Pittige Groente Mie

We hebben drukke weken achter de rug. De babykamer is inmiddels zo goed als af en ook de website is in een nieuw jasje gestoken. Ja, we hebben het er maar druk mee gehad. Daarnaast ben ik de afgelopen dagen ook nog eens grieperig geweest en dat heeft ervoor gezorgd dat het belangrijk is om weer goede voeding tot ons te nemen. Een gerecht met veel groentes kan voor mij persoonlijk in dit soort tijden altijd zorgen voor de nodige weerstand. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk; tijdens de zwangerschap is groente heel erg belangrijk. In dit gerecht zitten vier soorten groente. Tomaat, ui, paprika en sperziebonen.

 

Sperziebonen tijdens de zwangerschap

Sperziebonen zijn een groente die zwangere vrouwen kan helpen om hun ijzerniveau op peil te houden. IJzer is belangrijk om je energiek te blijven voelen en om bloedarmoede te voorkomen. Maar dat is lang niet alles. De sperzieboon blijkt een veelzijdig stukje groente. Zo zitten er aardig wat vitamines in. Bijvoorbeeld vitamine A, vitamine C en vitamine K. Vitamine B is ook zeer goed vertegenwoordigd in de vormen vitamine B1, B2, B3 en B6. Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, vinden we ook terug in de sperzieboon. Allemaal belangrijke vitamines dus. Persoonlijk had ik dat niet verwacht van de, in mijn ogen, simpele sperzieboon. Als je daarbij optelt dat de sperzieboon ook nog eens rijk is aan vezels en antioxidanten bevat dan is die simpele sperzieboon ineens een hele aantrekkelijke groente geworden voor tijdens de zwangerschap. De antioxidanten helpen de bloedvaten. Omega 3 vetzuren steunen de conditie van de bloedvaten. Zo gaat er veel meer schuil achter de sperzieboon dan ik aanvankelijk dacht.

In de Pittige Groente Mie zitten dan ook heel veel sperziebonen en de reden waarom heb je zojuist kunnen lezen. De sperzieboon is een groente die rijk is aan vitamines en ook specifieke eigenschappen bevat dit voor zwangere vrouwen van belang zijn. Denk aan de omega 3 vetten, die de hersenontwikkeling van de baby stimuleren, en het foliumzuur dat de baby in het eerste trimester beschermd tegen geboorte afwijkingen. De groente wordt gecomplementeerd met tomaten, ui en paprika. Genoeg groente in elk geval. Een stukje vlees is achterwege gelaten maar kan naar gelang toegevoegd worden, evenals het geopperde omeletje.

 

Wat heb je nodig voor Pittige Groente Mie?

 • 500 gram sperziebonen
 • 2 uien
 • 1 rode paprika
 • 250 gram mie
 • 250 gram cherrytomaten
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 1 theelepel sambal

 

Hoe maak je Pittige Groente Mie?

 1. Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking
 2. Bak eventueel een omelet. Dit kan lekker zijn voor erbij
 3. Kook de sperziebonen beetgaar in 6 minuten
 4. Was de tomaten en snij ze door de midden
 5. Pel de uien en snij de ui in ringen
 6. Was de paprika en snij hem in blokjes
 7. In een koekenpan met wat olijfolie bak je de uien 3 minuutjes
 8. Voeg de tomaten, sambal en kerriepoeder toe en bak 2 minuten
 9. Voeg de ketjap manis, sperziebonen en paprika toe. Roer alles goed door elkaar
 10. Na een paar minuten kan je het gerecht opdienen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief