op het gezicht en de lippen, en soms op de geslachtsorganen
 • HSV-2 veroorzaakt voornamelijk genitale herpes

Beide virussen worden overgedragen via contact van de huid, speeksel of geslachtsdelen, en de virussen blijven levenslang in het lichaam. De virussen veroorzaken niet altijd symptomen, dus je kunt het virus dragen zonder het te weten.

HSV-1 komt veel voor: ongeveer 67% van de Nederlanders dragen het in hun bloedbaan. Maar slechts 1 op de 3 mensen met het virus heeft ooit een koortslip gehad. HSV-2 komt minder vaak voor.

 

Herpes bij jouw baby voorkomen

Hoewel het risico klein is, kunnen baby’s herpes krijgen. Herpesinfecties kunnen bij een baby ernstige problemen veroorzaken, zoals oog- en keelinfecties, hersenbeschadiging en zelfs de dood.

Een pasgeboren baby kan HSV-1 en HSV-2 krijgen door te worden gekust of aangeraakt door iemand met koortsblaasjes of tijdens de bevalling – dit kan zelfs gebeuren als jouw genitale herpes niet actief is op het moment van de geboorte.

Gelukkig worden de meeste baby’s van vrouwen die drager zijn van het virus niet getroffen.

Maar als je ooit een koortslip of genitale herpes heeft gehad en je wordt zwanger, dan is het belangrijk om dit aan jouw arts of verloskundige te vertellen. Samen kun je een plan maken om herpes tijdens zwangerschap en bevalling onder controle te krijgen.

 

De pasgeboren baby beschermen tegen herpes

Het is belangrijk om strikte hygiƫnische gewoonten aan te houden bij de zorg voor een nieuwe baby als jij, of iemand die nauw contact met de baby heeft, koortsblaasjes heeft.

Als je een koortslip hebt, moet je:

 • bedek koortsblaasjes als je in de buurt van de baby bent
 • vermijd jouw baby te kussen totdat de zweren volledig zijn genezen
 • raak de koortsblaasjes niet aan voordat je jouw baby aanraakt
 • was jouw handen grondig voordat je jouw baby aanraakt

 

Wat moet ik doen als ik een koortslip heb tijdens het geven van borstvoeding?

Als je een koortslip hebt, is het veilig om jouw baby borstvoeding te geven zolang de koortsblaasjes niet op de borst of tepel zitten.

Als dit het geval is, kan het verstandig zijn om alleen borstvoeding te geven vanaf de niet-aangetaste tepel totdat de laesies zijn verdwenen. Je moet de moedermelk uit de aangetaste tepel afkolven en weggooien. Moedermelk zelf bevat geen herpesvirus, maar het kan via de huidlaesies worden besmet.

Praat met jouw arts of verloskundige zodra je koortsblaasjes op jouw borst of tepel opmerkt.

 

Als jouw baby herpes krijgt

Het is erg belangrijk dat herpes bij een pasgeborene onmiddellijk wordt herkend en behandeld door een arts in het ziekenhuis. Tekenen van herpes bij een pasgeborene zijn onder meer:

 • blaren op de huid
 • koorts
 • prikkelbaarheid
 • vermoeidheid
 • gebrek aan eetlust

Als je denkt dat jouw baby het herpesvirus heeft, wacht dan niet om te zien of ze beter worden – zoek medische hulp. Vertel het medisch personeel als jij of jouw partner drager bent van het herpesvirus.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief