Vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap in verband gebracht met autisme

Het belang van vitamine D tijdens de ontwikkeling in de kindertijd is vrij goed ingeburgerd – Nederlandse gezondheidsafdelingen bevelen aan dat baby’s dagelijkse supplementen krijgen. Maar nieuw onderzoek werpt verder gewicht achter het argument dat dit kleine duwtje eerder in de ontwikkelingsketen zou kunnen beginnen. Het verbindt vitamine D-tekort bij zwangere moeders met autistische kenmerken bij het kind een paar jaar later.

Vitamine D en autisme
 
Het grootste deel van de vitamine D waarop we vertrouwen om gezonde en sterke botten te laten groeien, komt van de zon, maar het is ook te vinden in een paar voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren. Maar zaken als luchtkwaliteit, lange en koude winters op hogere breedtegraden of gewoon bedekken om gevaarlijke blootstelling te voorkomen, kunnen de hoeveelheid vitamine D die mensen uit zonlicht halen, beperken.

 

Vitamine D is belangrijk voor de hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap

Vitamine D wordt zowel tijdens de zwangerschap als in het gewone leven als belangrijk gezien omdat het een gezonde botontwikkeling bevordert, in dit geval van het ongeboren kind. Nu hebben wetenschappers van de Australische Universiteit van Queensland en het Erasmus Medisch Centrum in Nederland nieuw bewijs gevonden dat suggereert dat het ook een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen.

De onderzoekers onderzochten ongeveer 4.200 bloedmonsters van zwangere vrouwen en hun kinderen en ontdekten een verband tussen autisme en een laag vitamine D-gehalte. Met autistische kenmerken tegen de leeftijd van zes.

In plaats van meer zonlicht op te nemen en het verhoogde risico op huidkanker dat het met zich meebrengt, suggereren de onderzoekers dat het beschikbaar maken van goedkope en veilige vitamine D-supplementen voor risicogroepen een betere weg vooruit kan zijn.

 

Slik in elk geval foliumzuur en vitamine D tijdens de zwangerschap

“Deze studie levert verder bewijs dat lage vitamine D geassocieerd is met neurologische ontwikkelingsstoornissen”, zegt professor John McGrath van de Universiteit van Queensland. “Net zoals foliumzuur tijdens de zwangerschap de incidentie van spina bifida heeft verminderd, zo suggereert het resultaat van deze studie dat prenatale vitamine D-supplementen de incidentie van autisme kunnen verminderen.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief