Mag je geitenkaas eten als je zwanger bent?

Het simpele antwoord is ‘ja’, maar er zijn bepaalde soorten geitenkaas die tijdens de zwangerschap niet mogen worden geconsumeerd. Geitenkaas kan worden ingedeeld in soorten: harde versie en zachte versie. De harde geitenkaas wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. De zachte kaas daarentegen wordt misschien niet aanbevolen tijdens de zwangerschap. Je kunt onderscheid maken tussen harde geitenkaas en zachte geitenkaas door er met jouw vingers in te drukken, zachte kaas krijgt een deukje terwijl harde kaas blijft zoals hij. Let bij het kopen van geitenkaas op de houdbaarheidsdatum, de kaassoort en of het rauwe kaas is (au lait cru). Een ander belangrijk punt is dat koken alle schadelijke gisten en bacteriën doodt, dus als je van plan bent de geitenkaas te gebruiken als topping voor pizza of pasta die verwarmd moet worden, dan kun je deze opeten.

Geitenkaas
 

Soorten geitenkaas die veilig zijn voor consumptie tijdens de zwangerschap

De volgende soorten geitenkaas worden als veilig beschouwd om tijdens de zwangerschap te worden geconsumeerd, omdat ze een verwaarloosbaar risico op voedselvergiftiging met zich meebrengen.

 • Harde geitenkaas: Harde geitenkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en bevat ook een beetje vocht waardoor het veilig is voor zwangere vrouwen. Door het vochtgehalte in harde kaas kunnen de schadelijke bacteriën niet gedijen en hebben ze dus veel minder kans op besmetting.
 • Gepasteuriseerde geitenkaas: gepasteuriseerde kaas van welke soort dan ook wordt als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap, behalve de kaas die aan de oppervlakte is gerijpt. Het proces van het vernietigen van de bacteriën, gist en schimmels die in rauwe melk worden aangetroffen, wordt pasteurisatie genoemd.
 • Kaas gemaakt van schapenmelk: soorten kaas zoals feta en halloumi, die zijn gemaakt van schapenmelk, worden als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Dit komt vooral door de manier waarop ze zijn gemaakt. Fetakaas heeft een hoog zoutgehalte en halloumi-kaas heeft een halfharde, gepekelde consistentie waardoor het veilig is voor zwangerschap, omdat de kans op bacteriële besmetting bij deze variëteit minder groot is.

 

Soorten geitenkaas die onveilig zijn tijdens de zwangerschap

Sommige soorten geitenkaas kunnen het beste tijdens de zwangerschap worden vermeden, omdat ze voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vermijd het eten van de volgende soorten geitenkaas tijdens de zwangerschap.

 • Zachte kaas wordt tijdens de zwangerschap meestal als onveilig beschouwd, omdat het is gemaakt van rauwe en ongepasteuriseerde melk die een groter risico op bacteriële besmetting hebben.
 • Witte korstkaas, een verscheidenheid aan zachte geitenkaas die algemeen bekend staat als chevre, wordt als onveilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Chevre is een variëteit van geitenkaas die met de schimmel is gerijpt en lijkt op brie- en camembertkaas die listeriose kan veroorzaken.
 • In feite worden alle kaassoorten met een gerijpt oppervlak of schimmelgerijpt als schadelijk beschouwd tijdens de zwangerschap.
 • Listeriose is het grootste gevaar van het eten van rauwmelkse geitenkaas veroorzaakt door listeria-bacteriën. Het kan milde griepachtige symptomen veroorzaken, samen met koorts en kan leiden tot bloedinfectie en meningitis.

 

Voordelen van het eten van gepasteuriseerde melkgeitenkaas tijdens de zwangerschap

Geitenkaas eten is niet slecht tijdens de zwangerschap als je de veilige geitenkaas eet. Bekijk enkele van de voordelen van het consumeren van veilige kaas tijdens de zwangerschap die is gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk.

 • Het is een rijke bron van zuivelproducten en uitstekend voor sterke botvorming.
 • Het vetgehalte in de geitenkaas is heel anders dan bij andere kaassoorten. Dit vet wordt langzaam door het lichaam opgeslagen, waardoor het geen onmiddellijke gewichtstoename veroorzaakt.
 • Geitenkaas is gemakkelijker verteerbaar in vergelijking met andere gewone kaas. Het kan je zelfs helpen bij het omgaan met misselijkheid en braken.
 • Geitenkaas bevat een aanzienlijke hoeveelheid van veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, fosfor, selenium, koper en ijzer, die buitengewoon gunstig zijn tijdens de zwangerschap.
 • Geitenkaas heeft een hoog eiwitgehalte wat erg goed is voor de zich ontwikkelende baby.
 • Het bevat ook veel soorten gezonde vetten, zoals vetten met een korte keten en vetzuren met een middellange keten, enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten en triglyceriden met middellange ketens en ook essentiële aminozuren.
 • Het helpt de darmgezondheid te behouden.
  In vergelijking met andere kaassoorten bevat het minder lactose.
 • Het is ook rijk aan verschillende antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het behouden van een gezond hart.

 

Tips om geitenkaas te eten als je zwanger bent

Volg deze tips bij het eten van geitenkaas tijdens de zwangerschap:

 • Sommige onveilige kaassoorten, zoals brie, blauwe kaas, zachte kaas enz., Kun je bakken of frituren om ze veilig te maken voor consumptie.
 • Kaas die als topping op pizza wordt toegevoegd, wordt als veilig beschouwd om tijdens de zwangerschap te worden geconsumeerd. Mits de kaas op een hoog punt is verhit en niet alleen warm is. Omdat pizza gloeiend heet uit de oven komt, is het erg veilig om tijdens de zwangerschap te consumeren.
 • Als je geitenkaas wilt eten, kies dan voor de veilige soort geitenkaas en eet deze in gegrilde vorm. Tijdens de zwangerschap kun je af en toe een tosti met kaas eten.

Als je niet zeker weet of een bepaalde kaas die je wilt eten veilig is, verwarm hem dan gewoon en hij kan veilig worden geconsumeerd.

 

Hoe je het juiste type geitenkaas koopt voor zwangere vrouwen

Als je tijdens de zwangerschap geitenkaas wilt eten, moet je harde geitenkaas kopen. Tijdens het winkelen in de supermarkt kun je op het etiket controleren of het veilig is om geconsumeerd te worden door de ingrediënten te controleren. Als er staat bereid uit rauwe melk of ‘au lait cru’, dan is het niet veilig om te consumeren. Als er echter staat gemaakt van ‘gepasteuriseerde melk’, dan mag je ervoor gaan. Koop je kaas bij een lokale kaasboer, dan kun je altijd informeren naar de melk die is gebruikt om de kaas te bereiden en de gepasteuriseerde geitenkaas kopen.

 

Opletten bij geitenkaas

Als je per ongeluk geitenkaas eet tijdens de zwangerschap, of het nu een veilige of onveilige soort is, en je symptomen van diarree, braken of voedselvergiftiging ervaart, moet je onmiddellijk jouw verloskundige of arts raadplegen.

Als je zwanger bent, moet je heel voorzichtig zijn met jouw dieet. Als je geitenkaas of ander voedsel wilt eten dat niet veilig wordt geacht voor zwangere vrouwen, raadpleeg dan jouw arts of een diëtist voordat je iets nieuws in jouw dieet opneemt. Maak zorgvuldige keuzes, eet goed en heb een gezonde en gelukkige zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief