Kan ik badminton spelen terwijl ik zwanger ben?

Badminton is een spel dat op het eerste oog weinig risico’s kent tijdens de zwangerschap. Het gaat niet om een harde bal maar een shuttle, die wat zachter aankomt. Daarnaast zit er een net tussen jou en de tegenstander. Lijkt vrij veilig allemaal. Dus, kan je badmintonnen als je zwanger bent?

Badminton
 
Het antwoord is dat je dat waarschijnlijk niet zou moeten doen. Je kunt nog steeds spelen door het op een heel sociale en informele manier te houden, maar al het andere kan jezelf en de baby in gevaar brengen. Badminton is een sport met een hoog tempo die behendigheid, snelheid en veel explosieve bewegingen vereist. Alle artsen en gezondheidswerkers zullen aanbevelen om intensieve oefeningen en sporten te vermijden waarbij je zou kunnen vallen of in een botsing terecht kunt komen, of het nu een persoon of een voorwerp is. Je kunt dus misschien nog steeds spelen, maar je kunt dit het beste vermijden. Laten we eens wat meer in detail bekijken waarom je waarschijnlijk geen badminton zou moeten spelen als je zwanger bent en wat je in plaats daarvan kunt doen om je fit, gezond en veilig te houden voor jou en jouw toekomstige baby.

 

Badminton speel je met hoge intensiteit

Tijdens de zwangerschap, vooral in de latere maanden, raden de meeste professionals lichaamsbeweging aan die in jouw eigen tempo kan worden gedaan. Tenzij je besluit om gewoon de shuttle rond te slaan om te oefenen en er niet achteraan te jagen zoals in een wedstrijd, zou het in orde moeten zijn. Het spelen van wedstrijden, of het nu competitief of sociaal is, vereist veel beweging en excursie die iedereen onder druk zou zetten, ongeacht of een lichaam zwanger is. Een zwanger lichaam onder die spanning zetten, vooral als je buik aanzienlijk groter wordt, kan te zwaar zijn om te hanteren.

Kortademigheid is een ander probleem, als je constant buiten adem raakt, krijg je niet genoeg zuurstof voor jezelf of de baby. Je hele lichaam is in overdrive tijdens de zwangerschap, je zorgt in feite voor twee lichamen, je lichaam heeft gewoon alle energie nodig die het kan krijgen om de groei van de baby te ondersteunen.

 

Het vereist flexibiliteit en behendigheid

Flexibiliteit en behendigheid zijn vaak twee dingen die als vanzelfsprekend worden beschouwd, pas als je een tijdje stopt met spelen of een of andere blessure oploopt en weer gaat spelen, besef je hoeveel er van beide nodig is om badminton te spelen.

Hoe verder je in jouw zwangerschap bent, hoe minder mobiel je waarschijnlijk zult zijn. Een groeiende babybuik en andere veranderingen in het lichaam zullen na verloop van tijd alleen maar duidelijker worden. Het moeilijker vinden om je tenen aan te raken of gewoon voorover of voorover te buigen, is het resultaat van natuurlijke veranderingen voor een zwanger lichaam, je lichaam verandert om de baby te accommoderen.

Je moet licht op je voeten zijn en in staat zijn om op elk moment tijdens een wedstrijd van richting te veranderen, het zal niet alleen moeilijker worden om lichtvoetig te blijven, maar ook moeilijker om op je voeten te blijven, hoe verder je zwanger wordt. Jouw zwaartepunt wordt verlaagd door het gewicht van de babybuik, waardoor je je onstabiel en onevenwichtig kunt voelen wanneer deze verandering plaatsvindt. Je lichaam is eraan gewend dat het zwaartepunt op een iets andere plek ligt en moet zich dus aanpassen. Het is duidelijk te weten dat vallen of stoten tegen de buik van je baby geen goed idee is en een van de dingen die je koste wat het kost moet vermijden, je zou niet alleen de baby pijn kunnen doen, maar je zou jezelf ook echt ernstig kunnen bezeren als je onhandig of op je buik valt.

Snel van richting veranderen is ook een ander no-go, aangezien het wordt aangeraden om elke oefening met veel plotselinge, schokkende of veerkrachtige bewegingen te vermijden. De kans is groter dat je de baby schade toebrengt met veel gedrang, en het zal ook niet prettig zijn voor jezelf.

 

Badminton kan in bepaalde situaties onveilig zijn

Het lijkt misschien oneerlijk om badminton uit te sluiten als een vorm van lichaamsbeweging voor degenen die er echt gepassioneerd over zijn, maar het zijn niet alleen zwangere vrouwen die oplettend moeten zijn, er zijn situaties in badminton die ernstig letsel kunnen toebrengen aan iedereen met enige conditie of vaardigheid. Laten we er een paar bekijken.

 

Shuttle in het oog

Er wordt niet vaak over gesproken, maar het is een risico om met de shuttle in het oog te worden geslagen. Dit risico bestaat zelfs op het elite-niveau van badminton, met name dubbelspelers die vooraan op het veld spelen, lopen hier het meeste risico op. Als de tegenstander de shuttle aan het net wil smashen en de andere speler aan de voorkant is zich niet bewust van wat er gaat gebeuren, dan is er slechts een klein beetje pech nodig en kan de shuttle de speler in de ogen slaan omdat ze dat niet hebben genoeg tijd om te reageren en uit de weg te gaan.

Het komt zelden voor, maar het gebeurt. Jouw gezichtsvermogen is niet vanzelfsprekend of je nu zwanger bent of niet.

 

Uitglijden en vallen

Badminton is een dynamische sport en vereist snel voetenwerk en veel velddekking. Helaas spelen veel sociale en lage clubspelers spelen op locaties die niet geschikt zijn voor de sport. De grootste klacht over locaties zal altijd gaan over de vloer, al het andere kan worden getolereerd, maar je kan beter weigeren om te spelen op een locatie met een slechte vloer, omdat het te gemakkelijk wordt om een ​​blessure op te lopen alleen al omdat de vloer glad is.

Het klinkt erg kieskeurig, maar het is absoluut noodzakelijk om ergens met een goede vloer te spelen om eenvoudige en vermijdbare verwondingen te voorkomen, het is het gewoon niet waard.

 

Botsende rackets en erger

Je ziet vaak dat bij dubbels mensen met rackets botsen die voor hetzelfde schot gaan, het gebeurt meer bij beginners en bij spelers die niet bekend zijn met samenspel. Menig racket gaat onherstelbaar kapot na zo’n botsing, maar dat is niets vergeleken met wat er kan gebeuren als je zelf met de andere persoon botst.

Nogmaals zeer zelden gezien, maar er zijn situaties waarin je het risico loopt geraakt te worden door het racket van iemand anders, het meest voorkomende geval is in dubbelspel wanneer de twee spelers voor en achter zijn en aanvallen, de speler achteraan heeft net een schot geslagen en de tegenstanders hebben het teruggestuurd door te proberen de shuttle over de frontspeler te plaatsen, de frontspeler komt terug om de shuttle gemakkelijker te krijgen en de backspeler komt naar voren om hem vroeg te raken en het resultaat is niet mooi. De voorste speler gaat de achterste speler raken die naar achteren komt en zijn racket zwaait voor het schot, of de achterste speler gaat de voorste speler raken terwijl ze terugreizen en kan hem mogelijk in het hoofd slaan, wat heel ernstig kan zijn. In dit geval moet de achterste speler op de hoogte zijn en uit de weg gaan van de voorste speler die niet achter hem kan kijken.

Badminton is dus niet zo’n veilige sport als het lijkt.

 

Wil je nog steeds gelukkig en gezond zijn?

Dit alles versterkt dus het argument om badminton te vermijden terwijl je zwanger bent. Het is triest nieuws dat het gewoon niet veilig is om badminton te spelen tijdens de zwangerschap, maar het is sowieso nooit 100% veilig voor iedereen. Ik zou aanraden om een ​​stapje terug te doen van badminton om echt te genieten van het belangrijkste hier, namelijk de zwangerschap zelf. Het leven komt en gaat zo snel dat we vaak dingen zullen missen als we afgeleid of druk zijn. Geniet van de tijd tijdens de zwangerschap, want het is een van de meest bijzondere ervaringen in het leven en dat is de moeite waard om een ​​tijdje badminton te missen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief