Chocolademelk kan toch geen kwaad als je zwanger bent?

Een lekkere beker warme chocolademelk of een glas koude chocolademelk, wie houdt er niet van? Maar is het veilig tijdens de zwangerschap? Volgens het Voedingscentrum is het volkomen veilig maar ik wil daar graag wat kanttekeningen aan toevoegen. Meer informatie kan immers geen kwaad.

Chocolademelk tijdens zwangerschap

 

Chocolademelk tijdens de zwangerschap

We geven onze kinderen soms chocolademelk omdat ze dat lekker vinden. Het is natuurlijk niet erg gezond maar af en toe kan dat best. Onlangs kwam ik er echter achter dat er meer in zit dan ik had verwacht. Die 11,8 gram suiker per 100 ml chocolademelk had ik wel verwacht evenals cacao. Alleen toen werd ik aan het denken gezet, wat zit er eigenlijk in cacao? Cafeïne. En dat mag je slechts met mate tijdens de zwangerschap.

 

Cacao en cafeïne in chocolademelk

Je mag tijdens de zwangerschap 1 kopje koffie per dag. Dat staat gelijk aan ongeveer 50 mg cafeïne. Nu zit er in chocolademelk veel minder cafeïne, vandaar dat het voedingscentrum geen negatief geeft over chocolademelk. Het gaat om slechts 4 mg cafeïne per glas. Echter, wat mij betreft, wel goed om hierbij stil te staan. Als je namelijk chocolademelk drinkt, een kopje koffie, nog wat koppen thee en een stuk chocolade dan kom je een stuk hoger uit wat betreft cafeïne. Het telt namelijk allemaal op.

 

Risico van teveel cafeïne als je zwanger bent

Cafeïne brengt een aantal vervelende gevolgen met zich mee als je dagelijks teveel binnenkrijgt nu je zwanger bent. Wanneer je 300 mg cafeïne per dag binnenkrijgt dan heb je kans dat de baby in jouw buik niet meer goed groeit. Dat kan leiden tot een vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht. Zelfs de kans op een miskraam wordt groter. Maar dat is niet alles. Bij een dagelijkse inname van 200 tot 299 mg cafeïne per dag heeft je kind 30% meer kans om overgewicht te krijgen. Bij een 50 tot 199 mg per dag heb je nog steeds 15% meer kans op overgewicht op jonge leeftijd. Het is in elk geval niet de basis die je je kinderen mee wilt geven en daarom is het beter om cafeïne zoveel mogelijk te vermijden.

 

Conclusie: Probeer zo min mogelijk chocolademelk te drinken gedurende de zwangerschap

Ondanks het advies van het Voedingscentrum om chocolademelk gewoon te drinken tijdens de zwangerschap zit ik daar iets anders in. Een glas chocolademelk kan geen kwaad maar probeer vooral om minder suiker en cafeïne binnen te krijgen gedurende je zwangerschap. Maar heb je chocolademelk gedronken, dan hoef je je geen zorgen te maken. Met deze informatie maak je volgende keer misschien een andere keuze.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief