Is cola slecht als je zwanger bent?

Het drinken van cola tijdens je zwangerschap is toegestaan volgens het Voedingscentrum. Doe dit echter met mate luidt het advies want cola bevat cafeïne wat slecht kan zijn voor de baby in je buik. Persoonlijk vind ik het advies nogal beperkt van het voedingscentrum. Het vermoeden bestaat namelijk dat hoe meer cafeïne je tot je neemt per dag, hoe groter de kans op een miskraam. En dat is helaas niet alles.

Zwangerschap cola

 

Cafeïne uit cola schadelijk voor je zwangerschap

Cola wordt veelvuldig gedronken in Nederland, ook tijdens de zwangerschap. Het probleem is echter dat men onvoldoende stilstaat bij de mogelijke gevolgen. In cola zit cafeïne en dat kan zorgen voor groeivertraging van de baby en vernauwing van de bloedvaten. Daarnaast zijn er aanwijzingen die duiden op baby’s met een laag geboortegewicht en zelfs miskramen. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Het advies is om maximaal 100 gram cafeïne binnen te krijgen. Vergis je niet cafeïne zit in meer producten dan je verwacht. Denk aan koffie, cola, thee, chocolade, chocolademelk, energiedrankjes en vitaminewater. In 250 ml cola zit 24 mg cafeïne en in cola light 32 mg.

 

Cola zorgt dat je baby minder calcium binnenkrijgt

Het drinken van cola brengt echter meer risico’s met zich mee dan de cafeïne die het bevat. Tijdens je zwangerschap heb je veel vitamines en mineralen nodig die fungeren als de bouwstenen van jouw toekomstige baby. Cola bevat fosforzuur. Dit stofje blokkeert de opname van calcium. Terwijl calcium belangrijk is voor de bot aanmaak en ontwikkeling van het zenuwstelsel van jouw baby.

 

Teveel suiker is een risico

Het is geen geheim dat er in cola heel veel suiker aanwezig is. Suiker is ook een risico voor de zwangerschap. Hierdoor kan je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelen. Daarnaast vergroot dit de kans op een grote baby of vervelende schimmelinfecties. Nu denk je wellicht een blikje cola, wat maakt het uit? In één blikje cola zitten ongeveer 10 theelepels suikers.

 

Hoe zit het met cola light als je zwanger bent?

Producten als cola light en andere light frisdranken bevatten minder suiker of zoals bij cola zero helemaal geen suiker. Grappig genoeg is de smaak nog steeds zoet. Dat komt doordat er een andere zoetstof is toegevoegd, zoals aspartaam. Dat er geen suiker in zit betekent helaas niet dat het meteen goed voor je is. Uit diverse onderzoeken blijkt dat aspartaam invloed heeft op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker. Buiten dat blijft het fosforzuur gehalte aanwezig en dus het probleem met calciumopname en bevat het zelfs meer cafeïne dan reguliere cola.

 

Andere frisdranken tijdens de zwangerschap?

Als cola niet goed is dan denk je misschien aan een andere frisdrank? Helaas. Ook in andere frisdranken tref je fosforzuur aan en suiker of aspartaam. Denk aan Sinas, Sprite en 7up. In Dr. Pepper vind je overigens ook cafeïne, evenals ijsthee. Frisdrank tijdens de zwangerschap is simpelweg geen goed idee maar het Voedingscentrum houdt vast aan die beperkte inname per dag. Je kan uitgaan van zo’n twee blikjes cola per dag. Al vind ik het nog steeds verstandiger om te kiezen voor water. Maar goed, dat ben ik.

 

Kindercola een alternatief als je zwanger bent?

Mocht je dan toch echt cola willen drinken tijdens je zwangerschap dan is kindercola misschien een goed alternatief. Het bevat volgens het label geen fosforzuur en geen cafeïne. Uiteraard bevat het wel suiker of zoetstof maar in mindere mate dan bij reguliere cola. Kindercola lijkt dus een veiligere keuze tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief