Kun je tijdens je zwangerschap in een zwembad springen?

Een zwangerschap is een bijzondere ervaring, maar niet zonder opoffering. En als het om zomerplezier gaat, willen toekomstige moeders misschien wel twee keer nadenken over het springen in het zwembad tijdens de zwangerschap. Je kunt nog steeds zwemmen en van die voordelen profiteren, maar je moet de trap nemen om naar binnen te gaan.

In zwembad springen zwanger
 

Niet springen of duiken in het zwembad tijdens de zwangerschap

Tijdens zwemactiviteiten wordt zwangere vrouwen aangeraden extra voorzorgsmaatregelen te nemen om uitglijden of vallen rond het zwemgedeelte te voorkomen. Springen of duiken in het zwembad moet ook worden vermeden. Blijkbaar kunnen deze bewegingen een te grote impact hebben en problemen met jouw placenta veroorzaken.

 

De mogelijke gevolgen van springen in het zwembad

Tijdens de zwangerschap kan trauma aan de buik resulteren in een aandoening die placenta-abruptie wordt genoemd, wat dodelijke gevolgen kan hebben. De placenta zelf zit vast aan de baarmoederwand. Tijdens traumatische episodes kan de placenta losraken van de baarmoederwand en leiden tot vroegtijdige bevalling, vroeggeboorte, weeën, vaginale bloedingen en uiteindelijk zelfs de dood van de foetus door bloedverlies.

 

Draag waterschoenen rondom het zwembad

Abruptie van de placenta kan optreden bij echt elke vorm van buiktrauma, en waterplassen vormen gewoon een groter risico dan andere gebieden omdat ze glad zijn. Daarom is het voorkomen van ongevallen met uitglijden en vallen belangrijk. Kies er daarom voor om waterschoenen rond het zwembad te dragen.

 

Blijf vooral zwemmen tijdens jouw zwangerschap

Zolang zwangere zwembadgangers echter voorzichtig zijn, kunnen de voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap veel groter zijn dan de risico’s. Voor veel aanstaande moeders is het een comfortabele manier om aan cardio te werken zonder je gewrichten te belasten.

Zwemmen kan de zwelling in de benen helpen verminderen door de bloedsomloop in de onderste ledematen tijdens het sporten te vergroten. Het kan helpen bij het verminderen van rugpijn, heupzenuwpijn en het verlagen van de bekkendruk tijdens inspanning, aangezien de druk op deze gebieden meestal wordt verlicht terwijl je in het water bent. Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging om jouw conditie op peil te houden tijdens de zwangerschap zonder jouw gewrichten en spieren verder te belasten, met als bijkomend voordeel van drukverlichting op specifieke delen van het lichaam die de neiging hebben om tijdens de zwangerschap overbelast te raken.

 

Sporten is gezond juist wanneer je zwanger bent

Het handhaven van een regelmatige trainingsroutine tijdens de zwangerschap kan jouw algehele conditie en spiervorming verbeteren. Dat kan helpen zwangerschapsongemakken te verminderen en ook helpen bij de bevalling.

Het advies voor zwangere vrouwen is om elke week ten minste 150 minuten matige intensiteit aërobe activiteit te krijgen, wat betekent dat het voldoende is om je hart te laten pompen en te zweten. Dit kunnen trainingen van 30 minuten zijn die je vier tot vijf dagen per week uitvoert. Uiteraard is het belangrijk om naar je lichaam
te luisteren om ervoor te zorgen dat je rust als dat nodig is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief