Pesto mag als je zwanger bent maar let op

Elke pesto wordt gemaakt met verschillende ingrediënten. Dat betekent dat als je zwanger bent je niet elke pesto mag eten. De meeste wel hoor maar sommige ingrediënten zijn niet verstandig die weleens in pesto worden gebruiken. En dan hebben we het vooral om de groen pesto. Teveel basilicum is bijvoorbeeld een risico voor je zwangerschap.

Pesto eten als je zwanger bent

 

De gevaren van pesto als je zwanger bent

Het verbaast me om te zien dat het voedingscentrum zegt dat pesto volledig veilig is tijdens de zwangerschap. Het onderscheid tussen rode en groene pesto was hier op zijn minst op zijn plaats geweest. De gevaren van basilicum worden namelijk wel aangestipt wanneer je dit ingrediënt los op zoekt. Hoe dan ook, groene pesto bevat toch enig risico als je zwanger bent.

Pesto wordt namelijk gemaakt van grote hoeveelheden basilicum en Parmezaanse kaas. Basilicum bevat de plantengifstof estragol die schadelijk is voor de zwangerschap. Zeker wanneer geconsumeerd in grote hoeveelheden. Je dient de inname van basilicum dus ook te matigen gedurende je zwangerschap. Van kaas weet je dat deze gepasteuriseerd dient te zijn. Wanneer iemand dus een verse groene pesto maakt is het verstandig even te checken welke kaas gebruikt is.

 

Groene pesto liever niet als je zwanger bent

Er zijn verschillende manieren om een pesto te maken maar bij groene pesto is basilicum vaak het hoofdingrediënt. Gezien het advies om basilicum consumptie te beperken tijdens de zwangerschap zou ik de groene pesto liever laten staan.

 

Rode pesto de verstandige keuze als je zwanger bent

En dan is er nog rode pesto. Deze wordt op een totaal andere manier gemaakt. In rode pesto zit ook wel basilicum, maar veel minder. Daarom is rode pesto ook de veilige keuze uit de pesto’s wanneer je zwanger bent. Wel blijft hier het advies om even te vragen wat voor soort kaas gebruikt is tijdens de bereiding van de pesto want ook hier gaat er vaak Parmezaanse kaas in.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief