Alles over anijs tijdens de zwangerschap

Een van de lastigste kruiden tijdens de zwangerschap is anijs. Mag je anijs nou wel of niet gebruiken nu je zwanger bent? Op die vraag gaan we dieper in tijdens dit artikel. We behandelen het gebruik van anijs, anijsthee en anijshagel gedurende de zwangerschap.

zwangerschap anijs

 

Anijs eten tijdens de zwangerschap

De zoete smaak van anijs zorgt ervoor dat deze veelvuldig wordt gebruikt bij koekjes, cakes en taarten. Het eten van anijs als je zwanger bent kan in kleine hoeveelheden geen kwaad volgens het Voedingscentrum. Echter is dit wel een kruiden die je niet teveel moet gebruiken. In anijs zitten namelijk plantengifstoffen die mogelijk een invloed kunnen hebben op de zwangerschap. Zo wordt er gefluisterd dat teveel anijs het samentrekken van de baarmoeder kan stimuleren, wat betekent dat het een bevalling voortijdig opwekt.

 

Anijsolie, capsules en tabletten

Aangezien je anijs met mate moet eten tijdens de zwangerschap wordt het gebruik van vitaminepillen, capsules en anijsolie tijdens de zwangerschap afgeraden. Laat deze kruidensupplementen dan ook staan tijdens de zwangerschap. Kies liever voor andere producten indien je vitaminesupplementen wilt gebruiken gedurende de zwangerschap.

 

Anijsthee als je zwanger bent

Misschien wel het meest bekende product waarin anijs verwerkt is is anijsthee. Anijsthee is een van de thee├źn die je in de gaten moet houden gedurende de zwangerschap. Het advies is om maximaal 1 a 2 koppen anijsthee per dag te drinken wanneer je zwanger bent. Mijn inziens kies je liever voor een andere thee.

 

Genieten van anijshagel op brood

Soms is het lastig om het juiste broodbeleg uit te kiezen wanneer je zwanger bent. Rauwe vleeswaren kan je bijvoorbeeld beter links laten liggen gedurende je zwangerschap. Anijshagel kan je volgens het Voedingscentrum veilig eten. Ook al bevat anijshagel natuurlijk anijs kan je dit dus gewoon eten, er is zelfs geen aanwijzing dat je dit met mate moet eten.

 

Anijsblokjes, anijsstaafjes en anijsmelk als je zwanger bent

Het drinken van een glas anijsmelk is voor sommigen onder ons een waar genot. Voorheen gebruikte je hier anijsblokjes voor, welke je toevoegde aan de melk maar tegenwoordig worden deze niet meer gemaakt. Nu bestaan anijsstaafjes. Dit werkt vrijwel hetzelfde en worden veelal gebruikt om anijsmelk te maken. Hoe dan ook, ook deze anijs producten kan je gedurende de zwangerschap veilig gebruiken, volgens het Voedingscentrum.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief