Is het veilig om te skiën tijdens de zwangerschap?

Skiën is waarschijnlijk geen goed idee voor de meeste toekomstige moeders, vooral niet in het laatste trimester. Vallen of ergens tegenaan lopen kan gevaarlijk zijn voor jouw baby – en voor jou.

Skiën tijdens de zwangerschap
 

Skiën tijdens de zwangerschap

Naarmate je vordert in jouw zwangerschap, neemt jouw evenwichtsgevoel af en wordt jouw gewicht anders verdeeld. Dus dingen die een goede balans vereisen, zoals skiën, zullen moeilijker worden naarmate je het derde trimester ingaat.

Hoe goed je ook kan skiën de kans dat je valt is altijd aanwezig. Zeker nu je lichaam veranderd en je het continu opnieuw moet leren kennen. Een stuk ijs op de skipiste kan voor een val zorgen maar er is ook het risico dat iemand anders op de skipiste een ongeluk veroorzaakt. Het komt helaas nog steeds voor dat minder ervaren skiërs andere skiërs omver skiën.

Ook al is jouw baby zeer goed beschermd in de baarmoeder (er is meestal een auto-ongeluk of ernstig trauma voor nodig om de baby schade te berokkenen), als je aan het skiën bent en je valt kan jouw bekken breken of jouw baarmoeder verwonden, waardoor jij, jouw baby of beide in gevaar komen.

 

Conclusie: niet skiën tijdens de zwangerschap

Als je een ervaren skiër bent, is er natuurlijk minder kans dat dit gebeurt. Toch, naarmate jouw zwangerschap vordert, wordt het ook voor jou meer een mogelijkheid.

Hoe dan ook raad ik skiën echt af tijdens de zwangerschap. Niet alleen jouw veranderende lichaam, onverwachte omstandigheden op de piste maar ook andere mensen met minder ervaring vormen een risico voor skiën tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief