Garnalen als je zwanger bent, mag dat?

Tijdens je zwangerschap moet je goed opletten wat je eet voor een veilige zwangerschap. Garnalen bijvoorbeeld. Mag je die nu of niet eten als je zwanger bent? Het antwoord is, ja garnalen mag je eten als je zwanger bent zolang ze goed verhit zijn.

Zwanger garnalen eten

 

Garnalen tijdens de zwangerschap

Garnalen zijn grijs en doorzichtig wanneer ze uit zee komen. Na verhitting van 3 minuten op hoog vuur kan je ze eten tijdens de zwangerschap. Dan zijn de mogelijk schadelijke bacteriĆ«n gedood. Ze zijn dan inmiddels roze van kleur. Garnalen zijn uiteraard schaaldieren maar bevatten gelukkig weinig kwik waardoor je ze gewoon kan eten. Aangezien kwik wel een gevaarlijk goedje is kan je ze het beste met mate eten. Reken op zo’n 150 gram vis en zeevruchten per week.

 

Garnalen zijn eigenlijk heel erg gezond voor je

Het stukje kwik is dan wel minder goed, verder zijn garnalen eigenlijk heel erg gezond. Ook tijdens de zwangerschap. Je vind namelijk zo’n 20 vitamines en mineralen in garnalen zonder terwijl deze zeevruchten ook caloriearm zijn. Denk eens aan omega-vetzuren zoals omega-3 en omega-6 maar ook ijzer, selenium en eiwitten.

 

Verschillende soorten garnalen op een rij

De wereld is rijk aan vele soorten garnalen. Kan je dan ook echt alle garnalen eten tijdens je zwangerschap? Laten we ze kort langs lopen.

 

Noorse garnalen

De Noorse garnaal is perfect tijdens de zwangerschap. Deze worden namelijk verhit na de vangst, maar blijven ook lekker wanneer je deze opnieuw verhit vlak voor de consumptie. Daarom raden we deze Noorse garnalen ook aan, indien je ze zelf verhit.

 

Hollandse garnalen

De Hollandse garnaal ligt net even anders. Ook deze garnaal wordt verhit na de vangst. Echter is deze vaak niet verhit in restaurants bij een garnalencocktail bijvoorbeeld. Hij is dan ook gewoon minder lekker na verhitting. Het risico van deze garnaal zit hem in de opslag. Deze wordt vaak langdurig gekoeld bewaard. Dit vergroot de kans op besmetting met de listeria bacterie. Daarom raden wij deze Hollandse garnaal niet aan tijdens de zwangerschap. Kies liever voor de Noorse garnaal zodat je deze nog een keer kan verhitten.

 

Gamba’s

De welbekende gamba kan je gerust eten als je zwanger bent. Het is simpel, zodra je een garnaal verhit voordat je ze eet kan je ze rustig eten. Een gamba wordt eigenlijk altijd verhit vlak voordat je ze eet en zijn daarmee veilig om te eten. Ook wanneer je ze bereidt op de BBQ.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief