Is het veilig om honkbal en softbal te spelen tijdens de zwangerschap?

Honkbal en softbal zijn sporten die ook door vrouwen worden beoefend. Sommige vrouwen genieten van het competitieve aspect van het spel, terwijl anderen genieten van de regelmatige kameraadschap binnen het team. Om deze reden vinden veel vrouwen het vrij moeilijk om uit hun team te stappen als ze erachter komen dat ze zwanger zijn, vooral midden in een seizoen.

Softballen tijdens zwangerschap
 

Is honkbal en softbal veilig tijdens de zwangerschap?

Je kunt op elk moment geraakt worden door een honkbal of softbal, je kunt gewond raken door te vallen of geraakt te worden door een honkbalknuppel. Hierdoor is honkbal en softbal tijdens de zwangerschap minder veilig om te spelen.

Activiteiten met een hoog risico op vallen of op buiktrauma moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden. Sommige artsen beschouwen honkbal en softbal als een spel met een sterke neiging tot buik- en ander trauma. Het risico bestaat, en het is heel goed mogelijk geraakt te worden met een bal of zelfs een knuppel. Vrouwen die de sport al jaren beoefenen, hebben ervaring met het ontwijken van ballen, maar er is kans op verwondingen door een ongeval.

Sommige enthousiaste honkbal- en softballers stoppen met spelen zodra ze ontdekken dat ze zwanger zijn, terwijl anderen een compromis zoeken en doorgaan met spelen.

 

Tips voor het spelen van honkbal en softbal tijdens de zwangerschap

Vraag jouw arts of het veilig voor je is om honkbal of softbal te blijven spelen. Als jouw arts het ermee eens is en je besluit om te spelen, kun je aan jouw normale activiteit enkele wijzigingen aanbrengen:

  1. Verzoek om rechts of links te spelen in plaats van het infield, dat een hoger risico heeft om geraakt te worden of te botsen.
  2. Speel voor je eerste trimester, maar neem plaats in de dug-out als je het tweede trimester bereikt en je groeiende buik in de weg begint te staan.
  3. Laat je coach weten dat je niet naar de bal gaat glijden of duiken.
  4. Besteed aandacht aan jouw lichaam. Als je niet het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, speel dan niet mee in toekomstige wedstrijden.
  5. Blijf gehydrateerd. Je lichaam ondergaat zoveel veranderingen en verbruikt zoveel energie tijdens de zwangerschap, dus je moet het van voldoende vloeistof blijven voorzien.

Hoewel er enige discussie is over wanneer een vrouw moet stoppen met honkbal en softbal tijdens haar zwangerschap, of dat ze überhaupt zou moeten spelen, is de keuze individueel. Je kunt het beste jouw arts of verloskundige om advies vragen over een trainingsprogramma of sport die je tijdens de zwangerschap zou kunnen beoefenen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief